"Došlo je do značajnih propusta odgovornih"

U slučaju bjekstva Q.T., državljanina Kine iz Kazneno-popravnog zavoda Trebinje došlo je do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju zaposlenih i odgovornih osoba, zbog čega će se razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar ovog KPZ-a, saopšteno je iz Ministarstva pravde Republike Srpske.

Republika Srpska 23.11.2023 | 14:08
"Došlo je do značajnih propusta odgovornih"

Kako je saopšteno iz ministrastva,  u Kazneno-popravnom zavodu Trebinje, završen vanredni inspekcijski nadzor, koji je obavljen po naredbi Miloša Bukejlovića, ministra pravde Republike Srpske radi utvrđivanja činjeničnog stanja u predmetu izvršenja mjere pritvora, kao i bjegstva pritvorenika Q.T., koji se tu nalazio u ekstradicionom pritvoru po odluci Suda BiH.

"Na osnovu izvršenog nadzora, koji obuhvata obilazak prostora odjeljenja pritvora, razgovore sa direktorom Zavoda i rukovodiocima službe obezbjeđenja i pritvorskog odjeljenja, kao i uvid u dokumentaciju i video snimke u vezi sa kritičnim događajem, zaključeno je da je došlo do značajnih bezbjednosnih propusta u postupanju  zaposlenih i odgovornih lica, što je rezultiralo bjekstvom pritvorenika", navodi se u saopštenju ministarstva.

Kako se dodaje, dio uočenih propusta odnosi se na pitanje organizacije rada službe obezbjeđenja u realizaciji šetnje za pritvorena lica, pitanje organizacije vanjskog obezbjeđenja ustanove, a propust je uočen i u organizaciji i sprovođenju monitoringa sistema video nadzora u ustanovi, kao i po pitanju adekvatnog popunjavanja  radnog mjesta rukovodioca vanjskog obezbjeđenja.

"U skladu sa navedenim, ministar pravde u Vladi Republike Srpske će, nakon dobijanja i ostalih potrebnih informacija o vanrednom događaju, razmotriti pitanje sankcija svih u lancu odgovornosti unutar Kazneno-popravnog zavoda Trebinje za nastale propuste u radu, neadekvatnu organizaciju službe obezbjeđenja i rada u Zavodu te za blagovremeno izvršavanje poslova obezbjeđenja, na način kako je to propisano članom 9. stav 1. i stav 2. tačka 3) Pravilnika o načinu vršenja službe obezbjeđenja („Službeni glasnik Republike Srpske“ broj 85/19)", dodaje se u saopštenju Ministarstva.

Ministar pravde Srpske donio je rješenje kojim su naložene hitne mjere i rokovi za otklanjanje uočenih nepravilnosti, kao i prijedlozi i preporuke za unapređenje rada.

Podsjećamo Kinez je iz zatvora pobjegao 19. novembra, kada je tokom šetnje zatvorskim krugom, uspio da preskoči zid i ogradu, nakon posjete roditelja, a sumnja se da je imao pomagače.

Iako se u prije nekoliko dana učinilo da mu je policija za petama, on je izbjegao policijski obruč.

(BN) Foto: Ilustracija

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Micko

23.11.2023 14:27

Ma nije, zezate nas....

ODGOVORITE
Name

Uhh

23.11.2023 17:56

To su kadrovi rudara,papka banjca.

Name

Re

23.11.2023 18:25

Javašluk i neznanje. To nas košta u svemu

Name

+

23.11.2023 15:38

Ma ne. Narod je pogriješio. Pa sada. Greška za greškom.

ODGOVORITE
Name

Milko

23.11.2023 16:11

Ministar pravde će "razmotriti" pitanje sankcija za odgovorne. Ali, ostaće sve na "razmatranju" jer su svi tamo, od portira do direktora, primljeni preko SNSD sekte.

ODGOVORITE
Name

Zoran

23.11.2023 17:01

Nije dovoljno obuci uniformu i biti policijac ali evo ministar je od struke pa ce on to rijesiti

ODGOVORITE
Name

Zandar

24.11.2023 06:43

Dajte manite se kineza, pa veci kriminalci izlaze na vikend i cak ne leze u zatvoru

ODGOVORITE