Министар Ненад Нешић пријављен Тужилаштву БиХ

Нешић је 22. септембра потписао спорно рјешење. Осим министра, пријављен је и помоћник Самир Ризво. Информације говоре о фаворизовању фирме Паге коју је основао Игор Голијанин, бивши шеф Кабинета Драгана Мектића. Каква је у свему овоме улога ИЦПМД-а?

Босна и Херцеговина 24.11.2023 | 17:20
Министар Ненад Нешић пријављен Тужилаштву БиХ

Провођење пројекта унапређења система биометријске индентификације странаца, тешког десетак милиона КМ, који у БиХ финансира ЕУ, према информацијама до којих је дошао Фокус, могло би прерасти у аферу с обзиром на низ коруптивних елемената у цијелој овој причи.

Како нам је потврђено, Тужилаштву Босне и Херцеговине поднесена је кривична пријава на десетак страница уз приложене доказе. Такођер, пријава је прослијеђена и на адресе неколико амбасада.

Првопријављени је министар сигурности БиХ Ненад Нешић пише ФОКУС 

Такође, пријављено је и неколико службеника, међу којима је Самир Ризво, помоћник министра сигурности за међународну сарадњу.

Укидање радне групе

Наведени пројекат проводи се још од 2021, и то у двије фазе, а обје су тешке по пет милиона КМ. Фокус.ба дошао је до низа изјава свједока из више институција и приватног сектора, затим званичних докумената и других информација које указују на кршење прописа, незаконите радње, а у коначници и на талове.

У прилог овим информацијама иде и рјешење које је 22. септембра ове године потписао сам министар сигурности БиХ Ненад Нешић.

Нешић је овим рјешењем ставио ван снаге ранију одлуку о именовању радне групе од девет особа из више институција које су требале провести другу фазу наведеног пројекта. На челу те радне групе налазио се Новица Короман, виши стручни сарадник из Службе за послове са странцима БиХ.

Њему се, према информацијама које су нам предочене, жели повјерити овај комплексан посао који је требала радити цијела радна група, а с циљем да се фирми, која је након два поништена тендера ипак одабрана за понуђача за набавку биометријског хардвера и софтвера у првој фази пројекта, повјери посао и у другој фази.

Ријеч је о фирми Паге д.о.о. Источно Сарајево, чији је оснивач Игор Голијанин, бивши шеф Кабинета ранијег министра сигурности БиХ Драгана Мектића.

Голијанин је, што нам је и сам потврдио, у добрим односима са Самиром Ризвом, помоћником министра сигурности за међународну сарадњу, а који је од раније, још за вријеме претходног министра сигурности Селме Цикотића, преузео на себе имплементацију овог и низа других пројеката. Наиме, за вријеме Цикотића као министра сигурности, Ризви је повјерено да управља и пројектима који су и ингеренцији сектора за азил, имиграцију и ИТ.

У више наврата, као и у случају провођења пројекта унапређења система биометријске индентификације странаца, заобилажени су стварно надлежни сектори у Министарству сигурности, и то за азил, имиграцију и ИТ, при чему је грубо прекршен Правилник о систематизацији радних мјеста. 

Тврдње Вујановића и Планинића

Фокус.ба у посједу је и навода чланова споменуте радне групе који су, због уочених коруптивних радњи, тражили да се изузму из цијеле приче. Међу њима су били и Франо Планинић из Министарства вањских послова, као и Александар Вујановић из Сектора за ИТ Министарства сигурности БиХ.

Обојица су у е-маил преписци навели како су уочили да је као вањски експерт за пројекат ангажиран упосленик фирме Паге због чега су тражили не само изузеће већ и утврђивање законитости у реализацији овог тендера.

Цијели текст прочитатје <а хреф="хттпс://www.фокус.ба/вијести/бих/несиц-пријављен-због-пројекта-биометрија-странаца/2785874/" таргет="_бланк" рел="ноопенер">овдје. 

