Оптужница против љекара и бабице - због пада бебе

Окружно јавно тужилаштво у Требињу подигло је оптужницу против медицинског особља Универзитетске болнице у Фочи којима је 19. августа прошле године након порођаја испала беба Ј.В. из Требиња и задобила тешке повреде главе.

Република Српска 04.12.2023 | 12:37
Оптужница против љекара и бабице - због пада бебе

Оптужени су шеф Одјељења гинекологије и акушерства УБ Фоча Владимир Чанчар, те бабица тог одјељења Биљана Кулић. На терет им је стављено кривично дјело несавјесно пружање љекарске помоћи.

Ради се о нехатном кривичном дјелу и уколико се докаже кривица Чанчару и Кулићевој пријети казна од једне до осам година затвора, преноси АТВ.

У односу на специјалисту педијатрије др Владимира Турунташа истрага је обустваљена јер је, како сазнаје поменути портал, утврђено да у његовом поступању у овом случају не стичу обиљежја кривичног дјела.

У оптужници се наводи да се Кулићева као здравствени радник, а Чанчар као љекар нису придржавали правила здравствене/љекарске струке при пружању медицинске помоћи чиме су проузроковали знатно погоршање здравственог стања пацијента, усљед чега је наступила тешка тјелесна повреда Ј.В.

"Повреде су биле такве да су живот новорођенчета довеле у стварну, односно реалну опасност која се огледала у угрожавању функције виталних можданих центара (фунције центра за дисање, циркулацију, рада срца) због чега ове повреде свака за себе и у збирном дјеловању имају обиљежја квалификоване тешке тјелесне повреде опасне по живот и значајно погоршано здравстевно стање, због којих повреда је новорођенче 19. августа око 18 часова превезено у УКЦ Сарајево на даље лијечење", наводи се у оптужници.

Подсјетимо, ради се о члановима медицинског тима који су 19. августа 2022. године у 8.20 часова извршили порођај Јоване Весић послије којег је њена тек рођена ђевојчица Ј.В. пала на под. Беба је задобила повреде главе, односно обострану фрактуру лобање и хематом. Указана јој је помоћ, али се њено здравствено стање убрзо погоршало због чега је упућена у Клинички центар Универзитета у Сарајеву, гдје је хитно оперисана. Од тада беба се успјешно опоравља, али и даље иде на редовне љекарске контроле.

Пријаву против медицинског особља полицији и Тужилаштву је поднио отац повријеђене бебе Данијел Весић који је раније испричао да су му љекари прећутали пад бебе.

Саопштили су му да је порођај протекао уредно, честитали му рођење кћерке, наводећи да су беба и супруга добро.

Беба је на Апгар тесту добила оцјену 10 и оцу је дозвољено да је види и фотографише. Срећни отац је почастио медицинско особље и спремао се за прославу, а око 17.30 часова је од супруге добио узнемирујуће вијести о паду бебе.

Како је навео љекари у Фочи су га увјеравали да је беба добро, наводећи да ултразвук није показао никакве повреде. Када је беба превезена у КЦУС урађен је ЦТ главе на којем је уочена обострана фрактура и хематом и беба је хитно оперисана.

Оно што је породицу највише погодило је то што су љекари у Фочи до 17.30 часова ћутали о паду бебе. Иначе фочанска болница овај нежељени догађај није пријавила полицији, већ су то сутрадан учинилли љекари КЦУС, када је и истрага и покренута.

Након што се сазнало да цијели случај против Владимира Чанчара покренута је истрага за примање 400 КМ мита од оца бебе, а против медицинске сестре Гордане Соколоволић због примања мита од 100 КМ. Обоје су споразумно признали кривицу. Према споразуму Чанчар ће бити осуђен на шест мјесеци затвора и новчану казну од 20.000 КМ, а Соколовићева на условну казну од шест мјесеци, са роком провјере од три године.

Републичко јавно тужилаштво Републике Српске није аболирало ни оца бебе Данијела Весића који је споразумно осуђен на новчану казну од 5.000 КМ због давања мита.

(Независне)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Аналитичар

04.12.2023 12:55

Колико су ти љекари дотакли дно па то је невјероватно!Алави на паре па им ништа није свето!!Ако им је испала беба па могли су саопштити родитељу усљед несрећног случаја итд.,а поготово не ПРИМИТИ новац иако су знали шта су урадили!!Свака част КЦУС у Сарајеву и тадашњој директорици коју сад линчују Себији Изетбеговић што је тиму наредила да ураде све што је у њиховој моћи да спасу бебу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

04.12.2023 14:39

Колико сам ја схватио новац је дат прије пада бебе!А исто тако сам схватио да је теби било битно,у мору лоших ствари које је урадила бивша директорица,нађеш и једну позитивну кап!

Name

Мирослав

04.12.2023 13:46

Све тарифе у насим болницама су познате, свака процедура се плаца, у оцекивању сто боље услуге. Не само паре, за родјену бебу, оцекује се богат руцак за цели тим. Овај тата је казњен, а сваког тату би могли казнити, јер је скоро сваки тата дао паре, пре родјења детета или непосредно после породјаја. Затварамо оци пред циненицом, а правда казњава оне сто су приморани да дају паре. А они сто узимају, су постедјени од прогона, па Бозе они су лекари, они су недотакљиви. Бозе какви смо, све је то рузно и тузно.И правда нам је бедна и смесна. И овај процес це трајати годинама, казна це бити тек несто, лиценца остаје, и све се наставља. Зао ми је ових родитеља и њихове бебе, казњени су на правди Бога.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јован

04.12.2023 14:17

На страну корупција,али какве су то процедуре које дозвољавају и теоретску шансу да беба испадне на под?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

06.12.2023 20:01

Није дао мито, то је цаст, дао је после породјаја мислеци да су то савјесни, добри љекари.Искрено нисам поборник давања новца, то им је посао и примају плату за то. А о њиховој бахатости има се ста и реци.

ОДГОВОРИТЕ