Dvije desničarske izraelske stranke protiv sporazuma

- Dve ekstremno desničarske stranke koje su članovi koalicione vlade premijera Benjamina Netanijahua najavile su danas da neće podržati sporazum o taocima koji razmatra izraelska vlada.

Svijet 21.11.2023 | 19:30
Dvije desničarske izraelske stranke protiv sporazuma

"Predloženi sporazum je loš i ne smemo da pristanemo na njega. To je loše za bezbednost Izraela, za taoce i vojnike Izraelskih odbrambenih snaga", saopštila je Partija verskog cionizma, na čelu sa ministrom finansija Bezalelom Smotričem, napominjući da je jedini način da se vrate svi taoci "nastavak vojnog pritiska na Hamas do njegove potpune predaje", prenosi CNN.

Partija Jevrejske moći ministra za nacionalnu bezbednost Itamara Ben-Gvira saopštila je da će joj "biti veoma teško da podrži sporazum" i da je "naš zahtev dogovor koji oslobađa sve, ali pod našim uslovima".

Ni Smotrič ni Ben Gvir su članovi kabineta za bezbednost, ali ne i ratnog kabineta, koji se trenutno sastaje radi razmatranja sporazuma. 

Izraelska vlada ima za cilj oslobađanje najmanje 50 talaca u okviru sporazuma koji se razmatra danas, 10 dnevno tokom pet dana, rekao je izvor iz izraelske vlade za CNN. 

Vlada bi bila spremna da produži sporazum ako Hamas bude spreman da oslobodi još talaca.

Prema predstojećem sporazumu, Hamas bi takođe prikupio sve dodatne žene i decu kao taoce tokom perioda kada su borbe bile pauzirane - nešto što grupa insistira na tome da ne može učiniti dok se ne uspostavi stalni prekid vatre. 

Privremeni prekid vatre bi potencijalno bio produžen kako bi se oslobodilo još talaca.

Hamas je takođe zahtevao stotine kamiona pomoći, uglavnom goriva, kao deo pregovora. 

Gorivo je ključno za vođenje vojnih operacija i ventilaciju mreže podzemnih tunela grupe u Gazi.

(Tanjug) Foto: EPA-EFE/GIL COHEN-MAGE

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Zig

21.11.2023 20:30

Izraelski fasisti, ugnjetavaci, otimaci zemlje, talog...

ODGOVORITE
Name

Re zig

22.11.2023 07:50

Dajte im onda goriva da mogu ratovati. Oni nisu za mir, Hamas.

Name

Sale

22.11.2023 03:11

Da su oni pravi teroristi do sad bi bili svi pobijeni ili bar svaki dan po kedan. Ne razumijem kako su izdržali posle svega sto su cionisti uradili u Palestini da in sve ne pobiju.

ODGOVORITE
Name

Ah, njima treba gorivo

22.11.2023 07:49

"Gorivo je ključno za vođenje vojnih operacija i ventilaciju mreže podzemnih tunela grupe u Gazi."

ODGOVORITE