САД: Мучила Србе, пријети јој 20 година робије

Натурализована америчка држављанка поријеклом из Босне и Херцеговине ухапшена је у Моргантауну, савезна држава Западна Вирџинија, под пријавом да је лагала у вези учешћа у рату деведесетих како би добила америчко држављанство, саопштило је Министарство правде САД-а.

Свијет 02.12.2023 | 14:40
САД: Мучила Србе, пријети јој 20 година робије

51-годишња Нада Радован Томанић наводно је служила у специјалној јединици 'Зулфикар' и учествовала у физичком и психичком злостављању Срба, наводи се у оптужници, и пријети јој затворска казна од двадесет година.

Томанић се суочава се с казном од двадесет година затвора због наводног лагања током процеса добијања америчког држављанства како би прикрила своје учешће у злостављању затвореника током рата у БиХ прије него што је дошла у САД као избјеглица.

“Нада Томанић више од 10 година ужива повластице америчког држављанства – повластице које је стекла наводно лажући како би прикрила кршења људских права које је починила у Босни и Херцеговини”, рекла је вршитељ дужности помоћнице државног адвоката Николе М. Аргентиери из Кривичног одјељења Министарства правде, додавши како ће министарство строго провести усељеничке законе како би осигурало да САД не постану “сигурно уточиште за прогонитеље”.

Тужилац за Дистрикт Конектикут Ванеса Робертс Авери је навела како је оптужена “скривала раније кршење људских права и опетовано лагала током имиграцијских и држављанских процеса како би ушла у ову земљу и постала држављанка САД-а“.

“Чизмама, шакама, палицом, пушком и комадом дрвета тукла заробљенике”

Како се наводи у оптужници, а преносе локални медији, Томанић је наводно служила у специјалној јединици ‘Зулфикар’ тзв. Армије БиХ током 1990-их. Оптужница наводи да федералне власти вјерују да је служила негдје између 1993. и 1996., када су она и други војници наводно “учествовали у физичком и психичком злостављању затвореника Срба на темељу њихове етничке припадности, вјере и припадности одређеној друштвеној групи”.

Припадници тзв. Армије БиХ су 1993. године “одводили цивиле српске заробљенике у планину Игман ради принудних радова, као што су копање ровова, јама, земуница, путева и склоништа”, наводи се даље у оптужници, и истиче како су припадници специјалне јединице ‘Зулфикар’ вршили злостављања над заробљеницима  Србима на планини Игман, укључујући физичка премлаћивања и друга злостављања.

“Вјерује се да је Томанић била оружана стража на планини Игман, гдје је наводно чизмама, шакама, палицом, пушком и комадом дрвета тукла заробљенике”, наводи се у оптужници. Додаје се како су Томанић и други војници специјалне јединице ‘Зулфикар’ такође излагали жртве “понижавајућем и деградирајућем вербалном злостављању и вријеђању”.

Томанић у САД дошла као избјеглица 1997., добила држављанство 2012.

Документи савезног суда показују да је Томанић у септембру 1997. успјешно поднијела захтјев за долазак у САД као избјеглица и ушла у земљу сљедећег мјесеца. У мају 2000. поднијела је захтјев за сталним боравком и одобрен јој је, показују судски документи.

Затим је у јануару 2012. поднијела захтјев за држављанство, што је и одобрено у јуну те године. У оптужници се наводи да је током процеса натурализације лагала када су је упитали је ли икада “прогонила било коју особу због вјере, припадности одређеној друштвеној групи или политичког мишљења” или “починила злочин за који није ухапшена”.

ФБИ истражује случај, а координацију осигуравају Центар за кршење људских права и ратне злочине Министарства отаџбинске  сигурности и Канцеларија за откривање превара и националну сигурност (ФДНС) Службе за држављанство и усељеништво САД-а, заједно с ФБИ-јевом Јединицом за међународна људска права.

Америчке власти су захвалиле Министарству правде Босне и Херцеговине, Министарству правде Републике Србије и Међународном резидуалном механизму Уједињених нација за кривичне судове, који су помогли у наставку истраге.

(Н1) Фото: Схуттерстоцк

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Ма браво за.САД

02.12.2023 15:03

Није једина ко су припадници ком су доступна имена.ЗУЛФИКАР,,та јединица је.чинила стравичне.злочине,затим.јединица ШЕВЕ,

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ма браво за сад

02.12.2023 17:22

алахами овосу све лази лазу они зарсу наси сехиди тако несто радили јок алахами дјелесана није то истина ако мани неверујете питајте реса фату гатару са бјелава и хануму сабку они говоре истину

Name

Јоја

02.12.2023 18:02

Све зо онај суд зна али не предузимају ниста цак их и ослобадјају надам се да це се распасти

Name

Зоки

02.12.2023 19:50

Ма кукајмо на САД мозда им Додик и влада РС-а дала дозволу да хапсе? Позитивно у било којем слуцају,. Хапси све злоцинце , на свим странама!

Name

"Шеве"

03.12.2023 09:01

...су створене на Златобору (или на Копаонику) од стране КОС! Некакав Влах Божиновић или Божовиĉ је основач. Били у саставу Муп Републике Босне и Херцеговине а шеф био КОС -овски јунак Алија Делимитсафић, предратни пекар са курсом за полицајца... Зато, маните глупе Влашке пропаганде!

Name

Борац

02.12.2023 15:45

Како је могуће да су о и чинили злодјела,невјероватно!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вера

02.12.2023 18:28

Да,страсно а глуме зртве!

Name

Ко, мислиш Влахадија?

02.12.2023 23:38

Ма гдје би они! Старо и младо под оружјем било и још "угрожени"... Багро!

Name

Таквих

02.12.2023 16:59

Ко она и ткз „капетан“ Драган је пуна Аустралиа УСА и Цанада па ником ниста…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

02.12.2023 18:17

Јаки неки специјалци тукли цивиле, заробљене, везане... Америчка школа зато је и разгулила преко баре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсуз

02.12.2023 18:54

Припадници одреда Ел муџахид ,данас вам раде у полицијским агенцијама Босне и Херцеговине!!!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лапсус

03.12.2023 09:06

Муџахедине је довео КОС! Џевад Галијашевић и остала багра КОС-овска багра су их доводили у редове Армије Републике Босне и Херцеговине па налогу Бг и Зг... Биће да је иста КОС-оска багра одговорна за убиства оне Влашке дјецу у кафићу Панда 1998. па свалили на Албанце!

Name

Овде пише

02.12.2023 21:36

Америчке власти су захвалиле "Министарству правде Босне и Херцеговине, ". А горе изнад пише "Припадници тзв. Армије БиХ". Ово ткзв.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тзв "рс"

02.12.2023 23:36

Багро, КОС је довео муџахедине у БиХ уз помоћ исте ове ЦИА! Бројни злочини у Сарајеву су дјело КОС! 1998 су Православни екстремисти убили дјецу у Пећи! БАГРООООО!!! УСТАШЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Добој

03.12.2023 11:33

И она је српкиња из Добоја. ( Козухе).

ОДГОВОРИТЕ