Vlast Srpske pravi ogromni kineski zid oko sebe

Predsjednik RS, kao i ostali zvaničnici i nosioci funkcija u Srpskoj, nisu krivično ili građanski odgovorni i ne mogu biti pritvoreni za bilo koji postupak izvršen u okviru njihovih dužnosti – to su novine u nacrtu zakona o imunitetu koji će se uskoro naći pred narodnim poslanicima. Igor Crnadak iz PDP-a kaže da je jedini cilj vlasti u Srpskoj da zaštiti samu sebe.

Republika Srpska 04.12.2023 | 21:07
Vlast Srpske pravi ogromni kineski zid oko sebe

 „Vlast želi sa ovim Zakonom da izgradi jedan ogroman kineski zid oko sebe. I da svaki funkcioner bude potpuno zaštićen. I nije im više dovoljno da kradu, nego treba da budu i zaštićeni da za to ne odgovaraju. Vlast samo sjedi i smišlja kako da popravi položaj funkcionera“, rekao je šef Kluba poslanika PDP- a u NSRS.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović objašnjava da nijedan funkcioner ne može biti zaštićen od zloupotrebe službenog položaja i sličnih stvari, ali da treba da ima imunitet dok obavlja javnu funkciju.

"Ovaj zakon ne štiti mimo onoga što se odnosi na obavljanje javne funkcije, niti amnestira bilo koga od bilo čega. Zakon će ići po redovnoj proceduri i trebalo ga je i davno donijeti.", rekao je Bukejlović.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske, kao predlagač, objasnio je da jedini cilj da se zaštite osobe koje žele da štite interese Republike Srpske kroz zaključke Parlamenta, koji se, kako sam priznaje, ne sprovode.

"Odmah da kažem da je to jedna neoprostiva kleveta i radi se isključivo o štićenju akata Narodne skupštine i imunitetu koji bi imali oni koji ih provode, a ne o štićenju funkcionera. Isključivo akte Parlemnta da bi mogli biti provođeni.“ , rekao je Nenad Stevandić. 

- Cilj je da imunitet imaju i drugi predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti i druga lica koja vrše javna ovlašćenja, te sudije i javni tužioci, a protiv kojih se pokrene krivični ili parnični postupak kao posljedica nepoštovanja odluka lica koje nije imenovano za visokog predstavnika u skladu sa Aneksom X Dejtonskog sporazuma, navedeno je u alternativnoj verziji člana 8. nacrta ovog zakona.

Slučajno ili ne, trenutno se vodi postupak protiv Milorada Dodika pred Sudom BiH upravo zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika. Ipak, analitičari kažu da je nejasno kako će, i ako se usvoji na nivou Republike Srpske, ovaj zakon djelovati pred institucijama BiH.

„Oni se ponašaju kao da je Republike Srpska nezavisna država, i kao da ne podliježu zakonima Bosne i Hercegovine. Baš zbog toga je taj apsurd. Kada bi bila nezavisna u redu, to bi bilo legitimno. Ali kao dio BiH je paradoksalno da donosite zakone da možete da radite šta god želite na nivou Republike Srpske, a da ne odgovarate pred institucijama BiH. Zaista ne znam kako im to sa pravnog aspekta može proći“, poručuje komunikolog Mladen Bubonjić.

Protiv predsjednika Republike Srpske, Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, vodi se sudski proces pred Sudom BiH zbog „nepoštovanja odluka visokog predstavnika“.

Dodik je već najavio dolazak 6. decembra, za kada mu je zakazano sledeće ročište u Sudu BiH.

(BN) Foto: NSRS

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Dušan

04.12.2023 21:24

Ovvo je samo zamajavanje nepismenog naroda i pokušaj političara da se zaštite od krivičnog zakona BIH Al izgleda da svi slušaju Stevandiča Dodika i ine njima a ne čitaju Ustav BIH Svi zakoni na nivou BIH su iznad zakona entiteta I Nijedan zakon ne može zaštitit nikoga ko počini djelo koje je propisano zakonom BIH.Tako da je to još jedna prdimahovina Dodika. i kombi prevoznika Stevandiča.

ODGOVORITE
Name

Bl

05.12.2023 07:41

Cujem da poslanici jos nisu dobili materijale za skupstinu. Boze sacuvaj.

Name

Vlašću obespravljeni građanin

04.12.2023 21:42

Sposobni otišli a nesposobni osuđeni na nestanak u ovoj bijednoj zemlji. A sve zahvaljujući vlastodršcima.

