Двије десничарске израелске странке против споразума

- Две екстремно десничарске странке које су чланови коалиционе владе премијера Бењамина Нетанијахуа најавиле су данас да неће подржати споразум о таоцима који разматра израелска влада.

Свијет 21.11.2023 | 19:30
Двије десничарске израелске странке против споразума

"Предложени споразум је лош и не смемо да пристанемо на њега. То је лоше за безбедност Израела, за таоце и војнике Израелских одбрамбених снага", саопштила је Партија верског ционизма, на челу са министром финансија Безалелом Смотричем, напомињући да је једини начин да се врате сви таоци "наставак војног притиска на Хамас до његове потпуне предаје", преноси ЦНН.

Партија Јеврејске моћи министра за националну безбедност Итамара Бен-Гвира саопштила је да ће јој "бити веома тешко да подржи споразум" и да је "наш захтев договор који ослобађа све, али под нашим условима".

Ни Смотрич ни Бен Гвир су чланови кабинета за безбедност, али не и ратног кабинета, који се тренутно састаје ради разматрања споразума. 

Израелска влада има за циљ ослобађање најмање 50 талаца у оквиру споразума који се разматра данас, 10 дневно током пет дана, рекао је извор из израелске владе за ЦНН. 

Влада би била спремна да продужи споразум ако Хамас буде спреман да ослободи још талаца.

Према предстојећем споразуму, Хамас би такође прикупио све додатне жене и децу као таоце током периода када су борбе биле паузиране - нешто што група инсистира на томе да не може учинити док се не успостави стални прекид ватре. 

Привремени прекид ватре би потенцијално био продужен како би се ослободило још талаца.

Хамас је такође захтевао стотине камиона помоћи, углавном горива, као део преговора. 

Гориво је кључно за вођење војних операција и вентилацију мреже подземних тунела групе у Гази.

(Тањуг) Фото: ЕПА-ЕФЕ/ГИЛ ЦОХЕН-МАГЕ

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Зиг

21.11.2023 20:30

Израелски фасисти, угњетаваци, отимаци земље, талог...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зиг

22.11.2023 07:50

Дајте им онда горива да могу ратовати. Они нису за мир, Хамас.

Name

Сале

22.11.2023 03:11

Да су они прави терористи до сад би били сви побијени или бар сваки дан по кедан. Не разумијем како су издржали после свега сто су ционисти урадили у Палестини да ин све не побију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах, њима треба гориво

22.11.2023 07:49

"Гориво је кључно за вођење војних операција и вентилацију мреже подземних тунела групе у Гази."

ОДГОВОРИТЕ