Podignuta optužnica za poresku utaju od 600.000 KM

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za poresku utaju od 600.000 KM. Optužnica je podignuta protiv Jevre Stojčinović (71) iz Srebrenika, državljanke BiH i pravne osobe “Natali” Doboj, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Bosna i Hercegovina 06.12.2023 | 11:20
Podignuta optužnica za poresku utaju od 600.000 KM

U optužnici se navodi da je optužena, kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje navedenog preduzeća, od 2014. do 2018. godine preduzimala radnje sa ciljem prikazivanja fiktivnog prometa između više pravnih osoba, tako što je pribavljala lažne fakture o nabavci roba i usluga.

"Nakon toga optužena je fiktivni promet prikazivala u poslovnim evidencijama i prijavama podnesenim Upravi za indirektno oporezivanje BiH, kao stvarni promet i na taj način neutemeljeno iskazala ulazni PDV sa pravom odbitka u iznosu od 594.991 KM, čime je postupila protivno odredbama Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, te provela umanjenje svoje obaveze PDV-a čime je oštetila budžet i sve građane Bosne i Hercegovine, za ukupan iznos od 594.991 KM", saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Pravna osoba “Natali” Doboj, tereti se da je kao poreski obveznik, raspolagala protivpravnom imovinskom koristi u iznosu od 594.991 KM, koju je u ime, za račun i u korist pravne osobe, ostvarila prvooptužena Jevra Stojčinović, kao direktor i osoba ovlaštena za zastupanje.

Optužena Stojčinović tereti se da je izbjegla plaćanje davanja propisanih poreznim zakonodavstvom BiH, dajući lažne podatke o svojim stečenim oporezivim prihodima, a iznos obaveze čije se plaćanje izbjegava prelazi 200.000 KM, dok se pravna osoba „Natali“ d.o.o. Doboj tereti da je raspolagala protivpravno ostvarenom imovinskom koristi, čime su počinili krivično djelo poreske utaje ili prevare.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

(BN)  Foto:BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Samo Hapsi

06.12.2023 11:49

Danas mnoge firme peru ogroman novac,ljudi gotovo žive znaju da mogu sve platit i da im.imovina nemoze biti konfiskovana državi to je problem.BiH.

ODGOVORITE
Name

Pih to je

06.12.2023 13:44

Mala macaa! Pljackaska preduzecaa oprali preprali isisaliiiiiiii vani sto se daloo novcaa prljavig prepranogvopranog slobodnaa teritotija pljackasaa partijasa korumoiranih i prlavih privatbika izrabljivacaaaa radnika koza nistra bslkanska sve drzave EX Jugoslavijw opljackali Srbiju iglidali i takooo redom n ocigled medj zajednice domaci sa strancima umrezenii harajuuuuu!!!od 1 kilo zlata id brace Rusa do Emirataa kie madjarske rusije turskee

ODGOVORITE
Name

Svetozar

06.12.2023 13:56

Koliko je njih po Banja Luci sto nelegalno rade. U zgradi Malbasica kod as market Nova varos dr Dunjic u stanu pregleda pacjente i uzima lovu. Nigdje računa. Taj prevaranti zajedno sa svojom ljubavnicom varaju na sve strane. Otvorio joj kiosk u kortu Malta i tu prodaje njegove otrove. Taj prevaranti pod hitno u zatvor. Prodaje otrove. Prijatelj moj bolestan uhvatio se za zadnju slamku spasa jer mu je ljubavnica njegova na pricala da čak lijeci rak od cega je bolovao. Doktor mu je rekao da nema karcinom i da će njegovim preparatima od 300 e sve riješiti.. Lopov nad lopovima

ODGOVORITE
Name

Lapsuz

07.12.2023 21:10

Ovo je samo jedna....koja je kap u moru...milioni su izvedeni.

ODGOVORITE