SAD: Mučila Srbe, prijeti joj 20 godina robije

Naturalizovana američka državljanka porijeklom iz Bosne i Hercegovine uhapšena je u Morgantaunu, savezna država Zapadna Virdžinija, pod prijavom da je lagala u vezi učešća u ratu devedesetih kako bi dobila američko državljanstvo, saopštilo je Ministarstvo pravde SAD-a.

Svijet 02.12.2023 | 14:40
SAD: Mučila Srbe, prijeti joj 20 godina robije

51-godišnja Nada Radovan Tomanić navodno je služila u specijalnoj jedinici 'Zulfikar' i učestvovala u fizičkom i psihičkom zlostavljanju Srba, navodi se u optužnici, i prijeti joj zatvorska kazna od dvadeset godina.

Tomanić se suočava se s kaznom od dvadeset godina zatvora zbog navodnog laganja tokom procesa dobijanja američkog državljanstva kako bi prikrila svoje učešće u zlostavljanju zatvorenika tokom rata u BiH prije nego što je došla u SAD kao izbjeglica.

“Nada Tomanić više od 10 godina uživa povlastice američkog državljanstva – povlastice koje je stekla navodno lažući kako bi prikrila kršenja ljudskih prava koje je počinila u Bosni i Hercegovini”, rekla je vršitelj dužnosti pomoćnice državnog advokata Nikole M. Argentieri iz Krivičnog odjeljenja Ministarstva pravde, dodavši kako će ministarstvo strogo provesti useljeničke zakone kako bi osiguralo da SAD ne postanu “sigurno utočište za progonitelje”.

Tužilac za Distrikt Konektikut Vanesa Roberts Averi je navela kako je optužena “skrivala ranije kršenje ljudskih prava i opetovano lagala tokom imigracijskih i državljanskih procesa kako bi ušla u ovu zemlju i postala državljanka SAD-a“.

“Čizmama, šakama, palicom, puškom i komadom drveta tukla zarobljenike”

Kako se navodi u optužnici, a prenose lokalni mediji, Tomanić je navodno služila u specijalnoj jedinici ‘Zulfikar’ tzv. Armije BiH tokom 1990-ih. Optužnica navodi da federalne vlasti vjeruju da je služila negdje između 1993. i 1996., kada su ona i drugi vojnici navodno “učestvovali u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatvorenika Srba na temelju njihove etničke pripadnosti, vjere i pripadnosti određenoj društvenoj grupi”.

Pripadnici tzv. Armije BiH su 1993. godine “odvodili civile srpske zarobljenike u planinu Igman radi prinudnih radova, kao što su kopanje rovova, jama, zemunica, puteva i skloništa”, navodi se dalje u optužnici, i ističe kako su pripadnici specijalne jedinice ‘Zulfikar’ vršili zlostavljanja nad zarobljenicima  Srbima na planini Igman, uključujući fizička premlaćivanja i druga zlostavljanja.

“Vjeruje se da je Tomanić bila oružana straža na planini Igman, gdje je navodno čizmama, šakama, palicom, puškom i komadom drveta tukla zarobljenike”, navodi se u optužnici. Dodaje se kako su Tomanić i drugi vojnici specijalne jedinice ‘Zulfikar’ takođe izlagali žrtve “ponižavajućem i degradirajućem verbalnom zlostavljanju i vrijeđanju”.

Tomanić u SAD došla kao izbjeglica 1997., dobila državljanstvo 2012.

Dokumenti saveznog suda pokazuju da je Tomanić u septembru 1997. uspješno podnijela zahtjev za dolazak u SAD kao izbjeglica i ušla u zemlju sljedećeg mjeseca. U maju 2000. podnijela je zahtjev za stalnim boravkom i odobren joj je, pokazuju sudski dokumenti.

Zatim je u januaru 2012. podnijela zahtjev za državljanstvo, što je i odobreno u junu te godine. U optužnici se navodi da je tokom procesa naturalizacije lagala kada su je upitali je li ikada “progonila bilo koju osobu zbog vjere, pripadnosti određenoj društvenoj grupi ili političkog mišljenja” ili “počinila zločin za koji nije uhapšena”.

