Ово је скривена порука кравате краља Чарлса

Избор кравате коју је краљ Чарлса носио на конференцији КОП 28 изазвао је спекулације да је то била шифрована порука Ришију Сунаку око спора са Грчком у вези враћања Партенонског фриза преноси Би-Би-Си.

Свијет 02.12.2023 | 12:17
Ово је скривена порука кравате краља Чарлса

Краљева кравата имала је дезен заснован на грчкој застави и то у јеку спора између британског и грчког премијера око скулптура у Британском музеју.

Спор се води око тога да ли скулптуре у Уједињеном Краљевству познат је као „Елгинов мермер", или Партенонски фриз, треба да се врате у Атину.

Из Бакингемске палате наводе да је то само насумичан избор кравата.

Из краљеве канцеларије су навели да је краљ кравату коју је носио на самиту у Дубаију, носио и када се састао са делегацијом Јужне Кореје током њихове прошлонедељне државне посете.

Инсистирали су да кравата коју је носио краљ када се састао са Сунаком није имала било какве везе са Грчком нити дипломатским спором око скулптура.

Риши Сунак је у понедељак у последњем тренутку отказао састанак са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом јер је Мицотакис рекао да жели да разговара о повратку скулптура – чему се британски премијер изричито противи.

То је изазвало негативне реакције у Грчкој и тврдње лидера лабуриста сер Кира Стармера да је Сунак покушао да „понизи" важног европског савезника.

Бивши канцелар Џорџ Озборн, који председава управним одбором Британског музеја у коме је Партенонски фриз тренутно смештени, описао је поступке господина Сунака као „излив беса“.

Додао је и да Музеј размишља да се постигне договор „по коме би скулптуре део времена биле у Атини, а део у Лондону“.

Премијер Сунак је, међутим, одбацио ову врсту аранжмана, рекавши: „Наш став је врло јасан – по закону, фриз се не може вратити и ми смо били недвосмислени у вези са тим.“

Краљ Чарлс као што је познато, има родбинске везе са Грчком јер је његов отац, покојни принц Филип, рођен у Грчкој и члан је грчке краљевске породице.

Краљ је одржао главни говор на самиту о климатским променама. И мада сада, као шеф државе, мора да говори по савету министара ипак се спекулисало да његова приватна размишљања није одобрила влада.

Познаваоци прилика наглашавају да у краљевској породици ништа се не дешава случајно – а пошто не могу директно да говоре о политичким питањима, већ се у више наврата дебатовало о скривеним порукама које покушавају да упуте влади.

На пример, 2017. године усред жестоке дебате о Брегзиту, појавиле су се тврдње да је покојна краљица Елизабета дошла на отварање парламента носећи шешир који је подсећао на заставу Европске уније.

После руске инвазије на Украјину 2022. године, покојна краљица је у палати угостила канадског премијера Џастина Трудоа, а на столу иза њих је стајала ваза пуна плавог и жутог цвећа, које асоцира на украјинску националну заставу.

И мада ништа није говорила у јавности, цвеће је виђено као јасна, иако неизречена порука.

Али у случају плаво-белог мотива на краљевој кравати у Дубаију, извори из краљеве канцеларије одлучно поричу да има било какве политичке поруке.

(ББЦ) Фото: АП

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мирослав

02.12.2023 12:45

Крадљивци, да је правде све сто су напљацкали би морали вратити. Украдес и јос водис спор, присвајас украдено, и као судис се.Које право мозе пресудиди у корист лопова? Они су као круна па могу све, цак се могу ругати правди, и то без последица. Криминалци ста друго реци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарко БЛ

02.12.2023 12:59

Какве поруке? Он је јадан сав скривен. Не изгледа ми као неко ко зна ста ради.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Буба

02.12.2023 17:14

За њега други неко ради

Name

Корослав

03.12.2023 00:55

Наградно питање за 1000 000 000 000 € . Који човјек је сакрио нај веће благо икада а буде можда једног дана откривено а старо је хиљадама и хиљадама год.

ОДГОВОРИТЕ