'Кројење' имунитета по мјери Милорада Додика

То значи да посланици у Скупштини РС, чланови Владе РС, предсједник и два потпредсједника, те делегати у Вијећу народа РС неће бити, уколико буде усвојен овај закон, кривично или грађански одговорни за гласање за законе, одлуке или потписивање указа, између осталог.

Република Српска 06.12.2023 | 09:54
'Кројење' имунитета по мјери Милорада Додика

Представници власти у Републици Српској су у новом походу против одлука високог представника у Босни и Херцеговини.

Најављују доношење закона о имунитету којим ће бити заштићени од непоштивања одлука високог представника.

То је, наиме, један од чланова нацрта закона који ће се наћи на дневном реду Народне скупштине РС, чије засиједање је заказано за 12. децембра.

Осим овог члана у нацрту закона, у који је РСЕ имао увид, дефинише се да званичници законодавне и извршне власти не могу одговарати за поступке у оквиру својих дужности.

То значи да посланици у Скупштини РС, чланови Владе РС, предсједник и два потпредсједника, те делегати у Вијећу народа РС неће бити, уколико буде усвојен овај закон, кривично или грађански одговорни за гласање за законе, одлуке или потписивање указа, између осталог.

Управо за то се тренутно терети Милорад Додик, предсједник РС и Милош Лукић, в.д. директора Службеног гласника РС против којих се води поступак у Суду БиХ за непоштивање одлука високог представника.

Додику пријети затворска казна до пет година затвора и забрана рада у свим јавним институцијама и предузећима, јер је потписао указе којима се омогућује ступање на снагу закона у РС о непримјењивању одлука високог представника у БиХ и одлука Уставног суда БиХ.

Те законе, усвојене у Скупштини РС, претходно је високи представник у БиХ Кристијан Шмит поништио 1. јула ове године. Тад је, користећи Бонска овлаштења наметнуо и измјене Кривичног закона БиХ којима је непровођење одлука високог представника дефинисао кривично дјело.

За Амбасаду САД у Босни и Херцеговини нацрт закона о имунитету је "јасан покушај да се Милорад Додик и званичници у власти Републике Српске заштите од одговорности за било какве нелегалне радње које су починили или ће починити".

У Амбасади САД у БиХ за Радио Слободна Европа (РСЕ) кажу и да ће Закон о имунитету РС "омогућити већу корупцију и злоупотребу власти од стране званичника РС", те да није у складу са међународним стандардима.

Позивају и посланике да не усвоје нацрт закона.

Шта се још наводи у Нацрту закона?

Високи представник се у тексту Закона дефинише као "лице које није именовано за високог представника у складу са Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у Босни и Херцеговини".

Власти у Републици Српској не признају Шмита за високог представника у БиХ, јер његово именовање није потврђено у Савјету безбједности Уједињених нација.

Закон предвиђа ретроактивну примјену, односно односи се на кривичне или парничне поступке почевши од 1. августа 2021. године.

Ради се о датуму када је Кристијан Шмит преузео дужност високог представника у БиХ.

У претходном Закону о имунитету РС, којег је наметнуо 2002. године тадашњи високи представник Педи Ешдаун (Паддy Асхдоwн), од кривичног и грађанског поступка ослобођени су посланици и делегати у Вијећу народа РС, а од грађанске одговорности предсједник и потпредсједници РС, те премијер РС и министри у Влади РС.

У Нацрту новог закона сада су кривичним имунитетом обухваћени и предсједник РС са потпредсједницима, те премијер и чланови Владе РС.

Шта кажу предлагачи закона?

Текст Нацрта у скупштину је упутила "група посланика", а потписник захтјева за скупштинску расправу је Костадин Васић, посланик Уједињене Српске у Скупштини РС. Ради се о партији која је у коалицији са Додиковим СНСД-ом.

Васић за РСЕ наводи да је предложени закон "реакција на однос Федерације БиХ и странаца у односу на Републику Српску, као и хајку која се диже на високе функционере из свих странака и Владе РС".

