Џакула на одласку дао врућ кромпир Тегелтији, банке најављују тужбе

Бивши директор Управе за индиректно опорезивање (УИО) Миро Џакула прије одласка са те функције увалио је врућ кромпир свом насљеднику Зорану Тегелтији, јер је инспекторима УИО дао инструкцију да банкама обрачунају и наплате десетине милиона марака ПДВ-а на картичне трансакције који банке до тада нису плаћале.

Република Српска 29.11.2023 | 12:00
Џакула на одласку дао врућ кромпир Тегелтији, банке најављују тужбе

На основу Џакулиног налога, инспектори су банкама разрезали додатни ПДВ на основу кога су платиле више од 43 милиона марака пореза, а потом организовано уложиле низ жалби о којима треба да се изјасни Тегелтија.

Уколико Тегелтија, као што се очекује, у другостепеном поступку одбије жалбе банака, банке најављују судске тужбе, а ако судови уваже њихове аргументе, УИО ће морати са каматама да им врати најмање 55 милиона КМ.

„УИО ће морати да врати 43 милиона КМ колико је наплатила од банака, плус затезне камате. Поред тога, мораће да врати и износ који су банке почеле да плаћају од јула ове године откако им је разрезан тај додатни ПДВ-а. Када се све обрачуна и узме у обзир да ће пресуда у најбољем случају бити донесена за отприлике двије године, УИО ће банкама морати да плати најмање 55 милиона КМ“, тврди наш саговорник.

Он објашњава да су инспектори УИО по налогу бившег директора Мире Џакуле више од годину дана вршили контроле у банкама.

„По Џакулиној инструкцији су инспектори утврдили да банке треба да плаћају ПДВ на картичне трансакције и обрачунали им више од 43 милиона КМ додатног ПДВ-а. Остаје нејасно зашто је Џакула пред одлазак са функције инспекторима издао такву инструкцију? Зашто то није урадио на почетку свог мандата, па опорезовао и период када је на челу УИО био Кемал Чаушевић? Ако је његов поступак исправан, онда је питање да ли неко треба да одговара због изгубљеног пореза за период у којем банкама није обрачунаван ПДВ на картичне трансакције“, каже наш саговорник.

УИО им службено потврдио да не морају плаћати ПДВ

Адвокат Дејан Ракић који заступа четири банке од укупно 22 које су због додатног ПДВ-а у спору са УИО каже да је ствар правно потпуно чиста, јер се одредбе Закона о ПДВ-у, као и подзаконски акти који се односе на порески третман картичног пословања нису мијењали од увођења ПДВ-а 1. јануара 2006. године.

„Доста банака је имало контроле УИО и оне у овом случају нису имале никакве додатно обрачунате пореске обавезе. Поред тога, поједине банке су имале и писани став УИО да је картично пословање ослобођено плаћања ПДВ-а“, каже Ракић за ЦАПИТАЛ.

У међувремену, наставља он, УИО је промијенио став и картично пословање послије 17 година опорезовало ПДВ-ом.

„То је створило страшну правну несигурност, јер неуједначено поступање значи да су неки платили више ПДВ-а, неки мање. У случају да другостепени орган УИО, односно директор поништи рјешења, УИО би морала платити затезне камате банкама. Ипак, тај износ би био значајно мањи него да рјешења поништи суд у поступку који би могао трајати неколико година“, каже Ракић.

Подсјећамо, ЦАПИТАЛ је прошле седмице објавио да су инспектори УИО у контролама у току 2023. године код банака утврдили и обрачунали додатни ПДВ и са припадујућим каматама од банака наплатили 43.409.570 КМ.

„Банке код којих су вршене контроле и код којих је утврђена додатна обавеза по основу ПДВ-а, у складу са важећим законским прописима, покренуле су жалбене поступке који су још увијек у току“, потврђено је за наш портал из УИО.

Из неколико банака кратко су потврдили да су платили утврђене обавезе, али да су ангажовали адвокате и уложили жалбе на рјешења УИО БиХ.

„Банке су великим компанијама, као што су напримјер Виса или Мастеркард, плаћале провизију за картичне трансакције и сада им је на то обрачунат ПДВ. То је до сада третирано као повезана услуга, а пошто су финансијске услуге у складу са законом ослобођене плаћања ПДВ-а и повезана услуга је ослобођена плаћања ПДВ-а“, објаснио је наш саговорник одлично упућен у пореско право.

