Електропривреди Српске упаљаче и оловке не можете продати без инжењера графичке технологије

Електропривреда Републике Српске одлучила је да купи рекламне производе за процијењених 25.000 КМ без ПДВ-а. Иако је тендер поприлично једноставан, јер се суштински тражи само персонализовани рекламни материјал, Лука Петровић и сарадници одлучили су да отежају посао понуђачима, па се од њих тражи да имају и једног инжињера графичке технологије.

Република Српска 20.11.2023 | 08:20
Електропривреди Српске упаљаче и оловке не можете продати без инжењера графичке технологије

Важан дио сваког тендера јесу захтјеви које уговорни органи постављају пред фирме, у склопу дијела тендерске документације који се односи на техничку и професионалну способност понуђача. 

У суштини, ова законска могућност остављена је како би се јавни органи осигурали да ће добити квалитетне робе, услуге или радове, у одређеном задатом року, од фирми које имају искуство у тим пословима, имају запослене који могу то да ураде, имају неопходну опрему…

Најчешће се уговорни органи у Босни и Херцеговини одлучују од фирми да траже успјешно искуство у реализацији уговора који су исти или слични конкретном тендеру који се проводи. То је посебно значајно код набавки комплексних радова, јер је разумно очекивати да ће, примјера ради, фирма која има успјешно искуство у изградњи аутопутева, тај посао урадити боље и брже него нека фирма која нема то искуство.

Међутим, као што је то неријетко случај у бх. пракси, и ова законска могућност се понекад злоупотребљава или се, у најмању руку, претјерује.

Тако је прије неколико дана Електропривреда Републике Српске расписала тендер за набавку рекламних производа с логом овог мјешовитог холдинга, у вриједности од 25.000 КМ без ПДВ-а.

Сама набавка није превише комплексна, иако су неки производи (пре)детаљно описани. Упркос томе што се траже веће количине рекламних производа, персонализоване оловке, упаљаче, кесе, календаре, роковнике, честитке, сатове, фасцикле може направити велики број и мањих и већих фирми.

Но, в.д. директора Лука Петровић и његове колеге одлучили су да отежају посао потенцијалним понуђачима, па се осим успјешног искуства у реализацији најмање једног уговора о набавци предметне робе у вриједности не мањој од 25.000 КМ без ПДВ-а у посљедњој години, тражи и то да понуђачи имају на располагању минимално два чланатехничког особља, и то минимално једног инжињера графичке технологије, те минимално једно лице са сертификатом из области графичког дизајна.

С обзиром на овако постављен услов, не би било изненађење да за овако једноставан тендер стигне веома мали број понуда.

На крају рецимо да се, када је ријеч о врсти поступка јавне набавке, користи конкурентски захтјев, да је критеријум за додјелу уговора најнижа цијена, те да је тендер отворен до 27. новембра, за кад је заказано и отварање понуда.

(Пратимотендере) Фото: Пратимотендере

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Да,молим..

20.11.2023 09:01

Могли су тако образоване и код себе запошљавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2023 09:07

👏👏👏

Name

Ма

20.11.2023 09:17

То требо онај Кинез радит па заборавили да је у затвору. Зато он отисо да то очас посла направи па се враћа одмах назад.

Name

ХЕТ

20.11.2023 09:54

Тако је , струцни кадрови требају, у струци кадрови ,а не професори физицког васпитања и многе друге сколе које нису повезане са електропривредом, залосно

Name

Соко

20.11.2023 09:15

Па људи моји јел могуце да се ниста без намјестања не мозе урадити. Да ли ови проклетници имају границе и у цему,да ли су свјесни да нико срецан на тудјој несреци није остао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИЛОРАД

20.11.2023 11:25

Е електо Бијељини уз отпремнине отпуштено 450 радника, нови директор Марко примио нових 400 радника старлета већином у управу.

Name

Ре

20.11.2023 11:27

Зато је и рс проклета.

Name

Ре

20.11.2023 14:29

Секта тако стално ради. Пљачкају и краду јавно. Зато и јесу на црној листи. Вођа има 65 фирми што је објављено, а гдје су оне што нису на списку? РС приватна својина лопова.

Name

Радник зависних предузећа

20.11.2023 09:16

Лука свим радницима подијели и оловке и календаре и роковнике, док зависна предузећа само дијеле оловке и календаре а бани мојој треба роковник а прошлих година шефовима дијелили роковнике задње двије године нема ни шефовима нема се пара сљуљали су зависна предузећа у раван.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А

20.11.2023 10:16

ти би и ордење да добијеш аааа ордење ордење ордење! 🤣🤣🤣

Name

Ето Видиш

20.11.2023 10:19

Да би пренио сито штампу на оловке и упаљаче, мораш бити доктор наука ! Шта ти је уређена држава, нема зајебанције !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

20.11.2023 10:24

Овцама треба чобан, да их редовно шиша, а по потреби и гули кожу. Лука Петровић је прави чобан, добро гули кожу овцама у Републици Српској. Лука, само настави. Стока није другачије ни заслужила.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

20.11.2023 10:44

Једна од највећих крађа је кроз јавне набавке, а ОХР и стране дипломате то "не виде".... занимљиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србо

20.11.2023 10:51

Што Додик каже нигдје криминала нити ми могу прићи криминалци,прије пар дана новинарки каже да њој ништа не замјера већ кући у којој ради то је на конференцији а онда њу позове кад се неснима и онда је извријеђа,он је произвео папке, па се сјетите првих папака Митровића у поплави 2014 у оној води и шта је говорио и Стеванчевић кои је ћерку запослио у некој агенцији а остао радити иако је давно требао у пензију,па Бојић кои је захваљујући СДС био на функцијама а које су важне 25 година, Чавић и његов син Стрибор и дрога што је исто Додик причао, па Стевандић, Бањац и најновији Селак и Нешић па како онда неповјеровати за Шмита а он каже да ови из ПДП лажу итд итд, криминала у РС нема само тамо гдје није откривен.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

20.11.2023 11:31

За шта ће вам рекламе,када ,свакако,држите монопол у електро-привредној дјелатности!То је само бацање новца потрошача,,,

ОДГОВОРИТЕ
Name

Арса

20.11.2023 11:44

Можда би то могла набавити туристичка агенција кад је у вријеме короне набављала заштитну одећу, маске и респираторе ово је мање захтевно само требају пријавити два инжењера те струке и Лука ће им обезбедити посао.Кад посао прође ту двојицу инжењера обавезно да отпусте на биро за запошљавање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бетовен

20.11.2023 11:54

Лука ни упаљаче не пропушта да нешто заврне. То је само за џепарац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

20.11.2023 12:52

Зато и опстаје толико ,пошто је највећи донатор туђих пара за црвену секту, зато нико и непита откуд му хацијенда од 2 милиона а ви трчите па био то било ко и гласајте за сендвић.