Džakula na odlasku dao vruć krompir Tegeltiji, banke najavljuju tužbe

Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) Miro Džakula prije odlaska sa te funkcije uvalio je vruć krompir svom nasljedniku Zoranu Tegeltiji, jer je inspektorima UIO dao instrukciju da bankama obračunaju i naplate desetine miliona maraka PDV-a na kartične transakcije koji banke do tada nisu plaćale.

Republika Srpska 29.11.2023 | 12:00
Džakula na odlasku dao vruć krompir Tegeltiji, banke najavljuju tužbe

Na osnovu Džakulinog naloga, inspektori su bankama razrezali dodatni PDV na osnovu koga su platile više od 43 miliona maraka poreza, a potom organizovano uložile niz žalbi o kojima treba da se izjasni Tegeltija.

Ukoliko Tegeltija, kao što se očekuje, u drugostepenom postupku odbije žalbe banaka, banke najavljuju sudske tužbe, a ako sudovi uvaže njihove argumente, UIO će morati sa kamatama da im vrati najmanje 55 miliona KM.

„UIO će morati da vrati 43 miliona KM koliko je naplatila od banaka, plus zatezne kamate. Pored toga, moraće da vrati i iznos koji su banke počele da plaćaju od jula ove godine otkako im je razrezan taj dodatni PDV-a. Kada se sve obračuna i uzme u obzir da će presuda u najboljem slučaju biti donesena za otprilike dvije godine, UIO će bankama morati da plati najmanje 55 miliona KM“, tvrdi naš sagovornik.

On objašnjava da su inspektori UIO po nalogu bivšeg direktora Mire Džakule više od godinu dana vršili kontrole u bankama.

„Po Džakulinoj instrukciji su inspektori utvrdili da banke treba da plaćaju PDV na kartične transakcije i obračunali im više od 43 miliona KM dodatnog PDV-a. Ostaje nejasno zašto je Džakula pred odlazak sa funkcije inspektorima izdao takvu instrukciju? Zašto to nije uradio na početku svog mandata, pa oporezovao i period kada je na čelu UIO bio Kemal Čaušević? Ako je njegov postupak ispravan, onda je pitanje da li neko treba da odgovara zbog izgubljenog poreza za period u kojem bankama nije obračunavan PDV na kartične transakcije“, kaže naš sagovornik.

UIO im službeno potvrdio da ne moraju plaćati PDV

Advokat Dejan Rakić koji zastupa četiri banke od ukupno 22 koje su zbog dodatnog PDV-a u sporu sa UIO kaže da je stvar pravno potpuno čista, jer se odredbe Zakona o PDV-u, kao i podzakonski akti koji se odnose na poreski tretman kartičnog poslovanja nisu mijenjali od uvođenja PDV-a 1. januara 2006. godine.

„Dosta banaka je imalo kontrole UIO i one u ovom slučaju nisu imale nikakve dodatno obračunate poreske obaveze. Pored toga, pojedine banke su imale i pisani stav UIO da je kartično poslovanje oslobođeno plaćanja PDV-a“, kaže Rakić za CAPITAL.

U međuvremenu, nastavlja on, UIO je promijenio stav i kartično poslovanje poslije 17 godina oporezovalo PDV-om.

„To je stvorilo strašnu pravnu nesigurnost, jer neujednačeno postupanje znači da su neki platili više PDV-a, neki manje. U slučaju da drugostepeni organ UIO, odnosno direktor poništi rješenja, UIO bi morala platiti zatezne kamate bankama. Ipak, taj iznos bi bio značajno manji nego da rješenja poništi sud u postupku koji bi mogao trajati nekoliko godina“, kaže Rakić.

Podsjećamo, CAPITAL je prošle sedmice objavio da su inspektori UIO u kontrolama u toku 2023. godine kod banaka utvrdili i obračunali dodatni PDV i sa pripadujućim kamatama od banaka naplatili 43.409.570 KM.

„Banke kod kojih su vršene kontrole i kod kojih je utvrđena dodatna obaveza po osnovu PDV-a, u skladu sa važećim zakonskim propisima, pokrenule su žalbene postupke koji su još uvijek u toku“, potvrđeno je za naš portal iz UIO.

Iz nekoliko banaka kratko su potvrdili da su platili utvrđene obaveze, ali da su angažovali advokate i uložili žalbe na rješenja UIO BiH.

„Banke su velikim kompanijama, kao što su naprimjer Visa ili Masterkard, plaćale proviziju za kartične transakcije i sada im je na to obračunat PDV. To je do sada tretirano kao povezana usluga, a pošto su finansijske usluge u skladu sa zakonom oslobođene plaćanja PDV-a i povezana usluga je oslobođena plaćanja PDV-a“, objasnio je naš sagovornik odlično upućen u poresko pravo.