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

04.12.2023 22:06

Kad dodo proglasi nezavisnost rs,za taj potpis i odluku biĉe amnestiran,samo svoje dupe ŝtite a narod i državu ko .ebe.

Name

Re

05.12.2023 11:04

Dobra konstatau. Apsolutna monarhija sa kameleonima zaštićena. Mogu da rade šta hoće. Mogu koliko hoće, a ne dokle hoće. Ubiće ih pohlepa.

Name

Vozuća

04.12.2023 23:03

Samo se ti kesi jokširac, doći će red i na tebe (crveni kombi). Nema zakona da će te spasiti. Formira se imunitetska komisija za i skine ti imunitet. KPD, ti ne gine mongolsko i jokširsko k*me.

ODGOVORITE
Name

Rsss

05.12.2023 06:56

Omladinu pod hitno iseliti u evropu ovdje nema zivota, ni u ekonomskom, ni u politickom, ni i u bezbjednosnom smislu, znaci ako si politicar mizes raditi sta hoces neces odgivarati, ako si obicni gradjanin onda moras pred sud, ako si domaci minimalac je 750, ako si uvozni radnik onda imas veca orava

Name

Oli

05.12.2023 09:00

Treba uvesti i prijeki sud kad narod šuti moze se trpiti pogni se jos ruljo...💩💩💩

Name

Prijedor

05.12.2023 06:23

Imate mahanje iz Minhena. Otarqdio sam se problema idlazeci ovamo. Nek ugase tu RS za koju se ginuli. Dno dna. Mile ce do smrti vladati...

ODGOVORITE
Name

Pitsch

05.12.2023 07:12

Gicko se bas zaigrao u vlastitu ulogu!

ODGOVORITE
Name

Veteran

05.12.2023 07:29

Steže se obruč oko nas, ali i oko njih !! Biće opet po onoj staroj,, ko bi gore, biće dole,,...

ODGOVORITE
Name

RVI VRS

05.12.2023 07:38

A DJE SIII LOOPOVE?dje si odnio bisage sa tri ipo milijarde,al eura,narodnog novca???

ODGOVORITE
Name

321

05.12.2023 08:00

ja oko kogace nece oko raje raju si doveli do prosijackog stapa

ODGOVORITE
Name

Što da ne

05.12.2023 08:15

Mogli bi i Trampa metnuti u ovi zakon, dati mu imunitet. Pa da ga ne maltretiraju i ne razvlače po sudovima u Americi. E Bajdene bajdene..., nećeš ni ti dugo. U Trampu, dobrotvoru 'našeg' dobrotvora, je spas.

ODGOVORITE
Name

ALEKSANDAR LAJIĆ - SRBAC

05.12.2023 09:17

Hahaha. Samo naprijed. Lijepo je gledati, kako se još malo koprcate. Mislili su da će bolje proći i Sloba i Sadam - a eno kako prođoše. A oni su bili mnogo veći igrači od Vas.

ODGOVORITE
Name

ava ava ava niko nije krava

05.12.2023 09:59

Kao da ste do sad za nešto odgovarali

ODGOVORITE
Name

BL

05.12.2023 10:38

Ovim uvode anarhiju. A znaju da ne mogu protiv zakona visih nivoa.

ODGOVORITE
Name

Nema nade

05.12.2023 11:00

Sad će Visoki da poništi ove zakone. Skupština će da ih usvoji, dodik da potpiše, a tandem dodik&lukić će ih objaviti tamo gdje (ne)treba. Pa će BH-a tužilaštvo opet da podigne optužnicu, drugu po redu. I opet na sud, ali sada sa otežavajućim okolnostima, jer, pokazaše se kao nepopravljivi.

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

05.12.2023 12:00

Ovo je nažalost tragikomićno! Treba donijeti zakon, koji bi dodatno zaštitijo one koji su i do sada bili maksimalno zaštićeni i nedodirljivi! Ako se donese, ovaj zakon će se možda i moći primjeniti u okvirima RS, a možda donekle i u BIH, ali treba svakao vidjeti kako će se ovaj "imunitet" odraziti na međunarodne pravosudne institucije, kao i na OHR, odnosno na visokoga predstavnika!?

ODGOVORITE
Name

Kris

05.12.2023 14:48

I jeste narod kojim treba kineski zid da se vasa mrznja ogranici unutar kinfeskog zida. Kameno doba je za vas civilizacija.

ODGOVORITE