На упит РСЕ-а да ли се закон предлаже због процеса против Додика, Васић је одговорио:

"Наравно да Република Српска мора да се заштити, да заштити свог предсједника, члана Предсједништва (БиХ) и све остале функционере који обављају дужност и на нивоу БиХ и на нивоу РС".

У опозиционој Партији демократског прогреса (ПДП) за РСЕ наводе да неће подржати Нацрт закона о имунитету.

Шеф посланичког клуба ПДП у Скупштини РС Игор Црнадак мишљења је да се "ради о потпуно непотребном закону".

Како ће се проводити Закон?

Костадин Васић, иако званично предлагач, није могао да објасни како ће изгледати провођење Закона о имунитету РС у пракси, тачније, како ће њиме бити омогућено Додику да се позове на имунитет пред Судом БиХ.

"Питање је сад и колико ће тај закон они поштовати, јер очигледно да ништа не поштују, колико ће га поштовати странци и Бошњаци на нивоу Федерације, односно Босне и Херцеговине", рекао је Васић.

У тексту Нацрта наводи се да се питање имунитета рјешава одлуком суда пред којим се води кривични поступак, након што лице против кога се води процес изјави да је основа за покретање кривичиог поступка извршена у оквиру његових дужности.

Додаје се и како се против одлуке суда може поднијети жалба Уставном суду Републике Српске.

Пред Судом БиХ се не може примијенити ентитетски закон

Како каже Шукрија Бакшић, професор уставног права, "нацртом закона у РС политички се злоупотребљава право на имунитет, јер тај правни институт не може да штити званичнике, уколико они, обављајући дужност или функцију, крше закон".

"У процесима пред Судом БиХ се не могу примијенити ентитетски закони, они не вриједе за поступак који се води пред државним судом (против Додика). Е сад, овдје је интересантно даље пратити ситуацију како ће се понашати и Суд БиХ, како ће се понашати високи представник. Ово је још један изазов практично високом представнику у смислу 'ти си ништа овдје, ти си безвезе овдје и ми те не признајемо'", каже Бакшић за РСЕ.

Он истиче како у регији, у сусједним земљама постоје закони који предвиђају имунитет.

Додаје како постоји и имунитет неповредивости који дефинише "да, ако се посумња да је кривично дјело починио изабрани званичник, рецимо члан парламента, не може бити ухапшен без сагласности парламента".

Каква је даља процедура?

Да би Закон о имунитету Републике Српске ступио на снагу, потребно је, да након разматрања и усвајања нацрта, буде усвојен и у форми приједлога.

Костадин Васић навео је да постоји већина у Скупштини РС да текст Нацрта буде усвојен.

Министар правде РС Милош Букејловић је навео је да ће Закон о имунитету РС иде у редовну процедуру.

То подразумијева и јавну расправу о чијој дужини ће такође да одлучи Скупштина РС.

(РСЕ) Фото: Дејан Ракита/ПИXСЕЛЛ

Коментари / 45

Оставите коментар
Name

Не Контам

06.12.2023 10:05

Што се тиче овога имунитета, хоће ли ови примати неке вакцине или ће то бити чепићи у гузу ? Искрено, ја мислим да ће они изабрати чепиће у гузу, иначе , овде народ воли да тражи гузици чепа !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Билy Тхе Питон

06.12.2023 10:58

Што се тиче имунитета то не пије воде у овим условима.Поништаваш законе Међународно признате државе који су на снази , својим једностраним актом.Држава је БиХ , суди ти се на суду БиХ по основу важећег правне рагулативе државе БиХ..Нема од тог имунитета ништа реално говорећи у овим условима. Алајбегова слама

Name

Уб

06.12.2023 12:02

Нема имунитета, Ѕсвак одговара за своја дела и недела. Сви смо једнаки пред законом.

Name

Ако ћемо право

06.12.2023 12:07

Треба њима нешто веће од 'чепића'. И од 'чепа' чак веће. Пуно веће нарочито за првога међу неједнакима и онима до њега. Незајажљиво је то.