Он је објаснио и да се обавезе по основу додатног ПДВ-а односе на период од посљедње обављене контроле у свакој од банака или на пет година уназад уколико у банкама није било контроле.

„У Европској унији је различита пракса по овом питању. На Кипру је тамошња пореска управа утврдила да банке требају плаћати ПДВ-а на картичне трансакције, али су судови стали на страну банака и пресудили другачије. С друге стране у Њемачкој су судови стали на страну пореских органа и установили да банке треба да плаћају ПДВ. Биће интересантно видјети какав став ће заузети Суд БиХ који је надлежан за тужбе наших банака против УИО“, објаснио је наш саговорник.

(Цапитал) Фото:Цапитал

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Јест

29.11.2023 12:14

Ми га зао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 16:02

Баш ће се Џакула и Тегелтија насекирати ради државног новца и банака. Неће моћи спавати, ха, ха.

Name

Ахаа

29.11.2023 12:22

Дзакула треба најпре пред закон за све једнак! То и птице на грани знају! Па ни дозивотнаа роб8јаа ни одузети кспитал прљави н8су довољна казнаааа!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 12:43

"увалио" право културна и књижевна ријеч!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

29.11.2023 12:59

Лопов до лопова.Што већа дубиоза бољи положај💩

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

29.11.2023 13:02

Банке требају плаћати своје обавезе,а не да се понашају као зеленаши

ОДГОВОРИТЕ
Name

муцави комплексаш

29.11.2023 13:07

Терминали, опроштени порези,паре од царника = тешки криминал

ОДГОВОРИТЕ
Name

САВА

29.11.2023 13:51

КАДА ЋЕ СЕ СПРОВЕСТИ АКЦИЈА ПАНДОРА ДО КРАЈА..? КАДА ЈЕ ОШТЕЋЕНА ДРЖАВА НА ДЕСЕТИНЕ МИЛИОНА КМ... САМО КЕМАЛ ЧАУШЕВИЋ ОПТУЖЕН... ШТА ЈЕ СА ОСТАЛИ ОСУМЉЕЧЕНИ ПРЕДМЕТИ ЈОШ У ФИЈОКАМА.. СРАМОТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

МисоМ

29.11.2023 14:56

Џукела и један и други.

Name

Сос

29.11.2023 21:52

Пандора није никакав криминал у односу на криминал и корупцију која вођена под командом Ђакуле за вријеме његове владавине у УИО.Чаушевића треба ослободити за оно зашто је осуђен,пошто је његов насљедник узео да ни он сам више не зна која је то цифра / неколико купљених станова,вила у Неуму плаћена колико се Чаушевић терети да је узео........../.То је човјек који је легализован криминал и корупцију у УИО.

Name

Има рјешење

29.11.2023 14:46

А банке ће то само пренијети на комитенте, у крајњој линији персонално на грађане, сељаке, пензионере и сл.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тд

29.11.2023 15:02

Јел ви знате моћ кромпира кад је интродукован у стари свет па га је преплавио, још овај добио обрађен ко дијамант

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија

29.11.2023 16:04

Јел Џакула или Џукела питање је сада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еу-Фан

29.11.2023 16:26

Поново ова политицка мрака из Тегелтија.. Страсно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хрбему

29.11.2023 17:07

Имал и један политичар у БиХ поштен. Ово је дно, али смо и заслужили. Погни главу, сагни се, скини гаће и шути

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

29.11.2023 22:51

У 2022г.банке су остварилеоко 140мил.добити и требају да плате,коју лову само узму за обраду кредита.

Name

Јасна ствар

30.11.2023 10:44

Ако је то пракса у Европи, да се не наплаћује ПДВ на картичне трансакције, онда ће УИО изгубити спор и вратити новац узет од банака, ако није, пресуда ће бити у корист УОИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мило

30.11.2023 11:23

Џакула је легенда,довољно је видјети фацу тога лика и све је јасно...тешки криминалац...доживотба X2

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

01.12.2023 08:20

Дзакула се наклепо ,њега је финансирао све ,од испостава до уводног.лобија ,стоке,утомобила све сви су га готовини.Ниста није.могло без њега.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Извоз

03.12.2023 17:49

Шта каже Шведска и Холандија ,Белгија за обрасце евро 1.

ОДГОВОРИТЕ