(Н1) Фото:Н1

Коментари / 43

Оставите коментар
Name

Опера и Лабрадор

24.11.2023 17:42

Нека новинари БН ТВ испитају докле се дошло унслучају папка Дарка Бањца Тужилаштво је формирало предмет због јавних набавки у бањи “Мљечаница”? Предузеће „Шумил“ из Козарске Дубице је добило све тендере у Бањи Мљечаници тако Дарко Бањац пљачка исту. Шумил је власништво Милана Шувака из Козарске Дубице који је партијски војник и пијун Бањчевог НПС-а. Купили су бензинску пумпу као и хотел Дошлић Д.О.О Александар Шувак рођак Милана Шувака је запослен као савјетник у Министарсво управе и локалне самоуправе наравно министар је од Сенка Јујић НПС Дарка Бањца.Именован је тако за в.д. директора Бање Мљечанице Дарко Бањац (занимљив детаљ на ту га је функцију формално именовао најновији прелетач Драган Брдар који је гле чуда и неслужбени свак Дарка Бањца) да не говоримо о намештеним тендерима и што је дотични помоћ која је стигла од владе Србије доделио свом оцу у питању је 10 000 км, друга ствар предсједник омладине НПС-а се формално води да ради у Туристичкој организацији у Козарској Дубици то је бре картел а не странка…

ОДГОВОРИТЕ
Name

Министар па криминалац

25.11.2023 09:37

Тројански коњ ухватио маха и пљацкали,пљацка а народ блеји ки и овце.ово је дрзава у којој је мафија успоставила закон како њима одговара..

Name

Ре

25.11.2023 09:38

Одма увести Америцке санкције и разријесите лопова дузности срамота невидјена да министар тако краде..

Name

Гоја

25.11.2023 11:50

Дарко Бањац са приватним факултетом! Паметном доста.

Name

Неутрал

24.11.2023 17:52

Види ти сто велики и буцни срби, босњаци, хрвати који забадају народ лепо и лагано тендершу🤣 не могу никако да се помирим да је народ немоћан а јос горе ми да помислим глуп

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

24.11.2023 18:19

Није немоћан него глуп.

Name

Валелле

24.11.2023 18:43

ВИДИ ТИ НАС СРПСКИ ФУНКЦИОНЕРА СТА РАДЕ ЗАТО НАС И МРЗИ ЦИЈЕЛИ СВИЈЕТ ..НА ОПТУЗЕНИЦКУ КЛУПУ ОДЕ ДОДИК ЗАЊИМ ЛАГАНО СЈЕДАЈУ ОСТАЛИ ИГРАЦИ НЕСИЦ КАО ГЛАВНИ ФАКТОР ЗА СУЗБИЈАЊЕ КРИМИНАЛА И КОРУПЦИЈЕ А ОН УПЕТЉАН ПРВИ У СВЕ МУТНЕ ИГРЕ..НЕ ВОЗИ СЕ ДЗАБА БИЈЕСАМ АУТО..

Name

Грми

24.11.2023 19:18

Нема шта се неради од овога народа.

Name

Осматрач

24.11.2023 20:01

Назалост народ је осиромашен али и глуп.Доказ:избор ликова као на пр нешић,додиг,цвијановић,ђокић,стевандић….Ко би нормалан гласао ове хоштаплере

Name

Ре Неутрал

25.11.2023 00:53

Треба то на научним институтима истразити како им успјева да се одрзавању на власти уз енормно богаћење а да је то исти принцип (српство,хрватство,босњаство). Или народи не разумију да све те подвале раде да бих дрзали свако своје стадо као приватни посјед или су они успели мрзњу пласирати као бренд вјечите владавине и вјечите застите, под слоганом "оптужују ме на националној основи и мрзњи". Када бих народи разумјели јасно колико се њима манипулсе све би било другачије. Јасно НЕ У МОЈЕ ИМЕ и будуцност мога дјетета

