'Krojenje' imuniteta po mjeri Milorada Dodika

To znači da poslanici u Skupštini RS, članovi Vlade RS, predsjednik i dva potpredsjednika, te delegati u Vijeću naroda RS neće biti, ukoliko bude usvojen ovaj zakon, krivično ili građanski odgovorni za glasanje za zakone, odluke ili potpisivanje ukaza, između ostalog.

Republika Srpska 06.12.2023 | 09:54
'Krojenje' imuniteta po mjeri Milorada Dodika

Predstavnici vlasti u Republici Srpskoj su u novom pohodu protiv odluka visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

Najavljuju donošenje zakona o imunitetu kojim će biti zaštićeni od nepoštivanja odluka visokog predstavnika.

To je, naime, jedan od članova nacrta zakona koji će se naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS, čije zasijedanje je zakazano za 12. decembra.

Osim ovog člana u nacrtu zakona, u koji je RSE imao uvid, definiše se da zvaničnici zakonodavne i izvršne vlasti ne mogu odgovarati za postupke u okviru svojih dužnosti.

To znači da poslanici u Skupštini RS, članovi Vlade RS, predsjednik i dva potpredsjednika, te delegati u Vijeću naroda RS neće biti, ukoliko bude usvojen ovaj zakon, krivično ili građanski odgovorni za glasanje za zakone, odluke ili potpisivanje ukaza, između ostalog.

Upravo za to se trenutno tereti Milorad Dodik, predsjednik RS i Miloš Lukić, v.d. direktora Službenog glasnika RS protiv kojih se vodi postupak u Sudu BiH za nepoštivanje odluka visokog predstavnika.

Dodiku prijeti zatvorska kazna do pet godina zatvora i zabrana rada u svim javnim institucijama i preduzećima, jer je potpisao ukaze kojima se omogućuje stupanje na snagu zakona u RS o neprimjenjivanju odluka visokog predstavnika u BiH i odluka Ustavnog suda BiH.

Te zakone, usvojene u Skupštini RS, prethodno je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit poništio 1. jula ove godine. Tad je, koristeći Bonska ovlaštenja nametnuo i izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je neprovođenje odluka visokog predstavnika definisao krivično djelo.

Za Ambasadu SAD u Bosni i Hercegovini nacrt zakona o imunitetu je "jasan pokušaj da se Milorad Dodik i zvaničnici u vlasti Republike Srpske zaštite od odgovornosti za bilo kakve nelegalne radnje koje su počinili ili će počiniti".

U Ambasadi SAD u BiH za Radio Slobodna Evropa (RSE) kažu i da će Zakon o imunitetu RS "omogućiti veću korupciju i zloupotrebu vlasti od strane zvaničnika RS", te da nije u skladu sa međunarodnim standardima.

Pozivaju i poslanike da ne usvoje nacrt zakona.

Šta se još navodi u Nacrtu zakona?

Visoki predstavnik se u tekstu Zakona definiše kao "lice koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini".

Vlasti u Republici Srpskoj ne priznaju Šmita za visokog predstavnika u BiH, jer njegovo imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Zakon predviđa retroaktivnu primjenu, odnosno odnosi se na krivične ili parnične postupke počevši od 1. avgusta 2021. godine.

Radi se o datumu kada je Kristijan Šmit preuzeo dužnost visokog predstavnika u BiH.

U prethodnom Zakonu o imunitetu RS, kojeg je nametnuo 2002. godine tadašnji visoki predstavnik Pedi Ešdaun (Paddy Ashdown), od krivičnog i građanskog postupka oslobođeni su poslanici i delegati u Vijeću naroda RS, a od građanske odgovornosti predsjednik i potpredsjednici RS, te premijer RS i ministri u Vladi RS.

U Nacrtu novog zakona sada su krivičnim imunitetom obuhvaćeni i predsjednik RS sa potpredsjednicima, te premijer i članovi Vlade RS.

Šta kažu predlagači zakona?

Tekst Nacrta u skupštinu je uputila "grupa poslanika", a potpisnik zahtjeva za skupštinsku raspravu je Kostadin Vasić, poslanik Ujedinjene Srpske u Skupštini RS. Radi se o partiji koja je u koaliciji sa Dodikovim SNSD-om.

Vasić za RSE navodi da je predloženi zakon "reakcija na odnos Federacije BiH i stranaca u odnosu na Republiku Srpsku, kao i hajku koja se diže na visoke funkcionere iz svih stranaka i Vlade RS".

Na upit RSE-a da li se zakon predlaže zbog procesa protiv Dodika, Vasić je odgovorio:

"Naravno da Republika Srpska mora da se zaštiti, da zaštiti svog predsjednika, člana Predsjedništva (BiH) i sve ostale funkcionere koji obavljaju dužnost i na nivou BiH i na nivou RS".