FBI istražuje slučaj, a koordinaciju osiguravaju Centar za kršenje ljudskih prava i ratne zločine Ministarstva otadžbinske  sigurnosti i Kancelarija za otkrivanje prevara i nacionalnu sigurnost (FDNS) Službe za državljanstvo i useljeništvo SAD-a, zajedno s FBI-jevom Jedinicom za međunarodna ljudska prava.

Američke vlasti su zahvalile Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, Ministarstvu pravde Republike Srbije i Međunarodnom rezidualnom mehanizmu Ujedinjenih nacija za krivične sudove, koji su pomogli u nastavku istrage.

(N1) Foto: Shutterstock

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Ma bravo za.SAD

02.12.2023 15:03

Nije jedina ko su pripadnici kom su dostupna imena.ZULFIKAR,,ta jedinica je.činila stravične.zločine,zatim.jedinica ŠEVE,

ODGOVORITE
Name

za ma bravo za sad

02.12.2023 17:22

alahami ovosu sve lazi lazu oni zarsu nasi sehidi tako nesto radili jok alahami djelesana nije to istina ako mani neverujete pitajte resa fatu gataru sa bjelava i hanumu sabku oni govore istinu

Name

Joja

02.12.2023 18:02

Sve zo onaj sud zna ali ne preduzimaju nista cak ih i oslobadjaju nadam se da ce se raspasti

Name

Zoki

02.12.2023 19:50

Ma kukajmo na SAD mozda im Dodik i vlada RS-a dala dozvolu da hapse? Pozitivno u bilo kojem slucaju,. Hapsi sve zlocince , na svim stranama!

Name

"Ševe"

03.12.2023 09:01

...su stvorene na Zlatoboru (ili na Kopaoniku) od strane KOS! Nekakav Vlah Božinović ili Božoviĉ je osnovač. Bili u sastavu Mup Republike Bosne i Hercegovine a šef bio KOS -ovski junak Alija Delimitsafić, predratni pekar sa kursom za policajca... Zato, manite glupe Vlaške propagande!

Name

Borac

02.12.2023 15:45

Kako je moguće da su o i činili zlodjela,nevjerovatno!!!

ODGOVORITE
Name

Vera

02.12.2023 18:28

Da,strasno a glume zrtve!

Name

Ko, misliš Vlahadija?

02.12.2023 23:38

Ma gdje bi oni! Staro i mlado pod oružjem bilo i još "ugroženi"... Bagro!

Name

Takvih

02.12.2023 16:59

Ko ona i tkz „kapetan“ Dragan je puna Australia USA i Canada pa nikom nista…

ODGOVORITE
Name

Предатор

02.12.2023 18:17

Јаки неки специјалци тукли цивиле, заробљене, везане... Америчка школа зато је и разгулила преко баре

ODGOVORITE
Name

Lapsuz

02.12.2023 18:54

Pripadnici odreda El mudžahid ,danas vam rade u policijskim agencijama Bosne i Hercegovine!!!!!!!

ODGOVORITE
Name

Lapsus

03.12.2023 09:06

Mudžahedine je doveo KOS! Dževad Galijašević i ostala bagra KOS-ovska bagra su ih dovodili u redove Armije Republike Bosne i Hercegovine pa nalogu Bg i Zg... Biće da je ista KOS-oska bagra odgovorna za ubistva one Vlaške djecu u kafiću Panda 1998. pa svalili na Albance!

Name

Ovde piše

02.12.2023 21:36

Američke vlasti su zahvalile "Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine, ". A gore iznad piše "Pripadnici tzv. Armije BiH". Ovo tkzv.

ODGOVORITE
Name

Tzv "rs"

02.12.2023 23:36

Bagro, KOS je doveo mudžahedine u BiH uz pomoć iste ove CIA! Brojni zločini u Sarajevu su djelo KOS! 1998 su Pravoslavni ekstremisti ubili djecu u Peći! BAGROOOOO!!! USTAŠE!!!

ODGOVORITE
Name

Doboj

03.12.2023 11:33

I ona je srpkinja iz Doboja. ( Kozuhe).

ODGOVORITE