Власт једно обећава а друго ради: Фотеље им драге

У новембру се навршило годину дана од кад је из СНСД-а у предизборним мјесецима најављено да у Републици Српској више неће бити дуплих функција, односно да иста особа више неће моћи бити и посланик и директор јавног предузећа. Међутим, изгледа да је власт заборавила на сопствено обећање, јер многи и даље сједе на двије функције и примају двије плате из буџета. 

Република Српска 03.12.2023 | 20:27
Власт једно обећава а друго ради: Фотеље им драге

У Републици Српској је одзвонило двоструким функцијама - помпезно су у јулу прошле године најавили функционери СНСД-а. Неколико мјесеци касније исто је поновио и предсједник ове странке.

"СНСД ће, у складу с ранијим опредјељењем, кроз органе странке операционализовати став да изабрани или именовани функционери могу обављати само једну функцију", написао је Милорад Додик у новембру прошле године. 

Од ових најава међутим изгледа да нема ништа, јер су многи све до данас наставили да обављају двије функције.

Тако је Дражен Врховац посланик СНСД-а и директор Инвестиционо-развојне банке Републике Српске. Владо Ђајић, посланик СНСД-а и директор Универзитетског клиничког центра. Дарко Бањац, посланик НПС-а и директор Бање Мљечаница. Максим Скоко, посланик СПС-а и директор Рудника и термоелектране Гацко...

Ту идеју око укидања дуплих функција унутар СНСД-а поново је покренуо градски одбор СНСД у Бијељини, којима је циљ да се тиме додворе бирачима али мало ко повјерује да ће и код њих то да заживи јер већина њих обавља дупле функције.  

Стручњаци кажу да је то краткорочни популистички потез. 

"Као и сваки популизам на кратке стазе и за краткотрајну употребу да изазове неку пажњу можда да привуче наклоност или гласача или уопште грађана узевши у обзир да је гласачко тијело у Републици Српској више него подијељено не треба да се боје никакве одговорности“, каже Младен Бубоњић, политиколог.

Већина посланика је на другу функцију именована у статусу вршиоца дужности, што је опет, незаконито.

Управо на то годинама упозоравају опозициони посланици и у парламенту Српске и у парламенту БиХ.

„Ово што су урадили поједини у Бијељини је само кап у мору и не вјерујем да ће они наговорити остале своје колеге нарочито из СНСД да поднесу оставке и на функције које они обављају јер је овде нормално да је директор УКЦ и посланик, а све се то финансира из буџета“,каже Мира Пекић, посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

„Што се тиче посланика у НСРС са дуплим функцијама вјеровали или не, постоји клуб незадовољних у владајућој коалицији чини га пар посланика то је неформални клуб и тај клуб чине они посланици који немају дупле функције и они су се сами назвали нездовољним и то вам говори какво је стање и наравно да не очекујем да ће ико да остави било коју функцију и да се одрекне било које плате јер су они ту искључиво због личног интереса“, каже  Ђорђе Вучинић, посланик у НСРС Листе за правду и ред. 

Посебан парадокс је то што посланици који су уједно и директори сједе у скупштини која расправља о раду институција којима руководе, а сукоб интереса се избјегава тако што не присуствују тачкама на којима се расправља о јавном предузећу у којем су директори. 

Доказ да владајућа коалиција не жели измјене кад су у питању дупле функције је и то што је скупштински Колегијум одбио иницијативу ПДП-а да се укине пракса дуплих функција, односно да сви посланици који су, истовремено, директори, извршни директори, декани, замјеници директора и слично, одмах врате посланичке мандате или поднесу оставке на другу функције.

(БН) Фото: НСРС

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Муња

03.12.2023 21:48

Сјеверна кореја ........!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

за муњу

04.12.2023 07:27

па зар незнас јадо дасу турци рекли даје тамни вилајет

Name

Ре

04.12.2023 10:48

Врло озбиљна странка СНСД. Не слажу док не зину.

Name

Муња

03.12.2023 21:50

СЈЕВЕРНА. КОРЕЈА !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

03.12.2023 23:14

Ма то су све пропали комунисти,њихова дјеца и унуци,комитетлијска багра и криминалци.

Name

Петар

04.12.2023 05:47

ЈА лицно сам отисао послије 4 г проведене у рову из ПРОПАЛИГ ПЉАЦКАСКОГ БУРЛИСТАНА.сад морам у србији да плацам скоро 2 еура гориво да би помаго БУРЛУ МИЛИЈАРДЕРА И МЕГА ЛОПОВА КОЈИ ЈЕ ПОКРО ТРИ ИПО МИЛИЈАРДЕ ЕУРА НАРОДНИХ ПАРА.МРС багро просијацка ј..о вас овај који подрзава пљацку и јебале вас брадоње из спц и ј...о вас БУРЛО ГРБАВИ којег подрзавате

ОДГОВОРИТЕ
Name

321

04.12.2023 07:25

власт обецава народу напаценој раји у тамном вилајету сарену лазу лази лаго бице раји драго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фришко

04.12.2023 07:35

Најновије! Директор Завода за запошљавање и посланик у Народној скупштини

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

04.12.2023 08:14

Тад су најавили и агенцију за љекове у РС. И осуде због крађа у Корони. Ништа они не раде корисно.

ОДГОВОРИТЕ