U opozicionoj Partiji demokratskog progresa (PDP) za RSE navode da neće podržati Nacrt zakona o imunitetu.

Šef poslaničkog kluba PDP u Skupštini RS Igor Crnadak mišljenja je da se "radi o potpuno nepotrebnom zakonu".

Kako će se provoditi Zakon?

Kostadin Vasić, iako zvanično predlagač, nije mogao da objasni kako će izgledati provođenje Zakona o imunitetu RS u praksi, tačnije, kako će njime biti omogućeno Dodiku da se pozove na imunitet pred Sudom BiH.

"Pitanje je sad i koliko će taj zakon oni poštovati, jer očigledno da ništa ne poštuju, koliko će ga poštovati stranci i Bošnjaci na nivou Federacije, odnosno Bosne i Hercegovine", rekao je Vasić.

U tekstu Nacrta navodi se da se pitanje imuniteta rješava odlukom suda pred kojim se vodi krivični postupak, nakon što lice protiv koga se vodi proces izjavi da je osnova za pokretanje krivičiog postupka izvršena u okviru njegovih dužnosti.

Dodaje se i kako se protiv odluke suda može podnijeti žalba Ustavnom sudu Republike Srpske.

Pred Sudom BiH se ne može primijeniti entitetski zakon

Kako kaže Šukrija Bakšić, profesor ustavnog prava, "nacrtom zakona u RS politički se zloupotrebljava pravo na imunitet, jer taj pravni institut ne može da štiti zvaničnike, ukoliko oni, obavljajući dužnost ili funkciju, krše zakon".

"U procesima pred Sudom BiH se ne mogu primijeniti entitetski zakoni, oni ne vrijede za postupak koji se vodi pred državnim sudom (protiv Dodika). E sad, ovdje je interesantno dalje pratiti situaciju kako će se ponašati i Sud BiH, kako će se ponašati visoki predstavnik. Ovo je još jedan izazov praktično visokom predstavniku u smislu 'ti si ništa ovdje, ti si bezveze ovdje i mi te ne priznajemo'", kaže Bakšić za RSE.

On ističe kako u regiji, u susjednim zemljama postoje zakoni koji predviđaju imunitet.

Dodaje kako postoji i imunitet nepovredivosti koji definiše "da, ako se posumnja da je krivično djelo počinio izabrani zvaničnik, recimo član parlamenta, ne može biti uhapšen bez saglasnosti parlamenta".

Kakva je dalja procedura?

Da bi Zakon o imunitetu Republike Srpske stupio na snagu, potrebno je, da nakon razmatranja i usvajanja nacrta, bude usvojen i u formi prijedloga.

Kostadin Vasić naveo je da postoji većina u Skupštini RS da tekst Nacrta bude usvojen.

Ministar pravde RS Miloš Bukejlović je naveo je da će Zakon o imunitetu RS ide u redovnu proceduru.

To podrazumijeva i javnu raspravu o čijoj dužini će takođe da odluči Skupština RS.

(RSE) Foto: Dejan Rakita/PIXSELL

Komentari / 45

Ostavite komentar
Name

Ne Kontam

06.12.2023 10:05

Što se tiče ovoga imuniteta, hoće li ovi primati neke vakcine ili će to biti čepići u guzu ? Iskreno, ja mislim da će oni izabrati čepiće u guzu, inače , ovde narod voli da traži guzici čepa !

ODGOVORITE
Name

Bily The Piton

06.12.2023 10:58

Što se tiče imuniteta to ne pije vode u ovim uslovima.Poništavaš zakone Međunarodno priznate države koji su na snazi , svojim jednostranim aktom.Država je BiH , sudi ti se na sudu BiH po osnovu važećeg pravne ragulative države BiH..Nema od tog imuniteta ništa realno govoreći u ovim uslovima. Alajbegova slama

Name

Уб

06.12.2023 12:02

Нема имунитета, Ѕсвак одговара за своја дела и недела. Сви смо једнаки пред законом.

Name

Ako ćemo pravo

06.12.2023 12:07

Treba njima nešto veće od 'čepića'. I od 'čepa' čak veće. Puno veće naročito za prvoga među nejednakima i onima do njega. Nezajažljivo je to.

Name

Re

06.12.2023 12:19

Vidiš , ja mislim da nije smijurija.

Name

Re

06.12.2023 14:21

Ne pomazu cepici za seljake, od njih nema imuniteta, kakvu su sprdacinu i naprdacinu napravili od republike srpske, imunitet joj je na nivou crkotine i malo vise ispod!

