BiH ima slabe alate za zamrzavanje imovine kriminalaca

Alati za zamrzavanje, upravljanje i zapljenu kriminalne imovine u BiH nemaju dovoljan učinak.

Bosna i Hercegovina 27.11.2023 | 12:01
BiH ima slabe alate za zamrzavanje imovine kriminalaca

To se navodi u nedavno objavljenom Izvještaju Evropske komisije (EK) o napretku BiH za 2023. godinu.

Istaknuto je da je u borbi protiv organizovanog kriminala potrebno pojačati oduzimanje imovine stečene kriminalom.

"Kriminalnu imovinu treba sistematski zamrznuti i upravljanje njome treba poboljšati", poručio je Brisel, koji dodaje da su finansijske istrage i zapljena imovine uglavnom neefikasni.

U izvještaju je istaknuto i da bi u narednoj godini BiH posebno trebalo hitno da usvoji i počne s primjenom zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma.

Istina, navodi se i da je postignut određeni napredak u borbi protiv organizovanog kriminala. Međutim, kako se navodi, pravni okviri nisu usaglašeni širom zemlje.

Evropska komisija smatra da u BiH postoje sistemski nedostaci u operativnom radu koji se odnose na saradnju organa za sprovođenje zakona zbog neusaglašenog krivičnog zakonodavstva, a tu je i slaba institucionalna koordinacija i veoma ograničena razmjena obavještajnih podataka.

"Zločinačke organizacije u Bosni i Hercegovini koriste pravne i administrativne rupe", navodi Evropska komisija.

U narednoj godini, ističe se, potrebno je jačanje finansijskih istraga i usvajanje standardnih operativnih procedura za vođenje finansijskih istraga.

Navedeno je u izvještaju i da je policija podložna političkom miješanju. A policajaca nam ne nedostaje, naprotiv.

"Policije (u BiH) su 2021. imale 438 policajaca na 100.000 stanovnika, a prosjek u EU iznosi 335,3 policajaca", navodi se u izvještaju.

Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS), navodi se, donio je smjernice za glavne tužioce o obaveznom pokretanju finansijskih istraga u slučajevima korupcije, organizovanog kriminala i pranja novca. Ovo, smatra Brisel, treba pratiti i efikasno implementirati.

U "Transparency Internationalu BiH" takođe smatraju da su neefikasni postojeći alati BiH za upravljanje i zapljenu imovine stečene kriminalom.

"Trebalo bi ih unaprijediti i trebalo bi donijeti nove zakone koji će omogućiti u prvom redu tužilaštvima, ali i agencijama za sprovođenje zakona, da efikasnije vrše istrage i zapljenu sve one imovine za koju se sumnja ili za koju se dokaže da je stečena na protivzakonit način", kaže za "Nezavisne novine" Damjan Ožegović, viši istraživač i saradnik za pravne poslove u "Transparensi Internešnelu BiH".

Ožegović podsjeća da je, prema svim nalazima, pravosuđe najslabija karika u borbi protiv korupcije u BiH te da bi upravo zato trebalo izvršiti kompletnu lustraciju pravosuđa.

"Ali, u prvom redu tužilaštava, koja su inicijalna kapisla za procesuiranje svih nepravilnosti, odnosno svih počinilaca koruptivnih krivičnih djela", naglasio je Ožegović.

Podsjetimo, kako smo ranije pisali, na putu ka Evropskoj uniji pred Bosnom i Hercegovinom je još mnogo posla. To se može zaključiti u obrazloženju na dosadašnju realizaciju 14 prioriteta koje BiH treba da ispuni ukoliko želi da se pridruži EU, a u kojem, pored ostalog, piše da nije urađeno gotovo ništa u vezi s pitanjem Mehanizma koordinacije kada je riječ o evropskim integracijama te da su BiH potrebne temeljne reforme koje se tiču ustavnog poretka, osiguranja jednakosti i nediskriminacije građana.

(Nezavisne) Foto: Ilustracija/ baltics.news

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

prijedor

27.11.2023 12:07

Baš me čudi da BIH nema adekvatan zakon o oduzima ju nelegalno stečene imovineKad je donijeti ciljani tender povečanje oplata političarima to ide sad pa sad Al donijeti zakon o oduzimanju imovine krimunalcima ne ide jer bi 95% oolitišara ostalo bez imovine...

ODGOVORITE
Name

Sjeverni tok

27.11.2023 13:32

Najlakse je sranjcatima dici cjevovode u vazduh i osakatiti konkuretnost EU koja pociva na 90% izvoza. To je pravi problem.

Name

Uzdas se

27.11.2023 12:09

U BH i NATO. Napadas Srbe.

ODGOVORITE
Name

MD

27.11.2023 12:24

Zato sto polovinu BiH drze kriminalci. Nisu ludi da prave zakon kontra sebe.

ODGOVORITE
Name

Ima itekako

27.11.2023 14:17

Puno načina , ne samo da se zamrzne imovina kriminalaca , koji su se enormno obogatili na muci običnog naroda , nego i da se oduzme imovina i vrati onima kome i pripada , ali je problem što bi to morali da donesu odluku , upravo oni , koji vladaju i koji su se extremno obogatili , a to teško ide , ili bolje reći skoro pa nikako . Pa , pobogu , neće valda oduzimati imovinu sami od sebe , ali Evropa zna kako se to radi , onako kako se to radi kod njih , to isto je jednostavno primijeniti i na ove kriminalce na ovim prostorima , ali im to nije , bar za sada u interesu , a da li će ikada imati interes , to je veliko pitanje . Ovi prostori su idealna prlika i idealan teren za kriminalce svih vrsta i još dugo će biti , sve dotle dok narod ne uzme motke u ruke i rastjera bandu .

ODGOVORITE
Name

Ocajnici

27.11.2023 14:55

Zeljni vlasti.

ODGOVORITE
Name

Re Ocajnici

27.11.2023 16:18

Da,željni i oduzimanja nelegalno stečene imovine,šta tu ima očajno!

Name

+

27.11.2023 16:52

Naravno. Nisu pravili Zakone protiv sebe. NISU NI ZAKON O PORIJEKLU IMOVINE. VLAST JE PAMETNA. A narod zaveden. Seljak.

ODGOVORITE