Загађена вода - основ сумње за кривично дјело

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић са сарадницима из Кабинета градоначелника и градских одјељења за инспекцијске послове, просторно уређење и стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине, односно, Комуналне полиције, данас је разговарао са представницима Заједнице етажних власника „Суперета“ о проблему загађења фекалним бактеријама водоводних инсталација у њиховој згради, изазваног нелегалним грађевинским активностима у угоститељском локалу у приземљу, који је у власништву предузећа „НН холдинг“.

Република Српска 01.12.2023 | 18:43
Загађена вода - основ сумње за кривично дјело

Овом приликом донесени су закључци:

- Водопривредни инспектор Милисав Петрић се задужује да 4. децембра 2023. године искаже налаз и мишљење да ли је и, ако јесте, под којим околностима могуће запечатити бушотине које се налазе у локалу „НН холдинга“ у призмељу ЗЕВ „Суперета“. Уколико то није могуће, потребно је образложити зашто није могуће.

- Приликом узорковања и приложеном налазу узорка воде Института за јавно здравство Републике Српске, Регионални центар Зворник, утврђено је присуство бактерије фекалног поријекла Ешерихија Коли у два од три узета узорка (из шанка и кухиње) у овом локалу, са МПН вриједностима које су веће од 18 (референтна вриједност 10).

Резултати узорковања од Института у Зворнику до Бијељине су путовали чак 15 дана, а као главни разлог за овако дуг проток времена од узорковања до добијања резултата, у Институту је наведено да је вршено пресељење, без појашњења шта је тачно пресељено.

Инспектор за храну Јаворка Токановић је издала прекршајне налоге и, у складу са њеним тумачењем закона, није поступала у смислу кривичне одговорности, него је издала прекршајни налог у висини казне од 2.000 конверзибилних марака (прекршајни налог је плаћен у законском року од осам дана, па је плаћено 1.000 КМ).

Поступајући инспектор за храну ће у понедјељак поново узорковати воду у овом локалу, након комплетне дезинфекције водоводних инсталација које је 28. новембра извршило предузеће „Водовод и канализација“.

- Задужује се урбанистичко-грађевински инспектор Александар Ресановић да контактирајући предсједника ЗЕВ „Суперета“ и да, по пријавама станара, сачинити налаз и мишљење о даљим процедурама које је неопходно предузети због пријава станара да се у објекту, у више станова налазе пукотине у зидовима које могу указивати на нарушену статичку и сеизмичку стабилност објекта, што потенцијално доводи у опасност станаре и посјетиоце локала.

- Задужује се Одсјек за легализацију Одјељења за просторно уређење да, након седам година од подношења захтјева за легализацију, 4. децембра 2023. године одбаци закључак о легализацији за коју је захтјев поднијело предузеће „Нешковић осигурање“ 26. децембра давне 2016. године, због пропуштања свих рокова и недостављања потребне документације.

- Град Бијељина, у оквиру редовних јавних набавки, преко Дирекције за изградњу и развој града Бијељина, има склопљен уговор за геомеханичка истраживања тла, па се задужује Горана Јовановић из градског Одјељења за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине да 4. децембра провјери да ли у уговору има још расположивих средстава, како би се у склопу постојећег уговора, извршило геомеханичко испитивање тла на овој локацији.

- Комунална полиција је од 1. јануара ове године издала дванаест прекршајних налога "Локал лаунџу", односно, "НН холдингу" од чега је по шест за прегласну музику и заузеће јавне површине. У току је постављање новогодишње јелке испред локала и станари су навели да новогодишња јелка не представља никакву визуелну сметњу, али да је проблем бука која се чује са јелке. У складу с тим, на данас запримљен захтјев „НН холдинга“ за дозволу за постављање јелке, биће дозвољено постављање јелке, али не и пуштање музике са ње.

Градоначелник Петровић је закључио састанак ставом да се са оваквим степеном присуства ешерихије коли и коришћење микробиолошки неисправне воде представља основ сумње за извршење кривичног дјела из домена Кривичног законика Републике Српске у оним члановима који се односе на угрожавање јавног здравља људи, како станара ЗЕВ „Суперета“, тако и запослених и посјетилаца локала „Локал лаунџ“.

- У складу са цјелокупном документацијом коју посједујемо, извршићемо пријаву Окружном јавном тужилаштву у Бијељини, у циљу спровођења истражних радњи и утврђивања одговорности субјеката који су били чиниоци или сучиниоци или су прећуткивали сазнања о водозахвату и нису поступали у оквиру својих надлежности. Као човјек, градоначелник и љекар, захтјевам да ситуација не остане на овоме и да се све сведе на плаћену прекршајну казну од укупно 3.000 конвертибилних марака. Након добијања резултата узорака који говоре да је вода загађена, установили смо да постоје основи сумње за извршење више кривичних дјела и ми ћемо даље поступати заједно са ЗЕВ "Суперета" према надлежним инститицијама - најавио је градоначелник Петровић.

(БН)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Миле

01.12.2023 19:55

Тог нешковића треба отерати из суперете дати неком нормалном, доста његовог терора

ОДГОВОРИТЕ
Name

маја

01.12.2023 20:18

Лик је ладно ископао бунар за воду у подруму стамбене зграде за потребе свог ресторана и хотела, гдје ми живимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Питам

01.12.2023 20:40

Како ти људи нису видјели да им је рацун мали тј цијела зграда утросак кубика 0.Ако је вода са бусотине онда не иде на водомјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сусед

01.12.2023 21:24

Њима је у питку улазила фекална.

Name

Xy

01.12.2023 21:41

Њима је вода из водовода ишла преко водомјера, али загадјена од ових бушотина...

Name

Горан

01.12.2023 21:51

Како је то све увезао незнамо ни сами а ми смо добивали страшно високе рачуне

Name

Бахатост моцника

01.12.2023 22:53

Посјетиоци нису ни знали да уз кафу добију и воду из његовог бунара. Уз то и мало бактерија. Али може му се. Још једна сугестија градоначелнику. Да ли је имао водомјер и на то плаћао водне доприносе. Стоп бахатости .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Власеница

01.12.2023 23:58

Једини цовјек да брине о проблемима градјана...зив ти био без обзира на политику..да је нама такав...

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Власеница

02.12.2023 08:17

Десет оваквих Градоначелника и овдје би све кренуло на боље! Свака част др Петровићу на одважности! У неким градовима грађани неби смјели ни пријавити такве тајкуне нити би се шта одузело да се грађани заштите!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луне

02.12.2023 17:32

Постовани Градонацелнице Јавна тајна је да у Бијељини у зградама Од гаразних мјеста су неправљене оставе Складиста, мале радионице па цак и собе У којима су мале лабораториес ,бунари Мали вртови за узгој биљака ,јавна тајна је Дасе ту илегално прикљуцује на струју Воду , Интернет И много тога ,ниста та криминална власт није урадила да заустави То него уцествује у томе ,ко покусали да пријави то буде казњен .Тај стоје ископао бунар то је ниста који се криминал ради У тој Бијељини

ОДГОВОРИТЕ