On je objasnio i da se obaveze po osnovu dodatnog PDV-a odnose na period od posljednje obavljene kontrole u svakoj od banaka ili na pet godina unazad ukoliko u bankama nije bilo kontrole.

„U Evropskoj uniji je različita praksa po ovom pitanju. Na Kipru je tamošnja poreska uprava utvrdila da banke trebaju plaćati PDV-a na kartične transakcije, ali su sudovi stali na stranu banaka i presudili drugačije. S druge strane u Njemačkoj su sudovi stali na stranu poreskih organa i ustanovili da banke treba da plaćaju PDV. Biće interesantno vidjeti kakav stav će zauzeti Sud BiH koji je nadležan za tužbe naših banaka protiv UIO“, objasnio je naš sagovornik.

(Capital) Foto:Capital

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

Jest

29.11.2023 12:14

Mi ga zao.

ODGOVORITE
Name

Re

29.11.2023 16:02

Baš će se Džakula i Tegeltija nasekirati radi državnog novca i banaka. Neće moći spavati, ha, ha.

Name

Ahaa

29.11.2023 12:22

Dzakula treba najpre pred zakon za sve jednak! To i ptice na grani znaju! Pa ni dozivotnaa rob8jaa ni oduzeti kspital prljavi n8su dovoljna kaznaaaa!!!!

ODGOVORITE
Name

Re

29.11.2023 12:43

"uvalio" pravo kulturna i književna riječ!

ODGOVORITE
Name

Oli

29.11.2023 12:59

Lopov do lopova.Što veća dubioza bolji položaj💩

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

29.11.2023 13:02

Banke trebaju plaćati svoje obaveze,a ne da se ponašaju kao zelenaši

ODGOVORITE
Name

mucavi kompleksaš

29.11.2023 13:07

Terminali, oprošteni porezi,pare od carnika = teški kriminal

ODGOVORITE
Name

SAVA

29.11.2023 13:51

KADA ĆE SE SPROVESTI AKCIJA PANDORA DO KRAJA..? KADA JE OŠTEĆENA DRŽAVA NA DESETINE MILIONA KM... SAMO KEMAL ČAUŠEVIĆ OPTUŽEN... ŠTA JE SA OSTALI OSUMLJEČENI PREDMETI JOŠ U FIJOKAMA.. SRAMOTA

ODGOVORITE
Name

MisoM

29.11.2023 14:56

Džukela i jedan i drugi.

Name

Sos

29.11.2023 21:52

Pandora nije nikakav kriminal u odnosu na kriminal i korupciju koja vođena pod komandom Đakule za vrijeme njegove vladavine u UIO.Čauševića treba osloboditi za ono zašto je osuđen,pošto je njegov nasljednik uzeo da ni on sam više ne zna koja je to cifra / nekoliko kupljenih stanova,vila u Neumu plaćena koliko se Čaušević tereti da je uzeo........../.To je čovjek koji je legalizovan kriminal i korupciju u UIO.

Name

Ima rješenje

29.11.2023 14:46

A banke će to samo prenijeti na komitente, u krajnjoj liniji personalno na građane, seljake, penzionere i sl.

ODGOVORITE
Name

Td

29.11.2023 15:02

Jel vi znate moć krompira kad je introdukovan u stari svet pa ga je preplavio, još ovaj dobio obrađen ko dijamant

ODGOVORITE
Name

Ilija

29.11.2023 16:04

Jel Džakula ili Džukela pitanje je sada.

ODGOVORITE
Name

Eu-Fan

29.11.2023 16:26

Ponovo ova politicka mraka iz Tegeltija.. Strasno!

ODGOVORITE
Name

Hrbemu

29.11.2023 17:07

Imal i jedan političar u BiH pošten. Ovo je dno, ali smo i zaslužili. Pogni glavu, sagni se, skini gaće i šuti

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

29.11.2023 22:51

U 2022g.banke su ostvarileoko 140mil.dobiti i trebaju da plate,koju lovu samo uzmu za obradu kredita.

Name

Jasna stvar

30.11.2023 10:44

Ako je to praksa u Evropi, da se ne naplaćuje PDV na kartične transakcije, onda će UIO izgubiti spor i vratiti novac uzet od banaka, ako nije, presuda će biti u korist UOI.

ODGOVORITE
Name

Milo

30.11.2023 11:23

Džakula je legenda,dovoljno je vidjeti facu toga lika i sve je jasno...teški kriminalac...doživotba X2

ODGOVORITE
Name

Apsurd

01.12.2023 08:20

Dzakula se naklepo ,njega je finansirao sve ,od ispostava do uvodnog.lobija ,stoke,utomobila sve svi su ga gotovini.Nista nije.moglo bez njega.

ODGOVORITE
Name

Izvoz

03.12.2023 17:49

Šta kaže Švedska i Holandija ,Belgija za obrasce evro 1.

ODGOVORITE