"Дошло је до значајних пропуста одговорних"

У случају бјекства Q.Т., држављанина Кине из Казнено-поправног завода Требиње дошло је до значајних безбједносних пропуста у поступању запослених и одговорних особа, због чега ће се размотрити питање санкција свих у ланцу одговорности унутар овог КПЗ-а, саопштено је из Министарства правде Републике Српске.

Република Српска 23.11.2023 | 14:08
"Дошло је до значајних пропуста одговорних"

Како је саопштено из министраства,  у Казнено-поправном заводу Требиње, завршен ванредни инспекцијски надзор, који је обављен по наредби Милоша Букејловића, министра правде Републике Српске ради утврђивања чињеничног стања у предмету извршења мјере притвора, као и бјегства притвореника Q.Т., који се ту налазио у екстрадиционом притвору по одлуци Суда БиХ.

"На основу извршеног надзора, који обухвата обилазак простора одјељења притвора, разговоре са директором Завода и руководиоцима службе обезбјеђења и притворског одјељења, као и увид у документацију и видео снимке у вези са критичним догађајем, закључено је да је дошло до значајних безбједносних пропуста у поступању  запослених и одговорних лица, што је резултирало бјекством притвореника", наводи се у саопштењу министарства.

Како се додаје, дио уочених пропуста односи се на питање организације рада службе обезбјеђења у реализацији шетње за притворена лица, питање организације вањског обезбјеђења установе, а пропуст је уочен и у организацији и спровођењу мониторинга система видео надзора у установи, као и по питању адекватног попуњавања  радног мјеста руководиоца вањског обезбјеђења.

"У складу са наведеним, министар правде у Влади Републике Српске ће, након добијања и осталих потребних информација о ванредном догађају, размотрити питање санкција свих у ланцу одговорности унутар Казнено-поправног завода Требиње за настале пропусте у раду, неадекватну организацију службе обезбјеђења и рада у Заводу те за благовремено извршавање послова обезбјеђења, на начин како је то прописано чланом 9. став 1. и став 2. тачка 3) Правилника о начину вршења службе обезбјеђења („Службени гласник Републике Српске“ број 85/19)", додаје се у саопштењу Министарства.

Министар правде Српске донио је рјешење којим су наложене хитне мјере и рокови за отклањање уочених неправилности, као и приједлози и препоруке за унапређење рада.

Подсјећамо Кинез је из затвора побјегао 19. новембра, када је током шетње затворским кругом, успио да прескочи зид и ограду, након посјете родитеља, а сумња се да је имао помагаче.

Иако се у прије неколико дана учинило да му је полиција за петама, он је избјегао полицијски обруч.

(БН) Фото: Илустрација

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Мицко

23.11.2023 14:27

Ма није, зезате нас....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ухх

23.11.2023 17:56

То су кадрови рудара,папка бањца.

Name

Ре

23.11.2023 18:25

Јавашлук и незнање. То нас кошта у свему

Name

+

23.11.2023 15:38

Ма не. Народ је погријешио. Па сада. Грешка за грешком.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

23.11.2023 16:11

Министар правде ће "размотрити" питање санкција за одговорне. Али, остаће све на "разматрању" јер су сви тамо, од портира до директора, примљени преко СНСД секте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоран

23.11.2023 17:01

Није довољно обуци униформу и бити полицијац али ево министар је од струке па це он то ријесити

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зандар

24.11.2023 06:43

Дајте маните се кинеза, па веци криминалци излазе на викенд и цак не лезе у затвору

ОДГОВОРИТЕ