Мистерија око преноса концесије за сол. електрану

Транспаренси Интернешнл у БиХ добио је судски спор против Комисије за концесије Републике Српске, јер одбија да објави објавити информације из поступка у којем је Електропривреда Републике Српске пренијела концесију за изградњу соларне електране вриједне око 100 милиона КМ на предузеће “СЕ Требиње 1”.  

Босна и Херцеговина 20.11.2023 | 12:05
Мистерија око преноса концесије за сол. електрану

Ова фирма,  која прошле године није имала ни једну марку прихода није могла преузети концесију без јасних доказа о стручној и техничкој опремљености, искуству у реализацији сличних послова и обезбјеђеним финансијским средствима за овај пројекат, а све те доказе које је Комисија морала утврдити сада одбија да достави јавности. 

У одговору ТИ БиХ-у прошле године Комисија је тврдила да су сви услови предвиђени правилником који регулише поступак преноса концесије били испуњени. 

-Разматрајући наведену документацију, а посебну чињеницу о финансијском стању стицаоца, Комисија је констатовала да стицалац испуњава све услове за преузимање уговора о концесији, да наведено друштво располаже финансијским средствима потребним за реализацију уговора, те је дала сагласност на уступање Уговора са досадашњег концесионара МХ “Електропривреда РС” матично предузеће а.д, на привредно друштво “СЕ Требиње 1”, наводи се у одговору Комисије који је у јулу прошле године достављен ТИ БИХ-у. 

Ипак, Комисија је доказе из овог поступка одбила да достави ТИ БиХ-у, правдајући све повјерљивим комерцијалним интересима предузећа “СЕ Требиње 1”. У пресуди Окружног суда у Бањалуци указано је да јавност мора имати сазнања о раду јавних органа, јер исти не могу бити изоловани од суда јавности. 

-Тужени (Комисија) је олако прихватио разлоге треће стране СЕ Требиње 1 и практично их инкорпорирао у образложење оспореног акта иако тражене информације свакако у одређеном дијелу не представљају нити могу представљати повјерљиве комерцијалне интересе који се требају штитити, наводи се у образложењу пресуде.  

Преко овог предузећа које је основала Електропривреда Републике Српске, мађарски Лугос Ренеwаблес на крају је дошао до концесије за овај пројекат без икаквог јавног надметања, јер им је уступљено 70% власништва над “Се Требиње 1” под условима које ЕРС такође крије од јавности, због чега ТИ БиХ води посебан управни поступак против овог јавног предузећа. 

По мишљењу ТИ БиХ,  законска обавеза провођења јавног надметања за додјелу концесије у овом случају није се могла заобићи на овај начин и преко јавног предузећа увести страни инвеститор, јер је Комисија за концесије морала утврдити зашто Електропривреда Републике Српске “из економских, техничких или других разлога” не може реализовати овај пројекат, а може њено тек основано предузеће “СЕ Требиње 1”. 

Спорно је то што је Влада Републике Српске ову концесију дала без расписивања јавног позива, на начин да је искористила законску могућност да је додијели ЕРС-у преговарачким поступком, јер се ради о предузећу које обавља дјелатност од општег интереса.

По првобитном уговору, цијела електрана је требала бити пуштена у рад до октобра ове године. Ипак ЕРС очигледно није имала намјеру да проводи овај пројекат, јер је убрзо основала нову компанију, пренијела на њу концесију, а потом је уступила мађарском инвеститору. 

(БН) Фото: Транспарентно

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Србо

20.11.2023 12:31

Милорад каже да му криминалци немогу ни прићи, они све крију али криминала нема ,па ако је све уредно покажи уговор, они и воле РС јер сусе сви обогатили ,неки дан сам на каналу К3 гледао Додика и на питање новинара гдје себе види 2030,он одговара ,у првом мандату као пресједник самосталне РС, онда каже ,само пратите и подржавате политику Додика и све ће бити добро и онда се подругљиво смије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2023 15:54

Све поштено код нас. Али ако ћемо се зајебавати.

Name

ГРУЈО

20.11.2023 12:52

Додикова 66 фирма. Присјело вам дабогда

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОРАЦ ПЕТЕ,, ЧЕТЕ,, БЛ...

20.11.2023 12:53

НА СВЕ ТО ОДГОВОР ЧЕ НÁМ ДÁТИ, НÁШ ВЕЛИКИ БАЈАЈА МИЛЕЕЕ ДОДИГГ, РАДЕ ВИШКОВИЧ И НАРАВНО ТРЕБИЊСКИ, БОСС, ЛУКИЦА ПЕТРОВИЧ СА ВЕЛИКИМ ПРИЈАТЕЉЕМ МАЏАРСКЕ, ОРБАНЕМ...ТО И ПТИЧИЦЕ НА ГРАНИ ПЈЕВАЈУ.. ТРАНПА.. ТИ МĚНÍ ЈÁ ТЕБИ... ЗЕМЉА - ТРАКТОРИ - ЏЕДОВА РАКИЈА - ЛОВА.. СВЕ НА ЦРНО... АЛИ, АЛИ.. ПРАВДА И ИСТИНА ЈЕ СПОРА, ПАНДОРИНА, КУРТИЈА ЈЕ ДÁВНО ОТВОРИТА, СТИЧИ ЧЕ КАД - ТАД... АКО БОГ ДА...!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеxсон

20.11.2023 13:25

Само постено па ко кога зајебе!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рада

20.11.2023 18:09

Бурло је завршио средњу месарску школу, додуше, понављао је један разред, али је научио да овцама гули кожу. Према томе, док је оваца и волова, биће и чобана. Гули кожу Бурло, марва је то и заслужила, пљачкај без границе...

ОДГОВОРИТЕ