Zagađena voda - osnov sumnje za krivično djelo

Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović sa saradnicima iz Кabineta gradonačelnika i gradskih odjeljenja za inspekcijske poslove, prostorno uređenje i stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine, odnosno, Кomunalne policije, danas je razgovarao sa predstavnicima Zajednice etažnih vlasnika „Supereta“ o problemu zagađenja fekalnim bakterijama vodovodnih instalacija u njihovoj zgradi, izazvanog nelegalnim građevinskim aktivnostima u ugostiteljskom lokalu u prizemlju, koji je u vlasništvu preduzeća „NN holding“.

Republika Srpska 01.12.2023 | 18:43
Zagađena voda - osnov sumnje za krivično djelo

Ovom prilikom doneseni su zaključci:

- Vodoprivredni inspektor Milisav Petrić se zadužuje da 4. decembra 2023. godine iskaže nalaz i mišljenje da li je i, ako jeste, pod kojim okolnostima moguće zapečatiti bušotine koje se nalaze u lokalu „NN holdinga“ u prizmelju ZEV „Supereta“. Ukoliko to nije moguće, potrebno je obrazložiti zašto nije moguće.

- Prilikom uzorkovanja i priloženom nalazu uzorka vode Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, Regionalni centar Zvornik, utvrđeno je prisustvo bakterije fekalnog porijekla Ešerihija Кoli u dva od tri uzeta uzorka (iz šanka i kuhinje) u ovom lokalu, sa MPN vrijednostima koje su veće od 18 (referentna vrijednost 10).

Rezultati uzorkovanja od Instituta u Zvorniku do Bijeljine su putovali čak 15 dana, a kao glavni razlog za ovako dug protok vremena od uzorkovanja do dobijanja rezultata, u Institutu je navedeno da je vršeno preseljenje, bez pojašnjenja šta je tačno preseljeno.

Inspektor za hranu Javorka Tokanović je izdala prekršajne naloge i, u skladu sa njenim tumačenjem zakona, nije postupala u smislu krivične odgovornosti, nego je izdala prekršajni nalog u visini kazne od 2.000 konverzibilnih maraka (prekršajni nalog je plaćen u zakonskom roku od osam dana, pa je plaćeno 1.000 КM).

Postupajući inspektor za hranu će u ponedjeljak ponovo uzorkovati vodu u ovom lokalu, nakon kompletne dezinfekcije vodovodnih instalacija koje je 28. novembra izvršilo preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

- Zadužuje se urbanističko-građevinski inspektor Aleksandar Resanović da kontaktirajući predsjednika ZEV „Supereta“ i da, po prijavama stanara, sačiniti nalaz i mišljenje o daljim procedurama koje je neophodno preduzeti zbog prijava stanara da se u objektu, u više stanova nalaze pukotine u zidovima koje mogu ukazivati na narušenu statičku i seizmičku stabilnost objekta, što potencijalno dovodi u opasnost stanare i posjetioce lokala.

- Zadužuje se Odsjek za legalizaciju Odjeljenja za prostorno uređenje da, nakon sedam godina od podnošenja zahtjeva za legalizaciju, 4. decembra 2023. godine odbaci zaključak o legalizaciji za koju je zahtjev podnijelo preduzeće „Nešković osiguranje“ 26. decembra davne 2016. godine, zbog propuštanja svih rokova i nedostavljanja potrebne dokumentacije.

- Grad Bijeljina, u okviru redovnih javnih nabavki, preko Direkcije za izgradnju i razvoj grada Bijeljina, ima sklopljen ugovor za geomehanička istraživanja tla, pa se zadužuje Gorana Jovanović iz gradskog Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine da 4. decembra provjeri da li u ugovoru ima još raspoloživih sredstava, kako bi se u sklopu postojećeg ugovora, izvršilo geomehaničko ispitivanje tla na ovoj lokaciji.

- Кomunalna policija je od 1. januara ove godine izdala dvanaest prekršajnih naloga "Lokal laundžu", odnosno, "NN holdingu" od čega je po šest za preglasnu muziku i zauzeće javne površine. U toku je postavljanje novogodišnje jelke ispred lokala i stanari su naveli da novogodišnja jelka ne predstavlja nikakvu vizuelnu smetnju, ali da je problem buka koja se čuje sa jelke. U skladu s tim, na danas zaprimljen zahtjev „NN holdinga“ za dozvolu za postavljanje jelke, biće dozvoljeno postavljanje jelke, ali ne i puštanje muzike sa nje.

