Медији и цивилно друштво под притиском

"Упозорили смо прошле године политичке представнике да поштују обавезе и заштиту људских права тиме што неће ограничавати рад невладиних организација. Годину дана посљедице су јасне. Власти су законима ограничиле рад ових организација и појачале њихово праћење. Још један штетан закон јесте Закон о клевети који је усвојен", рекао је шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелар. организовале су конференцију о стању људских права у БиХ.

Република Српска 22.11.2023 | 12:08
Медији и цивилно друштво под притиском

Агелар је то рекао на конференцији о стању људских права у БиХ коју су организовале Мисија ОЕБС-а и Канцеларија УН у БиХ.

"Упозорили смо прошле године политичке представнике да поштују обавезе и заштиту људских права тиме што неће ограничавати рад невладиних организација. Годину дана посљедице су јасне. Власти су законима ограничиле рад ових организација и појачале њихово праћење. Још један штетан закон јесте Закон о клевети који је усвојен.На конференцији ћемо размотрити конкретне законе и разговараћемо о искуствима других земаља. Овакви закони и ограничавају људске слободе. Ограничења рада новинара и цивилног друштва представља ограничење размјене слободних информација, а грађани испаштају. Градјани БиХ заслужују боље, рекао је шеф мисије ОЕБС-а у БиХ Брајан Агелар.

Извршни директор Транспаренси интернешнела у БиХ Ивана Корајлић истакла је да овим законима покушавају да се ставе под контролу сви медије.

"Немамо, с друге стране рад институција које би штитиле људска права. Невладине организације су етикетиране као агенти страног утицаја. Поента власти је да се угуши слобода говора, као и људска права али и прогон свих оних који критикују власт", истакла је Корајић.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Јохан Сатлер казао је да је забринут због закона који ограничавају слободе говора и рад невладиних организација.

"У ЕУ нећете наћи такве законе. Такав закон постоји у САД али није исти. Са собом сам довео пола амбасадора ЕУ сто заиста шаље поруку колико је важно говорити о овој теми", нагласио је Сатлер.

(БН) Фото: БН

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

ГТИ,,,,,

22.11.2023 13:07

Не мозете Додику ниста, развалице и суд и оног хостаплера Смита послати у пензију… СНСД❤️❤️❤️

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

22.11.2023 14:05

Сендвичар тишина.

Name

Ре

22.11.2023 21:06

Само тебе мозе развалити,посто си глуп.