Mediji i civilno društvo pod pritiskom

"Upozorili smo prošle godine političke predstavnike da poštuju obaveze i zaštitu ljudskih prava time što neće ograničavati rad nevladinih organizacija. Godinu dana posljedice su jasne. Vlasti su zakonima ograničile rad ovih organizacija i pojačale njihovo praćenje. Još jedan štetan zakon jeste Zakon o kleveti koji je usvojen", rekao je šef misije OEBS-a u BiH Brajan Agelar. organizovale su konferenciju o stanju ljudskih prava u BiH.

Republika Srpska 22.11.2023 | 12:08
Mediji i civilno društvo pod pritiskom

Agelar je to rekao na konferenciji o stanju ljudskih prava u BiH koju su organizovale Misija OEBS-a i Kancelarija UN u BiH.

"Upozorili smo prošle godine političke predstavnike da poštuju obaveze i zaštitu ljudskih prava time što neće ograničavati rad nevladinih organizacija. Godinu dana posljedice su jasne. Vlasti su zakonima ograničile rad ovih organizacija i pojačale njihovo praćenje. Još jedan štetan zakon jeste Zakon o kleveti koji je usvojen.Na konferenciji ćemo razmotriti konkretne zakone i razgovaraćemo o iskustvima drugih zemalja. Ovakvi zakoni i ograničavaju ljudske slobode. Ograničenja rada novinara i civilnog društva predstavlja ograničenje razmjene slobodnih informacija, a građani ispaštaju. Gradjani BiH zaslužuju bolje, rekao je šef misije OEBS-a u BiH Brajan Agelar.

Izvršni direktor Transparensi internešnela u BiH Ivana Korajlić istakla je da ovim zakonima pokušavaju da se stave pod kontrolu svi medije.

"Nemamo, s druge strane rad institucija koje bi štitile ljudska prava. Nevladine organizacije su etiketirane kao agenti stranog uticaja. Poenta vlasti je da se uguši sloboda govora, kao i ljudska prava ali i progon svih onih koji kritikuju vlast", istakla je Korajić.

Šef Delegacije EU u BiH Johan Satler kazao je da je zabrinut zbog zakona koji ograničavaju slobode govora i rad nevladinih organizacija.

"U EU nećete naći takve zakone. Takav zakon postoji u SAD ali nije isti. Sa sobom sam doveo pola ambasadora EU sto zaista šalje poruku koliko je važno govoriti o ovoj temi", naglasio je Satler.

(BN) Foto: BN

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

GTI,,,,,

22.11.2023 13:07

Ne mozete Dodiku nista, razvalice i sud i onog hostaplera Smita poslati u penziju… SNSD❤️❤️❤️

ODGOVORITE
Name

Dragan

22.11.2023 14:05

Sendvičar tišina.

Name

Re

22.11.2023 21:06

Samo tebe moze razvaliti,posto si glup.