Уређаји за загријавање дувана нису електронске цигарете

Данас је на тржишту присутан велики број електонских уређаја који представљају бољу алтернативу наставку пушења цигарета за одрасле пушаче. Ипак, нису ни све алтернативе исте, а сигурне су само оне које су провјерене од стране науке.

Босна и Херцеговина 27.11.2023 | 10:31
Уређаји за загријавање дувана нису електронске цигарете

Основне разлике које међу њима постоје су да се дијеле на дуванске и бездуванске производе, као и различите технологије на којима почивају. Тако с једне стране постоје уређаји базирани на технологији загријавања правог дувана (ХНБ – хеат нот бурн уређаји), од којих је најпознатији ИQОС, који је уједно и једини систем за загријавање дувана који је Америчка агенција за храну и лијекове сврстала у категорију производа модифицираног здравственог ризика. С друге стране, ту су е-цигарете које функционишу на принципу загријавања течности која може садржати никотин.

И док можда у широкој популацији постоји скепса у ове алтернативе, наука је ипак неподијељена, и тврди да су ови уређаји боља опција од наставка пушења, али само ако се ради о провјереним, научно заснованим уређајима и уколико у потпуности пређете на њих. Наравно, најбоља одлука која се може донијети је да се у потпуности оставе цигарете и сви дувански и никотински производи, али за оне који то не желе, алтернативе јесу боље рјешење.

Највећа предност уређаја који загријавају дуван, а не сагоријевају је елиминисање процеса сагоријевања, чиме се елиминише већина штетних и потенцијално штетних материја које се ослобађају сагоријевањем кроз дувански дим. С друге стране, ови уређаји садрже прави дуван самим тим и супстанцу никотин, природни састојак биљке дувана, која изазива зависност, али доказано није главни кривац за болести повезане с пушењем.

Оно што је заједничко електронским цигаретама и уређајима који загријавају дуван је да су и једни и други алтернативе цигаретама и боље рјешење од наставка пушења, а по чему се разликују погледајте у наставку:

(ПР) Фото: ПР