Најважније питање су измјене Изборног закона

Најважније политичко питање које треба бити ријешено до краја ове године јесу измјене и допуне Изборног закона, у смислу техничких измјена, које би омогућиле законите и поштене изборе. 

Република Српска 04.12.2023 | 16:31
Најважније питање су измјене Изборног закона

Рекао је ово потпредсједник ПДП Славиша Марковић, који је и предсједник Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Српске. 

Истиче да су предуслови за органозовање законитих и поштених избора увођење скенирања гласачких листића, биометријске идентификација гласача и видео надзора над радом бирачких одбора. 

- Оно што је битно појаснити јесте да нико не говори о електронском гласању, него о начинима како да се избјегну манипулације гласачким листићима и јасном утврђивању ко је стварно изашао на гласање. Сви политички актери који немају намјеру да крађом и манипулацијама прекрајају бирачку вољу би требали бити за ове измјене, а они који су против тога, сами се разоткривају. Први тест политичке воље ће бити ускоро, будући да је ПД ПС БиХ задужио Савјет министара да изради измјене и допуне Изборног закона – рекао је Марковић. 

Каже да је симптоматично како су измјене Изборног закона, односно усвајање „пакета интегритета“, посљедње питање о којем се оглашавају представници међународне заједнице у БиХ, првенствено Делегација ЕУ. 

- Законити и поштени избори су стуб демократије, а ако су некоме пуна уста демократских начела, требало би ваљда да инсистира на првом и основном. Како уопште разматати ЕУ интеграције, испуњавање свих других приоритета, ако нису обезбијеђени услови да се регуларно проводе избори, а самим тим изабере и легитимна власт која треба проводити реформе на ЕУ путу. Помно ћемо пратити реакције и понашања из ЕУ делегације у наредном периоду, што ће показати да ли су још неки представници међународне заједнице дио договора Додик – Шмит, чији саставни дио је да не дође до измјена Изборног закона – рекао је Марковић. 

(БН) Фото: ПДП

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ре

04.12.2023 17:19

Вама не може помоћи ни Лексо ни Спасоје, како каже народна пословица, јер кад вам нису могли помоћи ни ваши чланови ЦИК-а, те измјене ће још више ићи на штету вас опозиције јер ће се одмах након затварања бирачких мјеста чути да сте изгубили, а овако бар имате 30 дана до кад се не овјере резултати избора да ходате по улици и јаучете како сте кобајаги покрадени!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре за ре

04.12.2023 18:07

Одлицно кад је тако нек уведу те измјене па да ЦРВЕНА БАНДА побједи одмах. Кад се не бојите сто се то одмах не уведе а ЦРВЕНИ ЈУНАЦИ вец бојите се кукавице и кријете сљаму људски

Name

Ре-ре

04.12.2023 18:08

Мислим да теби ни бог неможе помоћи.

Name

РЕ РЕ

04.12.2023 18:30

ДАЛИ СИ ТИ И МАЛО СВЈЕСТАН КОЛИКО СИ ГЛУП? ОНАЈ КО БЈЕЗИ И УПОРНО ИЗБЈЕГАВА ПРАВИЛА ГДЈЕ СЕ НЕ МОЗЕ КРАСТИ СУ ТВОЈИ ,,БОГОВИ,,. И ПАМЕТНОМ ДОСТА. А ТЕБИ И ТАКВИМА МОГУ СЕ КЊИГЕ ПИСАТ ,ДЗАБА. ЈЕР ЈЕ ВАС МОЗАК УВЕНУО. НЕ ВИДИТЕ ДАЉЕ ОД НОСА. ДА СИ И МАЛО ПАМЕТАН ,САМ СЕБЕ БИ СЕ ПОСРАМИО КАД ПРОЦИТАС ОВО СТО СИ НАПИСАО.

Name

Осматрач

04.12.2023 20:12

90% посланика је изборном крађом добило мандат и овај сазив никад неће измијенити изборни закон.

Name

Ре ре

04.12.2023 20:23

Магарац,да и ти ниси дјукин слепац па ниста ниси видио.

Name

Питање за ре

05.12.2023 13:04

Шта ти мислиш, може ли се зарадити 10ак хиљада од ботовања?

Name

борац

04.12.2023 17:24

Неце доци до тога додику су помогли и дугује ЕУ а да би омогуцили постене изборе знацило би да додика висе нема.За ЕУ би то знацило све из поцетка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

04.12.2023 17:30

Неће они тј позиција то дозволити а ни Смит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре борац

04.12.2023 18:15

Прво да вам кажем да сам и ја опозиција. Али то што сте рекли за ЕУ сте у праву, али за остало не. Нема овде нажалост ко да побиједи Додика. Опозиција из дана у дан сама себе побјеђује. Да кренем редом: прво су кренули против Драшка, Јелена и Вукан, после тога закухали Јелена и Вукан, што значи три партије опозиције једна против друге, остао СДС који је био између као неко помирење. Сада они закухали између себе око избора предсједника младих, потом око избора актива жена, а сада се почели препуцавати Радо Савић и Петровић. Ко ће да побиједи Додика, само ми реци. Нажалост по вас и мене, нема ко.

Name

ЗАДЊИ УЛТИМАТУМ

04.12.2023 18:24

Док не прихвати власт техничке измјене Изборног закона,нема потребе више да опозиција иде на сједнице Парламента РС!Таман да гласа 90 посто грађана РС ,власт ће намјестити изборе!Ако опозиција тако не уради, значи да су и они саучесници са властима из РС!Због чега....сами закључите....Само опструкција је једини правилан потез,ако се не усвоје техничке измјене код гласања,значи да опозиција истински није за те промјене!!!Што!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.12.2023 20:36

Ти то тек сад сконто. Па они цувају ледја додику да није њих неби било ни додика

Name

???

04.12.2023 19:04

Јесте али ЕУ вриједности су да сви имају право изабрати кога желе и да их бира ко гот хоце не овисно само о томе дали је само Србин Хрват или Босњак. Зашто не бирати Зидива, Рома и неког , осталог /другог као сто је у свим нормалним земљама ЕУ ако се тежи ици ка ЕУ и држати се њихових вриједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.12.2023 19:36

ЗАДЊИ УЛТИМАТУМ ЈЕ ЗАИСТА ЈОШ ЈЕДИНО ОСТАЛО. АКО НЕ БУДЕ, ТО ЈЕ ДОКАЗ ПОСТУПКА ОПОЗИЦИЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