Uređaji za zagrijavanje duvana nisu elektronske cigarete

Danas je na tržištu prisutan veliki broj elektonskih uređaja koji predstavljaju bolju alternativu nastavku pušenja cigareta za odrasle pušače. Ipak, nisu ni sve alternative iste, a sigurne su samo one koje su provjerene od strane nauke.

Bosna i Hercegovina 27.11.2023 | 10:31
Uređaji za zagrijavanje duvana nisu elektronske cigarete

Osnovne razlike koje među njima postoje su da se dijele na duvanske i bezduvanske proizvode, kao i različite tehnologije na kojima počivaju. Tako s jedne strane postoje uređaji bazirani na tehnologiji zagrijavanja pravog duvana (HNB – heat not burn uređaji), od kojih je najpoznatiji IQOS, koji je ujedno i jedini sistem za zagrijavanje duvana koji je Američka agencija za hranu i lijekove svrstala u kategoriju proizvoda modificiranog zdravstvenog rizika. S druge strane, tu su e-cigarete koje funkcionišu na principu zagrijavanja tečnosti koja može sadržati nikotin.

I dok možda u širokoj populaciji postoji skepsa u ove alternative, nauka je ipak nepodijeljena, i tvrdi da su ovi uređaji bolja opcija od nastavka pušenja, ali samo ako se radi o provjerenim, naučno zasnovanim uređajima i ukoliko u potpunosti pređete na njih. Naravno, najbolja odluka koja se može donijeti je da se u potpunosti ostave cigarete i svi duvanski i nikotinski proizvodi, ali za one koji to ne žele, alternative jesu bolje rješenje.

Najveća prednost uređaja koji zagrijavaju duvan, a ne sagorijevaju je eliminisanje procesa sagorijevanja, čime se eliminiše većina štetnih i potencijalno štetnih materija koje se oslobađaju sagorijevanjem kroz duvanski dim. S druge strane, ovi uređaji sadrže pravi duvan samim tim i supstancu nikotin, prirodni sastojak biljke duvana, koja izaziva zavisnost, ali dokazano nije glavni krivac za bolesti povezane s pušenjem.

Ono što je zajedničko elektronskim cigaretama i uređajima koji zagrijavaju duvan je da su i jedni i drugi alternative cigaretama i bolje rješenje od nastavka pušenja, a po čemu se razlikuju pogledajte u nastavku:

(PR) Foto: PR