Name

dodo

06.12.2023 10:10

sve u zatvor..gamad svu u zatvor

ODGOVORITE
Name

Радојица

06.12.2023 10:36

То сам ја одавно рекао. Све оне који се боре за централизовану муслиманију и њихове помагаче, првенствено из западног свијета, у затвор. Доле НАТО!

Name

Rr radojica

06.12.2023 15:01

Kad god vičete" dole NATO" oni vam uzvrate "dole gaće". Vi ste mali,siromašni i nebitni. Vaše kurčenje je smiješno .

Name

Vlast

06.12.2023 10:10

Sve radi samo ne ono zbog čega je birana tj. kradjom izbora uzela vlast. Ne bave se životnim pitanjima svojih gradjana nego samo sobom i inatom sa tamo nekima.

ODGOVORITE
Name

Pedja

06.12.2023 10:27

Mamice li I'm njihove sektasko lopovske....sve njih treba na Javno kamenovanje..

Name

Re

06.12.2023 15:03

Bravo Pedja za komentar. Olos nije svjestan da ih narod vise ocima glefati ne moze.

Name

dott

06.12.2023 10:20

I međedi su u šumi zaštićeni.

ODGOVORITE
Name

Kako

06.12.2023 11:59

Imunitet ne postoi za borca koi nema struja a mora placati tv pretplatu

Name

Glas

06.12.2023 10:35

Zrno ne poznaje imunitet

ODGOVORITE
Name

OO7

06.12.2023 10:36

Zato će opoztija da ga ukine,kada,ako pobedi.

ODGOVORITE
Name

Veteran

06.12.2023 10:49

Ko je kriv ,u zatvor! Kakav imunitet!? Pokradu izbore pa još bi da vječno budu na funkciji!

ODGOVORITE
Name

Toti

06.12.2023 10:53

Kakve samo gluposti smisljaju da zastite kriminalce ,kad tad ce te Vasicu ti i tvoj sef zavrsiti u zatvoru LOPOVI..

ODGOVORITE
Name

Mile

06.12.2023 10:59

Pustite ovog hohštaplera, pišite hoće li njegova lopovčad na vlasti konačno početi sa isplatom mjesečnog boračkog dodatka.

ODGOVORITE
Name

!!!

06.12.2023 11:04

A ŝta bi se desilo na primjer ako bi priča "crveni kombi" i sve radnje u vezi sa tim se naŝle u postupanju tužilaŝtva, da li bi se i tu primijenio zakon o imunitetu? Samo pitam.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2023 15:05

30 godina pricate o crvenom kombiju i nista se ne desava, a Stevandic odlucio da se i on malo nakrade, kao i snsd- obci. Mars olosu seljacki pohlepni!

Name

Kl

06.12.2023 11:09

Ne kontam ja tu politiku, nista oko toga, priznajem. Gadi mi se sve jedan politicar, od najnizeg opozicionog, do najviseg na vlasti. Svi redom. Ali, zar ne bi taj dejtonski sporazum trebao moci regulisati ovo? On valjda predvidja da ova dva entiteta nisu drzave i da imaju ogranicene mogucnosti. Ako politicari u RS, a i u FBiH, mogu da donose zakone koji direktno ruse funkcionisanje dejtonske BiH, cemu onda sporazum?

ODGOVORITE
Name

prijedor

06.12.2023 11:16

hahahahah čuj skupština RS ograničavba rad VP ????'To bi bilo isto kad bi skzpština bilo kojeg grada u RS ograničila rad Premijera RS i nepoštivala njegove odlukeKoga mi glumimo..Pa ne ože se kriti niko odlukama skupštine RS koje nisu u njenoj nadležnosti

ODGOVORITE
Name

Ma dosta vas je

06.12.2023 11:21

I ovako niste bili gonjeni i procesuirani ,sve je bila farsa kakvo crno pravosuđe u BiH pa u Somaliji je efikasnije nego li u BiH. Laku noć spašava se ko može ,za njega ekspresno zakon o imuniteta a hiljade policajaca čeka da im.se prizna status policijsko službenika ,kao.što i jesu ,pri odlasku u penziju ,tj pet najboljih godina kao.pripadnicima Mupa Srpske. Na žalost radi se o čistoj primljeni diskriminacije od strane Vlade RS.

ODGOVORITE
Name

tito

06.12.2023 11:23

sve će mo ukinuti zakonom o zločinu protiv naroda, kaka ih uhitimo zbog pljačke vijeka, uskoro 2024.g u maju.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

06.12.2023 11:25

Ma ovo je "sviranje klincu"! Nemožete donijeti zakon koji se postavlja iznad OHR-a, i međunarodne zajednice, a to što ste ubijeđeni da vam nemože niko ništa, malo ste se zajebali u procjeni! I ovaj zakon, kao i one predhodne će da vam poništi njemački turista!

