Širi se internet nasilje, traži se izmjena zakona

Šta se dogodi kada klikom na internet zakoračimo u surovi svijet brutalnih komenatra? Zašto su društvene mreže postale poligon za ismijavanje? Istraživali smo da li je krajnje vrijeme da internet nasilje uđe u krivični zakonik?

Republika Srpska 28.11.2023 | 22:06
Širi se internet nasilje, traži se izmjena zakona
Tastatura ratnici ne miruju. Sve suroviji i brutalniji komentari šire se internetom.
 
Pokazalo se da govor mržnje na društvenim mrežama može biti koban, da žrtve nerijetko dižu ruku na sebe pod pritiskom javnosti, a pojam internet nasilja u našem zakonodavstvu još nije do kraja razjašnjen.
 
"Ministarstvo pravde treba da radi na tome da to inkorporira kako u zakon o javnom redu i miru tako da ga inkorporira i u Krivični zakonik Republike Srpske, gdje bi to bilo izdiferencirano na pravi način da se nađe granica kad je prekršaj, a kad postaje krivično djelo.", objašnjava advokat Zoran Perić.
 
O ozbiljnosti problema govori i podatak da sve više djece prolazi kroz tzv. Sajber buling što dovodi do depresivnih, anksioznih stanja pa i do suicida, upozoravaju psiholozi.
 
 "Moramo da insistiramo na tome i možda ne samo ovako medicinski, nego i u nekom pravnom smislu da to postane neko prekršajno ili čak krivično djelo koje će se sankcionisati, jer izmiče kontroli.", navodi psihijatar Oleg Grubač.
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo priprema izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koje podrazumijevaju kažnjavanje onih koji putem društvenih mreža nanose ovakvu štetu drugima. Dok se nešto slično ne desi i u Republici Srpskoj sreća u nesreći je što sve to traje par dana, dok internet ratnici ne nađu novu zabavu odnosno žrtvu. Ali ne mogu svi podnijeti pritisak javnosti, pa je  jednoglasna ocjena javnosti i struke da internet nasilje treba da postane krivično djelo.
 
 
(BN) Foto: Ilustracija/Agencije

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Mikro Softić

28.11.2023 22:40

Riješenje je jednostvno, ako vas neko vrijeđa i ponižava preko društvenih mreža, jednostavno ga blokirate ili ne čitate njegove komentare ! Ako vi to čitate i učestvujete u raspravi, onda znači da je i do vas ! Ljudi, ovo je virtuelni svijet, ništa ne treba svatati za ozbiljno, a postane ozbiljno kada vi mislite da je ozbiljno, a nije !

ODGOVORITE
Name

Miladin

28.11.2023 23:38

A sta ako neko o vama svakodnevno iznosi neistine, blokirate ga vi ali drugi nece od 100 ljudi koji procitaju 10 povjeruju, samo robija ko vredja na netu

Name

Dostojevski

28.11.2023 23:43

Zabraniti drustvene mreze!! Nista nam dobro nisu donjele,samo zlo,otudjili smo se jedni od drugih,postali sebicni i pohlepni,sve bi da imamo sto vidimo na njima.Nije bitno da li ces citati komentar o sebi,da li ces ucestvovati u raspravi,nije rjesenje ni da ga blokiras.Nema niko pravo da ti rusi ugled,da te omalovazava i vrjedja.Tako se samo dobiju horde pratioca,jedni te krive drugi brane.Igra zivaca

ODGOVORITE
Name

re Dostojevski

29.11.2023 11:18

Na zalost ima i onih koji misle da je "sir u misolovci", stvarno besplatan.

Name

Direkt

29.11.2023 11:18

Samo sjekira i udri po kutiji i kablovima. Nema druge. :)))

Name

Дрекавац

29.11.2023 01:12

Примитивизам је обрнуто пропорционалан степену писмености.

ODGOVORITE
Name

Re

29.11.2023 08:41

Imamo mi pismene ljude koji su veoma primitivni i nekulturni, a takodje i nepismene koji nisu primitivni, i koji se ponasaju kulturno.

Name

Gkhg

29.11.2023 16:23

Smrt internetu sloboda narodu

ODGOVORITE