БиХ има слабе алате за замрзавање имовине криминалаца

Алати за замрзавање, управљање и запљену криминалне имовине у БиХ немају довољан учинак.

Босна и Херцеговина 27.11.2023 | 12:01
БиХ има слабе алате за замрзавање имовине криминалаца

То се наводи у недавно објављеном Извјештају Европске комисије (ЕК) о напретку БиХ за 2023. годину.

Истакнуто је да је у борби против организованог криминала потребно појачати одузимање имовине стечене криминалом.

"Криминалну имовину треба систематски замрзнути и управљање њоме треба побољшати", поручио је Брисел, који додаје да су финансијске истраге и запљена имовине углавном неефикасни.

У извјештају је истакнуто и да би у наредној години БиХ посебно требало хитно да усвоји и почне с примјеном закона о спречавању прања новца и финансирању тероризма.

Истина, наводи се и да је постигнут одређени напредак у борби против организованог криминала. Међутим, како се наводи, правни оквири нису усаглашени широм земље.

Европска комисија сматра да у БиХ постоје системски недостаци у оперативном раду који се односе на сарадњу органа за спровођење закона због неусаглашеног кривичног законодавства, а ту је и слаба институционална координација и веома ограничена размјена обавјештајних података.

"Злочиначке организације у Босни и Херцеговини користе правне и административне рупе", наводи Европска комисија.

У наредној години, истиче се, потребно је јачање финансијских истрага и усвајање стандардних оперативних процедура за вођење финансијских истрага.

Наведено је у извјештају и да је полиција подложна политичком мијешању. А полицајаца нам не недостаје, напротив.

"Полиције (у БиХ) су 2021. имале 438 полицајаца на 100.000 становника, а просјек у ЕУ износи 335,3 полицајаца", наводи се у извјештају.

Високи судски и тужилачки савјет (ВСТС), наводи се, донио је смјернице за главне тужиоце о обавезном покретању финансијских истрага у случајевима корупције, организованог криминала и прања новца. Ово, сматра Брисел, треба пратити и ефикасно имплементирати.

У "Транспаренцy Интернатионалу БиХ" такође сматрају да су неефикасни постојећи алати БиХ за управљање и запљену имовине стечене криминалом.

"Требало би их унаприједити и требало би донијети нове законе који ће омогућити у првом реду тужилаштвима, али и агенцијама за спровођење закона, да ефикасније врше истраге и запљену све оне имовине за коју се сумња или за коју се докаже да је стечена на противзаконит начин", каже за "Независне новине" Дамјан Ожеговић, виши истраживач и сарадник за правне послове у "Транспаренси Интернешнелу БиХ".

Ожеговић подсјећа да је, према свим налазима, правосуђе најслабија карика у борби против корупције у БиХ те да би управо зато требало извршити комплетну лустрацију правосуђа.

"Али, у првом реду тужилаштава, која су иницијална каписла за процесуирање свих неправилности, односно свих починилаца коруптивних кривичних дјела", нагласио је Ожеговић.

Подсјетимо, како смо раније писали, на путу ка Европској унији пред Босном и Херцеговином је још много посла. То се може закључити у образложењу на досадашњу реализацију 14 приоритета које БиХ треба да испуни уколико жели да се придружи ЕУ, а у којем, поред осталог, пише да није урађено готово ништа у вези с питањем Механизма координације када је ријеч о европским интеграцијама те да су БиХ потребне темељне реформе које се тичу уставног поретка, осигурања једнакости и недискриминације грађана.

(Независне) Фото: Илустрација/ балтицс.неwс

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

приједор

27.11.2023 12:07

Баш ме чуди да БИХ нема адекватан закон о одузима ју нелегално стечене имовинеКад је донијети циљани тендер повечање оплата политичарима то иде сад па сад Ал донијети закон о одузимању имовине кримуналцима не иде јер би 95% оолитишара остало без имовине...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сјеверни ток

27.11.2023 13:32

Најлаксе је срањцатима дици цјевоводе у ваздух и осакатити конкуретност ЕУ која поцива на 90% извоза. То је прави проблем.

Name

Уздас се

27.11.2023 12:09

У БХ и НАТО. Нападас Србе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МД

27.11.2023 12:24

Зато сто половину БиХ дрзе криминалци. Нису луди да праве закон контра себе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има итекако

27.11.2023 14:17

Пуно начина , не само да се замрзне имовина криминалаца , који су се енормно обогатили на муци обичног народа , него и да се одузме имовина и врати онима коме и припада , али је проблем што би то морали да донесу одлуку , управо они , који владају и који су се еxтремно обогатили , а то тешко иде , или боље рећи скоро па никако . Па , побогу , неће валда одузимати имовину сами од себе , али Европа зна како се то ради , онако како се то ради код њих , то исто је једноставно примијенити и на ове криминалце на овим просторима , али им то није , бар за сада у интересу , а да ли ће икада имати интерес , то је велико питање . Ови простори су идеална прлика и идеалан терен за криминалце свих врста и још дуго ће бити , све дотле док народ не узме мотке у руке и растјера банду .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оцајници

27.11.2023 14:55

Зељни власти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Оцајници

27.11.2023 16:18

Да,жељни и одузимања нелегално стечене имовине,шта ту има очајно!

Name

+

27.11.2023 16:52

Наравно. Нису правили Законе против себе. НИСУ НИ ЗАКОН О ПОРИЈЕКЛУ ИМОВИНЕ. ВЛАСТ ЈЕ ПАМЕТНА. А народ заведен. Сељак.

ОДГОВОРИТЕ