Do posla u javnoj upravi u BiH samo "preko veze"

 Čak 68,8% građana BiH nema povjerenje u rad zaposlenih u javnoj upravi a većina njih (82,9%) smatra da se novac iz budžeta ne troši na pravi način. Na manjak povjerenja uticalo je i to što sve više građana vidi korupciju u javnoj upravi, gdje gotovo četiri petine ispitanika (78,6%) vjeruje da se do posla u ovom sektoru dolazi “preko veze”.

Bosna i Hercegovina 30.11.2023 | 16:54
Do posla u javnoj upravi u BiH samo "preko veze"

To su podaci iz istraživanja javnog mnjenja u cijeloj Bosni i Hercegovini koje je Transparency International u BiH (TI BiH) predstavio danas na konferenciji  pod nazivom “Dvije decenije reforme javne uprave u Bosni i Hercegovini – (ne)naučene lekcije”.

Nakon 20 godina rada na reformama, po ocjeni iz posljednjeg izvještaja Evropske komisije, BiH je i dalje u ranoj ili početnoj fazi, a ključni razlog je nedostatak političke volje, što se pokazalo i podacima o efikasnosti provođenja mjera.

Na konferenciji je predstavljen i zbornik radova stručnjaka iz oblasti reforme javne uprave, a istraživanja su otkrila da je BiH najlošija u regiji po ovom pitanju. Ispunjeno je svega 14% planiranih aktivnosti iz Akcionog plana, a posebno je izostao napredak u pogledu upravljanja ljudskim resursima, transparentnosti i odgovornosti, te racionalizacije javne uprave. S druge strane, percepcija građana pokazuje da je izostalo i očekivano unapređenje javnih usluga.

„Moramo priznati da smo još uvijek daleko od naših ciljeva koji bi trebali biti usmjereni na potrebe građana i usklađivanje sa evropskim standardima. Kvalitet javnih usluga je na apsurdno niskom nivou, proces digitalizacije je na samom početku, dok se visok nivo korupcije održava na povjerenje građana”, izjavio je Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH.

Ova reforma jedna je od ključnih za nastavak procesa evropskih integracija što su danas poručili  predstavnici EU i Švedske.

“Reforma javne uprave je ključna za svako moderno društvo, blisko je povezana sa vladavinom prava i predstavlja ključ za proces pridruživanja EU. Kada je ovaj proces počeo napravljeni su značajni koraci, ali je taj proces zastao posljednjih godina”, navela je ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Helena Lagerlöf, saopšteno je iz TI.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

+

30.11.2023 17:25

Kakvo pravo, kakva vladavina prava u RS. ŠVERCERI SU NAS U SVEMU UNIŠTILI. NAROD POLOVINA KAO SLIJEPCI. A DRUGA POLOVINA SE OBOGATILA. JER BROJ GLASOVA ZA JELENU MALO VEĆI, NEGO ZA DODIKA. ALI DODIKOVI UVIJEŽBALI KRAĐU.

ODGOVORITE
Name

Opera i Labrador

30.11.2023 17:29

Turistička organizacija u Kozarskoj Dubici ima šestero zaposlenih svi članovi NPS-a Darka Banjca, druga stvar predsjednik omladine NPS-a se formalno vodi da radi u Turističkoj organizaciji u Kozarskoj Dubici nikad na posao nije ni došao…ne bi da je Dubica Trebinju ili pak Dubrovnik. Preduzeće „Šumil“ iz Kozarske Dubice je dobilo sve tendere u Banji Mlječanici tako Darko Banjac pljačka istu. Šumil je vlasništvo Milana Šuvaka iz Kozarske Dubice koji je partijski vojnik i pijun Banjčevog NPS-a. Kupili su benzinsku pumpu kao i hotel Došlić D.O.O Aleksandar Šuvak rođak Milana Šuvaka je zaposlen kao savjetnik u Ministarsvo uprave i lokalne samouprave naravno ministar je od Senka Jujić NPS Darka Banjca.

ODGOVORITE
Name

Mo

30.11.2023 17:48

Ma sta rekoste

ODGOVORITE
Name

Mišo

30.11.2023 18:49

A gdje nije preko veze kod nas u javnom sektoru čistačica kad treba u penziju unaprijed godinu dana čuva se mjesto za nekog glasača iz vladajuće sekte,da se ne priča za neka bolja radna mjesta.

Name

Re

01.12.2023 07:03

Uoci izbora samo odnesi 100 licni karti djokicu i biraj radno mjesto.

Name

Komsija

30.11.2023 18:50

Imali lijeka za korupciju? Ima,onaj ko ju je stvorio i podrzao morao bi sada i da je lijeci NAROD odnosno gradjani BiH .U bilo kojoj javnoj ustanovi uposlenik koji je placen da radi svoj posao nece ga uraditi dok mu se ne uruci koverta to je vec postalo gnusno a kad ga upitate imali djecu obicno je odgovor da ,studirami sin u Becu ili u Njemackoj u nekoj mrskoj zapadnoj demokratskoj Drzavi, postavlja se pitanje kako od cega ?pa od novaca iz koverte,nije sigurno od plate. Pa pitam ja sad ove sto daju koverte a obicno su to radnici koji takodjer imaju pametnu djecu zasto to radite svojoj djeci? Zasto ih ponizavate zasto od postenog i skromnog bica pravite roba Lopovu ?

ODGOVORITE
Name

Postenje

30.11.2023 21:34

Jad,tuga i čemer,nadrealisti sve pogodiše.

ODGOVORITE
Name

А

01.12.2023 07:11

Ђе није? Или плати или преко везе, нема друге. "Свуђе" је тако а не само ту у тој назови БиХ управи

ODGOVORITE
Name

Gdje

01.12.2023 14:18

Nije u RS ,u njoj nista nekosta sve dobijes bez potplacivanja i podmicivanja ,jel odgovara tvojim USIMA odgovor?