Ovo je skrivena poruka kravate kralja Čarlsa

Izbor kravate koju je kralj Čarlsa nosio na konferenciji KOP 28 izazvao je spekulacije da je to bila šifrovana poruka Rišiju Sunaku oko spora sa Grčkom u vezi vraćanja Partenonskog friza prenosi Bi-Bi-Si.

Svijet 02.12.2023 | 12:17
Ovo je skrivena poruka kravate kralja Čarlsa

Kraljeva kravata imala je dezen zasnovan na grčkoj zastavi i to u jeku spora između britanskog i grčkog premijera oko skulptura u Britanskom muzeju.

Spor se vodi oko toga da li skulpture u Ujedinjenom Kraljevstvu poznat je kao „Elginov mermer", ili Partenonski friz, treba da se vrate u Atinu.

Iz Bakingemske palate navode da je to samo nasumičan izbor kravata.

Iz kraljeve kancelarije su naveli da je kralj kravatu koju je nosio na samitu u Dubaiju, nosio i kada se sastao sa delegacijom Južne Koreje tokom njihove prošlonedeljne državne posete.

Insistirali su da kravata koju je nosio kralj kada se sastao sa Sunakom nije imala bilo kakve veze sa Grčkom niti diplomatskim sporom oko skulptura.

Riši Sunak je u ponedeljak u poslednjem trenutku otkazao sastanak sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom jer je Micotakis rekao da želi da razgovara o povratku skulptura – čemu se britanski premijer izričito protivi.

To je izazvalo negativne reakcije u Grčkoj i tvrdnje lidera laburista ser Kira Starmera da je Sunak pokušao da „ponizi" važnog evropskog saveznika.

Bivši kancelar Džordž Ozborn, koji predsedava upravnim odborom Britanskog muzeja u kome je Partenonski friz trenutno smešteni, opisao je postupke gospodina Sunaka kao „izliv besa“.

Dodao je i da Muzej razmišlja da se postigne dogovor „po kome bi skulpture deo vremena bile u Atini, a deo u Londonu“.

Premijer Sunak je, međutim, odbacio ovu vrstu aranžmana, rekavši: „Naš stav je vrlo jasan – po zakonu, friz se ne može vratiti i mi smo bili nedvosmisleni u vezi sa tim.“

Kralj Čarls kao što je poznato, ima rodbinske veze sa Grčkom jer je njegov otac, pokojni princ Filip, rođen u Grčkoj i član je grčke kraljevske porodice.

Kralj je održao glavni govor na samitu o klimatskim promenama. I mada sada, kao šef države, mora da govori po savetu ministara ipak se spekulisalo da njegova privatna razmišljanja nije odobrila vlada.

Poznavaoci prilika naglašavaju da u kraljevskoj porodici ništa se ne dešava slučajno – a pošto ne mogu direktno da govore o političkim pitanjima, već se u više navrata debatovalo o skrivenim porukama koje pokušavaju da upute vladi.

Na primer, 2017. godine usred žestoke debate o Bregzitu, pojavile su se tvrdnje da je pokojna kraljica Elizabeta došla na otvaranje parlamenta noseći šešir koji je podsećao na zastavu Evropske unije.

Posle ruske invazije na Ukrajinu 2022. godine, pokojna kraljica je u palati ugostila kanadskog premijera Džastina Trudoa, a na stolu iza njih je stajala vaza puna plavog i žutog cveća, koje asocira na ukrajinsku nacionalnu zastavu.

I mada ništa nije govorila u javnosti, cveće je viđeno kao jasna, iako neizrečena poruka.

Ali u slučaju plavo-belog motiva na kraljevoj kravati u Dubaiju, izvori iz kraljeve kancelarije odlučno poriču da ima bilo kakve političke poruke.

(BBC) Foto: AP

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Miroslav

02.12.2023 12:45

Kradljivci, da je pravde sve sto su napljackali bi morali vratiti. Ukrades i jos vodis spor, prisvajas ukradeno, i kao sudis se.Koje pravo moze presudidi u korist lopova? Oni su kao kruna pa mogu sve, cak se mogu rugati pravdi, i to bez posledica. Kriminalci sta drugo reci.

ODGOVORITE
Name

Darko BL

02.12.2023 12:59

Kakve poruke? On je jadan sav skriven. Ne izgleda mi kao neko ko zna sta radi.

ODGOVORITE
Name

Buba

02.12.2023 17:14

Za njega drugi neko radi

Name

Koroslav

03.12.2023 00:55

Nagradno pitanje za 1000 000 000 000 € . Koji čovjek je sakrio naj veće blago ikada a bude možda jednog dana otkriveno a staro je hiljadama i hiljadama god.

ODGOVORITE