Najvažnije pitanje su izmjene Izbornog zakona

Najvažnije političko pitanje koje treba biti riješeno do kraja ove godine jesu izmjene i dopune Izbornog zakona, u smislu tehničkih izmjena, koje bi omogućile zakonite i poštene izbore. 

Republika Srpska 04.12.2023 | 16:31
Najvažnije pitanje su izmjene Izbornog zakona

Rekao je ovo potpredsjednik PDP Slaviša Marković, koji je i predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske. 

Ističe da su preduslovi za organozovanje zakonitih i poštenih izbora uvođenje skeniranja glasačkih listića, biometrijske identifikacija glasača i video nadzora nad radom biračkih odbora. 

- Ono što je bitno pojasniti jeste da niko ne govori o elektronskom glasanju, nego o načinima kako da se izbjegnu manipulacije glasačkim listićima i jasnom utvrđivanju ko je stvarno izašao na glasanje. Svi politički akteri koji nemaju namjeru da krađom i manipulacijama prekrajaju biračku volju bi trebali biti za ove izmjene, a oni koji su protiv toga, sami se razotkrivaju. Prvi test političke volje će biti uskoro, budući da je PD PS BiH zadužio Savjet ministara da izradi izmjene i dopune Izbornog zakona – rekao je Marković. 

Кaže da je simptomatično kako su izmjene Izbornog zakona, odnosno usvajanje „paketa integriteta“, posljednje pitanje o kojem se oglašavaju predstavnici međunarodne zajednice u BiH, prvenstveno Delegacija EU. 

- Zakoniti i pošteni izbori su stub demokratije, a ako su nekome puna usta demokratskih načela, trebalo bi valjda da insistira na prvom i osnovnom. Кako uopšte razmatati EU integracije, ispunjavanje svih drugih prioriteta, ako nisu obezbijeđeni uslovi da se regularno provode izbori, a samim tim izabere i legitimna vlast koja treba provoditi reforme na EU putu. Pomno ćemo pratiti reakcije i ponašanja iz EU delegacije u narednom periodu, što će pokazati da li su još neki predstavnici međunarodne zajednice dio dogovora Dodik – Šmit, čiji sastavni dio je da ne dođe do izmjena Izbornog zakona – rekao je Marković. 

(BN) Foto: PDP

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Re

04.12.2023 17:19

Vama ne može pomoći ni Lekso ni Spasoje, kako kaže narodna poslovica, jer kad vam nisu mogli pomoći ni vaši članovi CIK-a, te izmjene će još više ići na štetu vas opozicije jer će se odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta čuti da ste izgubili, a ovako bar imate 30 dana do kad se ne ovjere rezultati izbora da hodate po ulici i jaučete kako ste kobajagi pokradeni!

ODGOVORITE
Name

Re za re

04.12.2023 18:07

Odlicno kad je tako nek uvedu te izmjene pa da CRVENA BANDA pobjedi odmah. Kad se ne bojite sto se to odmah ne uvede a CRVENI JUNACI vec bojite se kukavice i krijete sljamu ljudski

Name

Re-re

04.12.2023 18:08

Mislim da tebi ni bog nemože pomoći.

Name

RE RE

04.12.2023 18:30

DALI SI TI I MALO SVJESTAN KOLIKO SI GLUP? ONAJ KO BJEZI I UPORNO IZBJEGAVA PRAVILA GDJE SE NE MOZE KRASTI SU TVOJI ,,BOGOVI,,. I PAMETNOM DOSTA. A TEBI I TAKVIMA MOGU SE KNJIGE PISAT ,DZABA. JER JE VAS MOZAK UVENUO. NE VIDITE DALJE OD NOSA. DA SI I MALO PAMETAN ,SAM SEBE BI SE POSRAMIO KAD PROCITAS OVO STO SI NAPISAO.

Name

Osmatrač

04.12.2023 20:12

90% poslanika je izbornom krađom dobilo mandat i ovaj saziv nikad neće izmijeniti izborni zakon.

Name

Re re

04.12.2023 20:23

Magarac,da i ti nisi djukin slepac pa nista nisi vidio.

Name

Pitanje za re

05.12.2023 13:04

Šta ti misliš, može li se zaraditi 10ak hiljada od botovanja?

Name

borac

04.12.2023 17:24

Nece doci do toga dodiku su pomogli i duguje EU a da bi omogucili postene izbore znacilo bi da dodika vise nema.Za EU bi to znacilo sve iz pocetka.

ODGOVORITE
Name

XXL

04.12.2023 17:30

Neće oni tj pozicija to dozvoliti a ni Smit.

ODGOVORITE
Name

Re borac

04.12.2023 18:15

Prvo da vam kažem da sam i ja opozicija. Ali to što ste rekli za EU ste u pravu, ali za ostalo ne. Nema ovde nažalost ko da pobijedi Dodika. Opozicija iz dana u dan sama sebe pobjeđuje. Da krenem redom: prvo su krenuli protiv Draška, Jelena i Vukan, posle toga zakuhali Jelena i Vukan, što znači tri partije opozicije jedna protiv druge, ostao SDS koji je bio između kao neko pomirenje. Sada oni zakuhali između sebe oko izbora predsjednika mladih, potom oko izbora aktiva žena, a sada se počeli prepucavati Rado Savić i Petrović. Ko će da pobijedi Dodika, samo mi reci. Nažalost po vas i mene, nema ko.

Name

ZADNJI ULTIMATUM

04.12.2023 18:24

Dok ne prihvati vlast tehničke izmjene Izbornog zakona,nema potrebe više da opozicija ide na sjednice Parlamenta RS!Taman da glasa 90 posto građana RS ,vlast će namjestiti izbore!Ako opozicija tako ne uradi, znači da su i oni saučesnici sa vlastima iz RS!Zbog čega....sami zaključite....Samo opstrukcija je jedini pravilan potez,ako se ne usvoje tehničke izmjene kod glasanja,znači da opozicija istinski nije za te promjene!!!Što!!!

ODGOVORITE
Name

Re

04.12.2023 20:36

Ti to tek sad skonto. Pa oni cuvaju ledja dodiku da nije njih nebi bilo ni dodika

Name

???

04.12.2023 19:04

Jeste ali EU vrijednosti su da svi imaju pravo izabrati koga žele i da ih bira ko got hoce ne ovisno samo o tome dali je samo Srbin Hrvat ili Bosnjak. Zašto ne birati Zidiva, Roma i nekog , ostalog /drugog kao sto je u svim normalnim zemljama EU ako se teži ici ka EU i držati se njihovih vrijednosti.

ODGOVORITE
Name

+

04.12.2023 19:36

ZADNJI ULTIMATUM JE ZAISTA JOŠ JEDINO OSTALO. AKO NE BUDE, TO JE DOKAZ POSTUPKA OPOZICIJE.

ODGOVORITE