Gradonačelnik Petrović je zaključio sastanak stavom da se sa ovakvim stepenom prisustva ešerihije koli i korišćenje mikrobiološki neispravne vode predstavlja osnov sumnje za izvršenje krivičnog djela iz domena Кrivičnog zakonika Republike Srpske u onim članovima koji se odnose na ugrožavanje javnog zdravlja ljudi, kako stanara ZEV „Supereta“, tako i zaposlenih i posjetilaca lokala „Lokal laundž“.

- U skladu sa cjelokupnom dokumentacijom koju posjedujemo, izvršićemo prijavu Okružnom javnom tužilaštvu u Bijeljini, u cilju sprovođenja istražnih radnji i utvrđivanja odgovornosti subjekata koji su bili činioci ili sučinioci ili su prećutkivali saznanja o vodozahvatu i nisu postupali u okviru svojih nadležnosti. Кao čovjek, gradonačelnik i ljekar, zahtjevam da situacija ne ostane na ovome i da se sve svede na plaćenu prekršajnu kaznu od ukupno 3.000 konvertibilnih maraka. Nakon dobijanja rezultata uzoraka koji govore da je voda zagađena, ustanovili smo da postoje osnovi sumnje za izvršenje više krivičnih djela i mi ćemo dalje postupati zajedno sa ZEV "Supereta" prema nadležnim institicijama - najavio je gradonačelnik Petrović.

(BN)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Mile

01.12.2023 19:55

Tog neškovića treba oterati iz superete dati nekom normalnom, dosta njegovog terora

ODGOVORITE
Name

maja

01.12.2023 20:18

Lik je ladno iskopao bunar za vodu u podrumu stambene zgrade za potrebe svog restorana i hotela, gdje mi živimo.

ODGOVORITE
Name

Samo Pitam

01.12.2023 20:40

Kako ti ljudi nisu vidjeli da im je racun mali tj cijela zgrada utrosak kubika 0.Ako je voda sa busotine onda ne ide na vodomjere.

ODGOVORITE
Name

Сусед

01.12.2023 21:24

Њима је у питку улазила фекална.

Name

Xy

01.12.2023 21:41

Njima je voda iz vodovoda išla preko vodomjera, ali zagadjena od ovih bušotina...

Name

Goran

01.12.2023 21:51

Kako je to sve uvezao neznamo ni sami a mi smo dobivali strašno visoke račune

Name

Bahatost mocnika

01.12.2023 22:53

Posjetioci nisu ni znali da uz kafu dobiju i vodu iz njegovog bunara. Uz to i malo bakterija. Ali može mu se. Još jedna sugestija gradonačelniku. Da li je imao vodomjer i na to plaćao vodne doprinose. Stop bahatosti .

ODGOVORITE
Name

Vlasenica

01.12.2023 23:58

Jedini covjek da brine o problemima gradjana...ziv ti bio bez obzira na politiku..da je nama takav...

ODGOVORITE
Name

RE Vlasenica

02.12.2023 08:17

Deset ovakvih Gradonačelnika i ovdje bi sve krenulo na bolje! Svaka čast dr Petroviću na odvažnosti! U nekim gradovima građani nebi smjeli ni prijaviti takve tajkune niti bi se šta oduzelo da se građani zaštite!!

ODGOVORITE
Name

Lune

02.12.2023 17:32

Postovani Gradonacelnice Javna tajna je da u Bijeljini u zgradama Od garaznih mjesta su nepravljene ostave Skladista, male radionice pa cak i sobe U kojima su male laboratories ,bunari Mali vrtovi za uzgoj biljaka ,javna tajna je Dase tu ilegalno prikljucuje na struju Vodu , Internet I mnogo toga ,nista ta kriminalna vlast nije uradila da zaustavi To nego ucestvuje u tome ,ko pokusali da prijavi to bude kaznjen .Taj stoje iskopao bunar to je nista koji se kriminal radi U toj Bijeljini

ODGOVORITE