Name

Ре

06.12.2023 12:19

Видиш , ја мислим да није смијурија.

Name

Ре

06.12.2023 14:21

Не помазу цепици за сељаке, од њих нема имунитета, какву су спрдацину и напрдацину направили од републике српске, имунитет јој је на нивоу цркотине и мало висе испод!

Name

додо

06.12.2023 10:10

све у затвор..гамад сву у затвор

ОДГОВОРИТЕ
Name

Радојица

06.12.2023 10:36

То сам ја одавно рекао. Све оне који се боре за централизовану муслиманију и њихове помагаче, првенствено из западног свијета, у затвор. Доле НАТО!

Name

Рр радојица

06.12.2023 15:01

Кад год вичете" доле НАТО" они вам узврате "доле гаће". Ви сте мали,сиромашни и небитни. Ваше курчење је смијешно .

Name

Власт

06.12.2023 10:10

Све ради само не оно због чега је бирана тј. крадјом избора узела власт. Не баве се животним питањима својих градјана него само собом и инатом са тамо некима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Педја

06.12.2023 10:27

Мамице ли И'м њихове сектаско лоповске....све њих треба на Јавно каменовање..

Name

Ре

06.12.2023 15:03

Браво Педја за коментар. Олос није свјестан да их народ висе оцима глефати не мозе.

Name

дотт

06.12.2023 10:20

И међеди су у шуми заштићени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како

06.12.2023 11:59

Имунитет не постои за борца кои нема струја а мора плацати тв претплату

Name

Глас

06.12.2023 10:35

Зрно не познаје имунитет

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

06.12.2023 10:36

Зато ће опозтија да га укине,када,ако победи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

06.12.2023 10:49

Ко је крив ,у затвор! Какав имунитет!? Покраду изборе па још би да вјечно буду на функцији!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тоти

06.12.2023 10:53

Какве само глупости смисљају да застите криминалце ,кад тад це те Васицу ти и твој сеф заврсити у затвору ЛОПОВИ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

06.12.2023 10:59

Пустите овог хохштаплера, пишите хоће ли његова лоповчад на власти коначно почети са исплатом мјесечног борачког додатка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

06.12.2023 11:04

А ŝта би се десило на примјер ако би прича "црвени комби" и све радње у вези са тим се наŝле у поступању тужилаŝтва, да ли би се и ту примијенио закон о имунитету? Само питам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2023 15:05

30 година прицате о црвеном комбију и ниста се не десава, а Стевандиц одлуцио да се и он мало накраде, као и снсд- обци. Марс олосу сељацки похлепни!

Name

Кл

06.12.2023 11:09

Не контам ја ту политику, ниста око тога, признајем. Гади ми се све један политицар, од најнизег опозиционог, до највисег на власти. Сви редом. Али, зар не би тај дејтонски споразум требао моци регулисати ово? Он ваљда предвидја да ова два ентитета нису дрзаве и да имају ограницене могуцности. Ако политицари у РС, а и у ФБиХ, могу да доносе законе који директно русе функционисање дејтонске БиХ, цему онда споразум?

ОДГОВОРИТЕ
Name

приједор

06.12.2023 11:16

хахахахах чуј скупштина РС ограничавба рад ВП ????'То би било исто кад би скзпштина било којег града у РС ограничила рад Премијера РС и непоштивала његове одлукеКога ми глумимо..Па не оже се крити нико одлукама скупштине РС које нису у њеној надлежности

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма доста вас је

06.12.2023 11:21

И овако нисте били гоњени и процесуирани ,све је била фарса какво црно правосуђе у БиХ па у Сомалији је ефикасније него ли у БиХ. Лаку ноћ спашава се ко може ,за њега експресно закон о имунитета а хиљаде полицајаца чека да им.се призна статус полицијско службеника ,као.што и јесу ,при одласку у пензију ,тј пет најбољих година као.припадницима Мупа Српске. На жалост ради се о чистој примљени дискриминације од стране Владе РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

тито

06.12.2023 11:23

све ће мо укинути законом о злочину против народа, кака их ухитимо због пљачке вијека, ускоро 2024.г у мају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

06.12.2023 11:25

Ма ово је "свирање клинцу"! Неможете донијети закон који се поставља изнад ОХР-а, и међународне заједнице, а то што сте убијеђени да вам неможе нико ништа, мало сте се зајебали у процјени! И овај закон, као и оне предходне ће да вам поништи њемачки туриста!