Name

Ајде министре

24.11.2023 18:27

Серија полицајци му немају основну опрему ,ципеле,чизме,униформе све у фази распада ништа није учинио да побољша услове и рејтинг полицајаца на БиХ нивоу.Ништа није учинио а обећао је да ће полицајци БиХ бити једнакоправни са припадница мупа Српске приликом одласка у пензију по којим би се и БиХ полицајци признало 5 најбољих година просјека,као што то право има Муп Српске,Суудска полиција и овим чином се прави само дискриминација и кршење закона ,сви имају звање полицајца,сви иду у пензију по истом правном основу,стаж,године ......а различит обрачун ,примјена и тумачење фонда ПиО РС.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДрМр

24.11.2023 18:40

Како БАНДА сарадјује са "политичким" Сарајевом и Ризвом !! Кад су ПАРЕ у питању, одма министар Нешић са Самиром у акцији. Браћа права КРИМИНАЛЦИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минули Рад

24.11.2023 18:48

Неско, не остављај ДНС. То је велика партија Марка Пола. Сада знамо у ста су нас просле године и године..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лекрдјја

24.11.2023 18:53

Несиц је стари Додиков играц пресвуцен и премазан разним бојама..незнам само ста ово треба да знаци..Реоублику српску воде људи који проводе мандате по оптузеницким клупамаи то пресједник..Додик први па овај Клосарац министар увоза и избора други па сад и министар безбиједнисти Несиц .Све неки велики функционери и велики мафијози..све то треба на робију..ово је доказ ко нас представља..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.11.2023 19:05

Несиц и остала братија су се доцепали плијена и када су све потписали и договорили, одједном неки „зли градјани, који су увијек незадовољни“, саљу пријаве против њих, хе, хе, хе. Додикова скола је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еих

24.11.2023 19:10

И такви нама просипају приче о оним тамо.... Али кад замиришу милиони и тендери, лако се договоре.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Xxx

24.11.2023 19:21

Није народ неутралан и глуп млади су отисли стари се боре да презиве и да мирно спавају а лопови из РС и БИХ сарадују тргују краду све зиво а народу лазу угрозени су убице их неко ако не буде Додик и остала мафија на власти и данас су у Бијељини ставили криминалца за директора смјенили постеног цовјека то треба узети мотке и ста ко има сву багру истјерати из цијеле БИХ поставити једног цовјека за председника и све странке и лопове унистити има их ко гњида а народ умире од глади

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоом

24.11.2023 19:22

Јадна дрзава и истразни органи када су дозволили да један дрипац, особа која се доводи у везу са криминалом, буде на целу Министарства безбједности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

24.11.2023 19:25

Све јесте само министар безбедности засигурно Не...Рјесавај ствари у свом ресору.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

24.11.2023 22:53

По налогу Додига Несиц је опљацко путеве Српске па као добар пљацкарос добија вецу функцију да пљацка комплет БиХ е јадан народ ове дрзаве ко га представља у безбиједности..туга голем.

Name

Познавалац

24.11.2023 19:45

Багра, као што је Нешић, треба хитно у затвор, ван нормалних људи. Багру није потребно жалити, као што они не жале сада нас, а вријеме долази. Пописиваћеш имовину, поштеном правдом, мукотрпним радом на доживотној робији, и још шта. Прича се да је велики нарко дилер, отрова нам дјецу. Лаку ноћ добри људи, без обзира на, нацију, вјеру и мишљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бусинесс

24.11.2023 19:50

Док је Несиц министар "безбједности" сви наркодилери су безбједни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Несиц министар???

24.11.2023 20:07

Најбоље говори ста мисли о земљи онај који је поставио Несица за министра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ментор4

25.11.2023 09:34

Замислите дрзаву укојој министар безбиједности пљацка и краде ,куда води овај пут.Дали има иједан особа у овом друству и политици а да није мафијас и пљацкарос..глупи народе сватасли иста.

Name

То

24.11.2023 20:15

Је тај фамозно најављиван пред просле изборе ,,ТРЕЦИ ПУТ,, којим је кренуо Несиц али питање је гдје тај пут и гдје заврсава

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУТО

24.11.2023 20:41

Што више афера све су успјешнији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колумбо

24.11.2023 22:55

Далице и Несиц сада да има неког јаког адвоката да одбрани пљацку смисљеног резима..