ODGOVORITE
Name

koji je debil burle

06.12.2023 11:36

Vid,rudonja smislja zakone koji bi stitili njega i njegove ulizice od zakona.tako da mogu raditi sta hoce,krasti koliko hoce i da nikom ne odgovaraju.Stvarno ta mraka misli da ce vjecno vladati i da im nikad nece doci kraj,a hoce kad tad.

ODGOVORITE
Name

007

06.12.2023 11:49

Prepali se branioci granice. Predlažem za zaštitu da koristite maske direktora instituta Zeljkovica od 8,00 KM.

ODGOVORITE
Name

Svi zakoni

06.12.2023 11:52

Skrojeniii od rataaa do danas da stiteee partijašeeeeee korumoiranee

ODGOVORITE
Name

Q

06.12.2023 11:52

Neko će pokrenuti peticiju Ustavnom sudu BiH, i imunitet ne važi.

ODGOVORITE
Name

Re

06.12.2023 12:51

Nisam pravnik ali mislim da je ovo neustavno. Još jedna Bajina igrarija....

Name

Austria

06.12.2023 11:58

Stvarno kada covjek pomisli ovi su dotakli dno dna, onda se pojavi opet neka nova njihova sizofrenicna ideja, kojoj ni najvece ludilo nije ravno. Ovdje je svaki komentar suvisan🙈

ODGOVORITE
Name

Србо

06.12.2023 12:04

Мама зашто је коњ зајахао народ.

ODGOVORITE
Name

Фочак Р. К.

06.12.2023 12:07

Док баја Uсташоид не буде "раскројен" и "сашивен" заједно са имунитетом му нема напретка Србима. Хоће ли, за Бога милога, Сарајево му мило од њега направити Србина ?

ODGOVORITE
Name

Prnjavor

06.12.2023 12:15

Kvazi institucije samozvane"pc"nisu iznad Ustava i zakona R.BiH..tako da "imunitet"koji dobije od fiktivne institucije"nsrs"možete okačit mačku o rep

ODGOVORITE
Name

Dušan

06.12.2023 12:34

Usvajanjem ovog zakona korupcija i lopovluk sa stavlja u legalne okvireSutra neče nijedan direktor moći odgovarati za slklapanje štetnih namještenih ugovora jer mu je to u opisu posla Niko neče moči odgovarati za namještene tendere jer mu je to u opisu poslaJoš samo zakon da se ušutkaju mediji i da promijenim ime u Ispostava Sjevejne koreje RS

ODGOVORITE
Name

Ekonomista

06.12.2023 12:40

Predlagač zakona je Kostadin Kojo , 😀 pravnik Kojo , hajde ljudi manire se zajebancije 😆

ODGOVORITE
Name

Nn

06.12.2023 12:40

Pa u bih niko nikog ne postuje, sud vise nema nista sa pravom, sve je to politika, odmah sam rekao da Dodika nemogu zatvoriti, kada sud bih tare Srpsku kad god dobiju priliku zasto bi i Dodik dozvolio da ga uhapse. To je ono nepostujes me nepostujem te. Takva je bih, nikad drzava.

ODGOVORITE
Name

Xx

06.12.2023 12:50

Šta ste vi iznad ostalih građana??? Zakon mora biti isti za sve!!!!! Koji imunitet??? Da pijani mogu gaziti ljude po cesti??? Jeste li normalni??? Vi trebate biti sluge svojih građana, a ne pljačkaši i gulikože!!!!

ODGOVORITE
Name

Yu

06.12.2023 13:03

Ma nek vas je.u kad mogu,zato svi bjezite u srbiju tamo je cista demokratija nama korumpiranih politicara,narod zadovoljan,cijene auto puteva povoljne ma raj na zemlji.

ODGOVORITE
Name

Sve je u RS

06.12.2023 13:23

po mjeri Milorada Dodika i njegovih kontraverznih milionera

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.12.2023 13:28

Institucije treba hitno zastititi od ilegalnog svabe, i drugih zlotvora sto vrebaju na Srpsku.

ODGOVORITE
Name

Zole

06.12.2023 13:29

I ako osude Dodika na vlast nikad neće doći sadašnja opozicija

ODGOVORITE
Name

Miroslav

06.12.2023 15:33

Žalosno, ali svi oni su marginalci, imaju skromnu podršku nekog ambasadora, i nekih Sorošovih fondova. Sačuvaj nas Bože, od tih marginalaca.

Name

Re Miroslav

06.12.2023 21:23

Koga je olbrajtova dovela na vlast?