Очекује се раст потражње предузећа за кредитима

Банке у Босни и Херцеговини имају благо песимистичан поглед на потражњу становништва за кредитима у четвртом кварталу 2023. године, док истовремено вјерују да ће доћи до повећања потражње за кредитима предузећа, показује најновија анкета Централне банке Босне и Херцеговине.

Босна и Херцеговина 23.11.2023 | 11:17
Очекује се раст потражње предузећа за кредитима

Анкета је показала да је потражња предузећа за кредитима наставила да расте и у трећем кварталу 2023. године. Према извјештајима банака, потражња за дугорочним кредитима већа је од потражње за краткорочним кредитима.

Такође, показало се да је дошло до незнатног пооштравања стандарда за потрошачке и ненамјенске кредите, док су стандарди за одобравање стамбених кредита остали непромијењени

У трећем кварталу 2023. године, банке су извјестиле о расто потражње становништва за стамбеним и  потрошачким и ненамјенским кредитима.

Главни фактори који су утицали на повећање потражње за кредитима везани су за повећану набавку трајних потрошачких добара, куповину некретнина и други извори финансирања становништва, док је штедња становништва имала негативан утицај на потражњу становништва.

На основу питања о очекивањима, банке предвиђају да ће доћи до пооштравања стандарда за кредите становништву у четвртом кварталу 2023. године.  Такође,  имају благо песимистичан поглед на потражњу становништва за кредитима у четвртом кварталу 2023. године, па се очекује смањење потражње за потрошачке и ненамјенске, као и за стамбене кредите.

Када је ријеч  о кредитима предузећима очекује се да ће стандарди за одобравање краткорочних и дугорочних кредита остати непромијењени. Истовремено, банке очекују да ће доћи до повећања потражње предузећа за краткорочним, као и за дугорочним кредитима и/или кредитним линијама у четвртом кварталу 2023. године.

(Индикатор) Фото: БН

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Србо

23.11.2023 12:53

Док Кајо не пропадне или побјегне, биће кредита.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

23.11.2023 13:40

Пружимо се којики је јорган.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

23.11.2023 17:16

Наравно да је већа потражња зато што је наступила инфлација и марке и еура!

ОДГОВОРИТЕ