Name

Тамбурица

24.11.2023 21:14

Овакви раде само на штету сопственог народа и свих грађана БиХ ,незнам ко јос му вјерује избори иду ,....отворите добро очи људи и слушај те глас савести и разума

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мирела З.

24.11.2023 21:23

Овог дилера директно у затвор! Погледајте само које некретнине је "зарадио"!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Снсд Бл

24.11.2023 21:39

Миле рјешавај се Нешића читава Бањалука ти јбе све по списку , шта радиш човјече ..,,..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2023 22:52

Само БЛ?

Name

Комунисти

25.11.2023 03:01

Овако стање је било И у краљевини СХС. Пљачкали су заједно тајкуни и власт народ ли сада. Онда су побиједили комунисти и ители све опљачкано народу и било је добро за све. На тај начин поред свих мана комунисти су спасили Србе. Данас то није могуће поновити И зато ће Срби нестати као народ нажалост

Name

ре Комунисти

25.11.2023 07:53

Мораце доци до преиспитивања поријекла имовине,једноставно це се то морати утврдити. Једини исправан пут је одузети све опљацкано и вратити народу и никада висе неписменим будалама не дозволити да пљацкају!

Name

самир

25.11.2023 00:24

све лопов до лопова

ОДГОВОРИТЕ
Name

X

25.11.2023 08:20

Је ли мислиш на СДА, Самице?

Name

Ре X

25.11.2023 11:18

На шта ти мислиш ,боте ?Зашто вриједјаш човјека који говори истину ?Ајде,завуци се у рупу ,мрзитељу .Пусти нормалан свијет да живи .

Name

Нека странаца због народа

25.11.2023 05:33

И Они би ко да истјерају стране дузноснике и Схмитову ко Они способни да проведу законе и истријебе корупцију и муцке . Гдје су ти постени политицари на високим функцијама који би били примјер за проведбу закона и који би народ повели у ЕУ????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кукуку и од министра реда!

25.11.2023 05:59

Јели је то тај министар проводиоц реда и закона Несиц који би истјерао стране дузноснике да би он и такви као он владали незаконито народом у гурали их у даљу пропаст и биједу. Глупи народе освјести се и размисли сто би ови великани тобозе браниоци свог народа изгонити високе дузноснике и Засто би одвајали дрзавне судове и установе и стварали дрзаву у дрзави. Зар су ови ”народни дусебризници ” заиста лицно способни да створе боље услове за бољи зивот обицном градјанина не овисно које вјере и нације били. Оде народ на рад на Запад од неспособњаковица и свадјалиса односно руситеља реда мира и рада ради себе и својих интереса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

25.11.2023 07:01

Корумпиран, бахат, са купљеним свим могућим дипломама, криминалац , лазњак, прелетаћ.....о њему се треба добро позабавити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Луди Милојко

25.11.2023 11:19

Увјек напомињем да смо веома глуп и примитиван народ,заостао,са којим је лако манипулисати,доказ за то су ове фаце од политичара које раде шта хоће и без лимита, док им народ(марва)титра јаја и од њих праве неке величине што је болесно!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

26.11.2023 12:56

Није Сарајево криво за иживљавање ,и ускраћивања законом стечених права полицијски службеницима на нивоу БиХ којима влада Српске недозвољава да имају иста права као припадници мупа Српске што је апсурд...5 година најбољих при одласку у пензију.Већинатих људи су били припадници мупа РС.Имају и један и други статус ,исти правни основ је у питању.А министра боли туки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дер мер

31.01.2024 12:49

Говно ниста није учинио за полицију смеће и криминалац само млати и обећава без Миле се несме воде напити а камоли шта друго!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реалност БиХ и министра

06.02.2024 13:25

Најгори министар до сада Министарсву Безбједности ништа није урадио у интересу полицијских службеника да им олакша помогне нешто страшно !?

ОДГОВОРИТЕ