ОДГОВОРИТЕ
Name

који је дебил бурле

06.12.2023 11:36

Вид,рудоња смисља законе који би ститили њега и његове улизице од закона.тако да могу радити ста хоце,красти колико хоце и да ником не одговарају.Стварно та мрака мисли да це вјецно владати и да им никад неце доци крај,а хоце кад тад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

06.12.2023 11:49

Препали се браниоци границе. Предлажем за заштиту да користите маске директора института Зељковица од 8,00 КМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сви закони

06.12.2023 11:52

Скројениии од ратааа до данас да ститеее партијашееееее корумоиранее

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

06.12.2023 11:52

Неко ће покренути петицију Уставном суду БиХ, и имунитет не важи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

06.12.2023 12:51

Нисам правник али мислим да је ово неуставно. Још једна Бајина играрија....

Name

Аустриа

06.12.2023 11:58

Стварно када цовјек помисли ови су дотакли дно дна, онда се појави опет нека нова њихова сизофреницна идеја, којој ни највеце лудило није равно. Овдје је сваки коментар сувисан🙈

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

06.12.2023 12:04

Мама зашто је коњ зајахао народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фочак Р. К.

06.12.2023 12:07

Док баја Усташоид не буде "раскројен" и "сашивен" заједно са имунитетом му нема напретка Србима. Хоће ли, за Бога милога, Сарајево му мило од њега направити Србина ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прњавор

06.12.2023 12:15

Квази институције самозване"пц"нису изнад Устава и закона Р.БиХ..тако да "имунитет"који добије од фиктивне институције"нсрс"можете окачит мачку о реп

ОДГОВОРИТЕ
Name

Душан

06.12.2023 12:34

Усвајањем овог закона корупција и лоповлук са ставља у легалне оквиреСутра нече ниједан директор моћи одговарати за слклапање штетних намјештених уговора јер му је то у опису посла Нико нече мочи одговарати за намјештене тендере јер му је то у опису послаЈош само закон да се ушуткају медији и да промијеним име у Испостава Сјевејне кореје РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Економиста

06.12.2023 12:40

Предлагач закона је Костадин Којо , 😀 правник Којо , хајде људи манире се зајебанције 😆

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нн

06.12.2023 12:40

Па у бих нико никог не постује, суд висе нема ниста са правом, све је то политика, одмах сам рекао да Додика немогу затворити, када суд бих таре Српску кад год добију прилику засто би и Додик дозволио да га ухапсе. То је оно непостујес ме непостујем те. Таква је бих, никад дрзава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xx

06.12.2023 12:50

Шта сте ви изнад осталих грађана??? Закон мора бити исти за све!!!!! Који имунитет??? Да пијани могу газити људе по цести??? Јесте ли нормални??? Ви требате бити слуге својих грађана, а не пљачкаши и гуликоже!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

06.12.2023 13:03

Ма нек вас је.у кад могу,зато сви бјезите у србију тамо је циста демократија нама корумпираних политицара,народ задовољан,цијене ауто путева повољне ма рај на земљи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Све је у РС

06.12.2023 13:23

по мјери Милорада Додика и његових контраверзних милионера

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.12.2023 13:28

Институције треба хитно заститити од илегалног свабе, и других злотвора сто вребају на Српску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Золе

06.12.2023 13:29

И ако осуде Додика на власт никад неће доћи садашња опозиција

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирослав

06.12.2023 15:33

Жалосно, али сви они су маргиналци, имају скромну подршку неког амбасадора, и неких Сорошових фондова. Сачувај нас Боже, од тих маргиналаца.

Name

Ре Мирослав

06.12.2023 21:23

Кога је олбрајтова довела на власт?