Мратиндан: Шта кажу вјеровања, каква ће бити зима?

Српска православна црква /СПЦ/ данас прославља Светог мученика Стефана Дечанског - Мратиндан.

Вијести 24.11.2023 | 08:00
Мратиндан: Шта кажу вјеровања, каква ће бити зима?

Свети мученик Стефан Дечански, краљ српски, син је краља Милутина и отац цара Душана.

По наређењу необавијештеног оца био је ослијепљен, а по наређењу лакомисленог сина, у старости удављен. При ослијепљењу јавио му се Свети Никола у храму на Овчем пољу и обећао му да ће му вратити вид.

Пет година провео је Свети Стефан у Цариграду као заточеник у манастиру Сведржитеља /Пантократора/. Својом мудрошћу и трпељивошћу, подвигом и благодушношћу изазивао је дивљење и монаха и цијелог Цариграда.

Када је прошло пет година Свети Никола чудотворно је вратио вид краљу Стефану, који је одмах, из захвалности саградио храм Високи Дечани, једну од најљепших грађевина византијске уметности и средњовјековне архитектуре на тлу српске државе.

Свој вијек проживио је Свети Стефан као праведник и мученик и тако га и скончао 1336. године. Са Светим Савом и светим кнезом Лазаром, Свети Стефан чини тројство најмудријих, најпожртвованијих и најблагороднијих личности и светитеља које је дао српски народ.

У многим крајевима данас се прослављају крсне и завјетне славе. Многи су и крштени његовим именом. Дан Светог мученика Стефана Дечанског црно је слово у календару српске православне цркве. Завјетни је дан за све оне који болују од очних болести.

Обичај је да се данас овце не изводе из тора. Најављује се и зима изреком “Свети Мрата, снијег на врата”. Постоји вјеровање и да се на Мратиндан предсказује каква ће зима бити. Ако је дан магловит, зима ће бити промјенљива, а ако је ведар и сунчан, биће мраза.

Вјерује се и да ће, ако домаћин данас преузме све послове у кући на себе, домаћинству кренути на боље. У супротном, за ту кућу година ће бити лоша.

Постоје интересантни обичаји повезани с овим празником, који, како тврде етнолози, потичу из паганских времена. Према једном, на Мратиндан су Стари Словени славили култ вука који је истовремено моћан противник и заштитник од демона.

Тако је настало вјеровање да 24. новембра Свети Мрата сазива све вукове и одређује им колико оваца од којег домаћина смију да поједу те зиме тако да никоме не нанесу превелику штету.

Данас се завршава период Вучијих дана, који су почели на Ђурђиц.

У овим данима ништа се не даје из куће, не преде се вуна и ништа се не пере. Кројачи и обућари одмарају, а жене не раде ручне радове.

(Срна/ГС) Фото:

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

yyy

24.11.2023 08:39

свима који данас славе крсну славу некаје на срецу и здравље и куцни берицет даим свети мрата сацува дом и пород са поздравом срецна крсна слава доме и домацине давам крсна слава буде на берицет и давам сацува дом и пород са поздравом само србин слави славу и три дана пије здрави и спомиње тога дана светог саву и дусана срецна слава доме и домацина

ОДГОВОРИТЕ
Name

Предатор

24.11.2023 08:59

Ми смо и даље племе. Какви народни обичаји и вјеровања? Чуј ако домаћин преузме послове на себе, па онда овај окупља вукове, а сигурно зависи од тога каква ће зима бити. Нема нама спаса...

ОДГОВОРИТЕ
Name

за предатора

24.11.2023 10:48

ондаје боље да ти кренес и узмес са пијаце мухамеда костоје урадијо руски монах сергеј колаценко и осново ислам али уз велике паре од сеика

Name

Саво

24.11.2023 12:03

Јоооој , Ако слуцајно буде неки домацин крив за ову зиму, оцекујем реакцију власти. И нека се мало обидју домацини од стране полиције , јер није само њихова зима па да могу радит како хоце.

Name

РЕ за предатора

24.11.2023 18:29

Па није предложио да попримимо глупаве обичаје другог племена већ да се модернизујемо и постанемо људи!

Name

Ја сам

24.11.2023 09:21

Јако под старе дане схватио да су ови свеци некада били обични људи. Додуше то ме никада није ни занимало нити ми је ко причао о томе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

за ја сам

24.11.2023 10:50

тиси једна безрепа стока мора даси комунистицка сотоина

Name

Замисли

24.11.2023 15:46

Нисам никада био ми комуњара чак ни њихов члан. Додуше тачно је да ја у Бога не вјерујем, али поштујем све што је нормално.

Name

Хм

24.11.2023 10:11

Свака цаст, ал не би било добро да једног дана додиг буде ко овај светац

ОДГОВОРИТЕ
Name

Има већ Св. Милорад

24.11.2023 10:29

Милорад Вукојичић звани поп маца (мацола), прогуглај

Name

А зато

24.11.2023 10:12

Је дациц јуце био у децанима, ради промоције

ОДГОВОРИТЕ
Name

Наравно

24.11.2023 10:41

Социјалисти у Србији никуд не иду без црквеног календара у џепу. Боље знају од Патријарха кад је који светац.

Name

Истина

24.11.2023 11:50

Јоооој , Ако слуцајно буде неки домацин крив за ову зиму, оцекујем реакцију власти. И нека се мало обидју домацини од стране полиције , јер није само њихова зима па да могу радит како хоце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

24.11.2023 19:21

У јулу мјесецу, Индијанци питају враца, каква це зима да буде ове године?. Он њима казе да Јос није био код Манитуа, али нека свако када продје из суме, понесе мало дрва, злу не требало. И тако све до новембра, када су поново питали, а он рекао да це сутра знати. Сутра се он спреми и оде у метеролоску станицу и пита њих за зиму. Метеоролог му казе да није урадјена генерална прогноза, али сигурно долази јака зима са пуно снијега, јер Индијанци вуку дрва цијело љето, а они знају каква це зима бити, хе, хе, хе.

ОДГОВОРИТЕ