Власт Српске прави огромни кинески зид око себе

Предсједник РС, као и остали званичници и носиоци функција у Српској, нису кривично или грађански одговорни и не могу бити притворени за било који поступак извршен у оквиру њихових дужности – то су новине у нацрту закона о имунитету који ће се ускоро наћи пред народним посланицима. Игор Црнадак из ПДП-а каже да је једини циљ власти у Српској да заштити саму себе.

Република Српска 04.12.2023 | 21:07
Власт Српске прави огромни кинески зид око себе

 „Власт жели са овим Законом да изгради један огроман кинески зид око себе. И да сваки функционер буде потпуно заштићен. И није им више довољно да краду, него треба да буду и заштићени да за то не одговарају. Власт само сједи и смишља како да поправи положај функционера“, рекао је шеф Клуба посланика ПДП- а у НСРС.

Министар правде Републике Српске Милош Букејловић објашњава да ниједан функционер не може бити заштићен од злоупотребе службеног положаја и сличних ствари, али да треба да има имунитет док обавља јавну функцију.

"Овај закон не штити мимо онога што се односи на обављање јавне функције, нити амнестира било кога од било чега. Закон ће ићи по редовној процедури и требало га је и давно донијети.", рекао је Букејловић.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске, као предлагач, објаснио је да једини циљ да се заштите особе које желе да штите интересе Републике Српске кроз закључке Парламента, који се, како сам признаје, не спроводе.

"Одмах да кажем да је то једна неопростива клевета и ради се искључиво о штићењу аката Народне скупштине и имунитету који би имали они који их проводе, а не о штићењу функционера. Искључиво акте Парлемнта да би могли бити провођени.“ , рекао је Ненад Стевандић. 

- Циљ је да имунитет имају и други представници законодавне и извршне власти и друга лица која врше јавна овлашћења, те судије и јавни тужиоци, а против којих се покрене кривични или парнични поступак као посљедица непоштовања одлука лица које није именовано за високог представника у складу са Анексом X Дејтонског споразума, наведено је у алтернативној верзији члана 8. нацрта овог закона.

Случајно или не, тренутно се води поступак против Милорада Додика пред Судом БиХ управо због непоштовања одлука високог представника. Ипак, аналитичари кажу да је нејасно како ће, и ако се усвоји на нивоу Републике Српске, овај закон дјеловати пред институцијама БиХ.

„Они се понашају као да је Републике Српска независна држава, и као да не подлијежу законима Босне и Херцеговине. Баш због тога је тај апсурд. Када би била независна у реду, то би било легитимно. Али као дио БиХ је парадоксално да доносите законе да можете да радите шта год желите на нивоу Републике Српске, а да не одговарате пред институцијама БиХ. Заиста не знам како им то са правног аспекта може проћи“, поручује комуниколог Младен Бубоњић.

Против предсједника Републике Српске, Милорада Додика и в.д. директора Службеног гласника РС Милоша Лукића, води се судски процес пред Судом БиХ због „непоштовања одлука високог представника“.

Додик је већ најавио долазак 6. децембра, за када му је заказано следеће рочиште у Суду БиХ.

(БН) Фото: НСРС

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Душан

04.12.2023 21:24

Овво је само замајавање неписменог народа и покушај политичара да се заштите од кривичног закона БИХ Ал изгледа да сви слушају Стевандича Додика и ине њима а не читају Устав БИХ Сви закони на нивоу БИХ су изнад закона ентитета И Ниједан закон не може заштитит никога ко почини дјело које је прописано законом БИХ.Тако да је то још једна прдимаховина Додика. и комби превозника Стевандича.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

05.12.2023 07:41

Цујем да посланици јос нису добили материјале за скупстину. Бозе сацувај.

Name

Влашћу обесправљени грађанин

04.12.2023 21:42

Способни отишли а неспособни осуђени на нестанак у овој биједној земљи. А све захваљујући властодршцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

04.12.2023 22:06

Кад додо прогласи независност рс,за тај потпис и одлуку биĉе амнестиран,само своје дупе ŝтите а народ и државу ко .ебе.

Name

Ре

05.12.2023 11:04

Добра констатау. Апсолутна монархија са камелеонима заштићена. Могу да раде шта хоће. Могу колико хоће, а не докле хоће. Убиће их похлепа.

Name

Возућа

04.12.2023 23:03

Само се ти кеси јокширац, доћи ће ред и на тебе (црвени комби). Нема закона да ће те спасити. Формира се имунитетска комисија за и скине ти имунитет. КПД, ти не гине монголско и јокширско к*ме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рссс

05.12.2023 06:56

Омладину под хитно иселити у европу овдје нема зивота, ни у економском, ни у политицком, ни и у безбједносном смислу, знаци ако си политицар мизес радити ста хоцес нецес одгиварати, ако си обицни градјанин онда морас пред суд, ако си домаци минималац је 750, ако си увозни радник онда имас веца орава

Name

Оли

05.12.2023 09:00

Треба увести и пријеки суд кад народ шути мозе се трпити погни се јос руљо...💩💩💩

Name

Приједор

05.12.2023 06:23

Имате махање из Минхена. Отарqдио сам се проблема идлазеци овамо. Нек угасе ту РС за коју се гинули. Дно дна. Миле це до смрти владати...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питсцх

05.12.2023 07:12

Гицко се бас заиграо у властиту улогу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ветеран

05.12.2023 07:29

Стеже се обруч око нас, али и око њих !! Биће опет по оној старој,, ко би горе, биће доле,,...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РВИ ВРС

05.12.2023 07:38

А ДЈЕ СИИИ ЛООПОВЕ?дје си однио бисаге са три ипо милијарде,ал еура,народног новца???

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

05.12.2023 08:00

ја око когаце неце око раје рају си довели до просијацког стапа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Што да не

05.12.2023 08:15

Могли би и Трампа метнути у ови закон, дати му имунитет. Па да га не малтретирају и не развлаче по судовима у Америци. Е Бајдене бајдене..., нећеш ни ти дуго. У Трампу, добротвору 'нашег' добротвора, је спас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛЕКСАНДАР ЛАЈИЋ - СРБАЦ

05.12.2023 09:17

Хахаха. Само напријед. Лијепо је гледати, како се још мало копрцате. Мислили су да ће боље проћи и Слоба и Садам - а ено како прођоше. А они су били много већи играчи од Вас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ава ава ава нико није крава

05.12.2023 09:59

Као да сте до сад за нешто одговарали

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

05.12.2023 10:38

Овим уводе анархију. А знају да не могу против закона висих нивоа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема наде

05.12.2023 11:00

Сад ће Високи да поништи ове законе. Скупштина ће да их усвоји, додик да потпише, а тандем додик&лукић ће их објавити тамо гдје (не)треба. Па ће БХ-а тужилаштво опет да подигне оптужницу, другу по реду. И опет на суд, али сада са отежавајућим околностима, јер, показаше се као непоправљиви.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

05.12.2023 12:00

Ово је нажалост трагикомићно! Треба донијети закон, који би додатно заштитијо оне који су и до сада били максимално заштићени и недодирљиви! Ако се донесе, овај закон ће се можда и моћи примјенити у оквирима РС, а можда донекле и у БИХ, али треба свакао видјети како ће се овај "имунитет" одразити на међународне правосудне институције, као и на ОХР, односно на високога представника!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крис

05.12.2023 14:48

И јесте народ којим треба кинески зид да се васа мрзња ограници унутар кинфеског зида. Камено доба је за вас цивилизација.

ОДГОВОРИТЕ