До посла у јавној управи у БиХ само "преко везе"

 Чак 68,8% грађана БиХ нема повјерење у рад запослених у јавној управи а већина њих (82,9%) сматра да се новац из буџета не троши на прави начин. На мањак повјерења утицало је и то што све више грађана види корупцију у јавној управи, гдје готово четири петине испитаника (78,6%) вјерује да се до посла у овом сектору долази “преко везе”.

Босна и Херцеговина 30.11.2023 | 16:54
До посла у јавној управи у БиХ само "преко везе"

То су подаци из истраживања јавног мњења у цијелој Босни и Херцеговини које је Транспаренцy Интернатионал у БиХ (ТИ БиХ) представио данас на конференцији  под називом “Двије деценије реформе јавне управе у Босни и Херцеговини – (не)научене лекције”.

Након 20 година рада на реформама, по оцјени из посљедњег извјештаја Европске комисије, БиХ је и даље у раној или почетној фази, а кључни разлог је недостатак политичке воље, што се показало и подацима о ефикасности провођења мјера.

На конференцији је представљен и зборник радова стручњака из области реформе јавне управе, а истраживања су открила да је БиХ најлошија у регији по овом питању. Испуњено је свега 14% планираних активности из Акционог плана, а посебно је изостао напредак у погледу управљања људским ресурсима, транспарентности и одговорности, те рационализације јавне управе. С друге стране, перцепција грађана показује да је изостало и очекивано унапређење јавних услуга.

„Морамо признати да смо још увијек далеко од наших циљева који би требали бити усмјерени на потребе грађана и усклађивање са европским стандардима. Квалитет јавних услуга је на апсурдно ниском нивоу, процес дигитализације је на самом почетку, док се висок ниво корупције одржава на повјерење грађана”, изјавио је Срђан Благовчанин, предсједавајући Управног одбора ТИ БиХ.

Ова реформа једна је од кључних за наставак процеса европских интеграција што су данас поручили  представници ЕУ и Шведске.

“Реформа јавне управе је кључна за свако модерно друштво, блиско је повезана са владавином права и представља кључ за процес придруживања ЕУ. Када је овај процес почео направљени су значајни кораци, али је тај процес застао посљедњих година”, навела је амбасадорица Краљевине Шведске у БиХ Хелена Лагерлöф, саопштено је из ТИ.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

+

30.11.2023 17:25

Какво право, каква владавина права у РС. ШВЕРЦЕРИ СУ НАС У СВЕМУ УНИШТИЛИ. НАРОД ПОЛОВИНА КАО СЛИЈЕПЦИ. А ДРУГА ПОЛОВИНА СЕ ОБОГАТИЛА. ЈЕР БРОЈ ГЛАСОВА ЗА ЈЕЛЕНУ МАЛО ВЕЋИ, НЕГО ЗА ДОДИКА. АЛИ ДОДИКОВИ УВИЈЕЖБАЛИ КРАЂУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Опера и Лабрадор

30.11.2023 17:29

Туристичка организација у Козарској Дубици има шестеро запослених сви чланови НПС-а Дарка Бањца, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици никад на посао није ни дошао…не би да је Дубица Требињу или пак Дубровник. Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту. Шумил је власништво Милана Шувака из Козарске Дубице који је партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Купили су бензинску пумпу као и хотел Дошлић Д.О.О Александар Шувак рођак Милана Шувака је запослен као савјетник у Министарсво управе и локалне самоуправе наравно министар је од Сенка Јујић НПС Дарка Бањца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мо

30.11.2023 17:48

Ма ста рекосте

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мишо

30.11.2023 18:49

А гдје није преко везе код нас у јавном сектору чистачица кад треба у пензију унапријед годину дана чува се мјесто за неког гласача из владајуће секте,да се не прича за нека боља радна мјеста.

Name

Ре

01.12.2023 07:03

Уоци избора само однеси 100 лицни карти дјокицу и бирај радно мјесто.

Name

Комсија

30.11.2023 18:50

Имали лијека за корупцију? Има,онај ко ју је створио и подрзао морао би сада и да је лијеци НАРОД односно градјани БиХ .У било којој јавној установи упосленик који је плацен да ради свој посао неце га урадити док му се не уруци коверта то је вец постало гнусно а кад га упитате имали дјецу обицно је одговор да ,студирами син у Бецу или у Њемацкој у некој мрској западној демократској Дрзави, поставља се питање како од цега ?па од новаца из коверте,није сигурно од плате. Па питам ја сад ове сто дају коверте а обицно су то радници који такодјер имају паметну дјецу засто то радите својој дјеци? Засто их понизавате засто од постеног и скромног бица правите роба Лопову ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Постење

30.11.2023 21:34

Јад,туга и чемер,надреалисти све погодише.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

01.12.2023 07:11

Ђе није? Или плати или преко везе, нема друге. "Свуђе" је тако а не само ту у тој назови БиХ управи

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гдје

01.12.2023 14:18

Није у РС ,у њој ниста некоста све добијес без потплацивања и подмицивања ,јел одговара твојим УСИМА одговор?