Шири се интернет насиље, тражи се измјена закона

Шта се догоди када кликом на интернет закорачимо у сурови свијет бруталних коменатра? Зашто су друштвене мреже постале полигон за исмијавање? Истраживали смо да ли је крајње вријеме да интернет насиље уђе у кривични законик?

Република Српска 28.11.2023 | 22:06
Шири се интернет насиље, тражи се измјена закона
Тастатура ратници не мирују. Све суровији и бруталнији коментари шире се интернетом.
 
Показало се да говор мржње на друштвеним мрежама може бити кобан, да жртве неријетко дижу руку на себе под притиском јавности, а појам интернет насиља у нашем законодавству још није до краја разјашњен.
 
"Министарство правде треба да ради на томе да то инкорпорира како у закон о јавном реду и миру тако да га инкорпорира и у Кривични законик Републике Српске, гдје би то било издиференцирано на прави начин да се нађе граница кад је прекршај, а кад постаје кривично дјело.", објашњава адвокат Зоран Перић.
 
О озбиљности проблема говори и податак да све више дјеце пролази кроз тзв. Сајбер булинг што доводи до депресивних, анксиозних стања па и до суицида, упозоравају психолози.
 
 "Морамо да инсистирамо на томе и можда не само овако медицински, него и у неком правном смислу да то постане неко прекршајно или чак кривично дјело које ће се санкционисати, јер измиче контроли.", наводи психијатар Олег Грубач.
 
Министарство унутрашњих послова Кантона Сарајево припрема измјене Закона о прекршајима против јавног реда и мира, које подразумијевају кажњавање оних који путем друштвених мрежа наносе овакву штету другима. Док се нешто слично не деси и у Републици Српској срећа у несрећи је што све то траје пар дана, док интернет ратници не нађу нову забаву односно жртву. Али не могу сви поднијети притисак јавности, па је  једногласна оцјена јавности и струке да интернет насиље треба да постане кривично дјело.
 
 
(БН) Фото: Илустрација/Агенције

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Микро Софтић

28.11.2023 22:40

Ријешење је једноствно, ако вас неко вријеђа и понижава преко друштвених мрежа, једноставно га блокирате или не читате његове коментаре ! Ако ви то читате и учествујете у расправи, онда значи да је и до вас ! Људи, ово је виртуелни свијет, ништа не треба сватати за озбиљно, а постане озбиљно када ви мислите да је озбиљно, а није !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миладин

28.11.2023 23:38

А ста ако неко о вама свакодневно износи неистине, блокирате га ви али други неце од 100 људи који процитају 10 повјерују, само робија ко вредја на нету

Name

Достојевски

28.11.2023 23:43

Забранити друствене мрезе!! Ниста нам добро нису доњеле,само зло,отудјили смо се једни од других,постали себицни и похлепни,све би да имамо сто видимо на њима.Није битно да ли цес цитати коментар о себи,да ли цес уцествовати у расправи,није рјесење ни да га блокирас.Нема нико право да ти руси углед,да те омаловазава и врједја.Тако се само добију хорде пратиоца,једни те криве други бране.Игра зиваца

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Достојевски

29.11.2023 11:18

На залост има и оних који мисле да је "сир у мисоловци", стварно бесплатан.

Name

Директ

29.11.2023 11:18

Само сјекира и удри по кутији и кабловима. Нема друге. :)))

Name

Дрекавац

29.11.2023 01:12

Примитивизам је обрнуто пропорционалан степену писмености.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2023 08:41

Имамо ми писмене људе који су веома примитивни и некултурни, а такодје и неписмене који нису примитивни, и који се понасају културно.

Name

Гкхг

29.11.2023 16:23

Смрт интернету слобода народу

ОДГОВОРИТЕ