Elektroprivredi Srpske upaljače i olovke ne možete prodati bez inženjera grafičke tehnologije

Elektroprivreda Republike Srpske odlučila je da kupi reklamne proizvode za procijenjenih 25.000 KM bez PDV-a. Iako je tender poprilično jednostavan, jer se suštinski traži samo personalizovani reklamni materijal, Luka Petrović i saradnici odlučili su da otežaju posao ponuđačima, pa se od njih traži da imaju i jednog inžinjera grafičke tehnologije.

Republika Srpska 20.11.2023 | 08:20
Elektroprivredi Srpske upaljače i olovke ne možete prodati bez inženjera grafičke tehnologije

Važan dio svakog tendera jesu zahtjevi koje ugovorni organi postavljaju pred firme, u sklopu dijela tenderske dokumentacije koji se odnosi na tehničku i profesionalnu sposobnost ponuđača. 

U suštini, ova zakonska mogućnost ostavljena je kako bi se javni organi osigurali da će dobiti kvalitetne robe, usluge ili radove, u određenom zadatom roku, od firmi koje imaju iskustvo u tim poslovima, imaju zaposlene koji mogu to da urade, imaju neophodnu opremu…

Najčešće se ugovorni organi u Bosni i Hercegovini odlučuju od firmi da traže uspješno iskustvo u realizaciji ugovora koji su isti ili slični konkretnom tenderu koji se provodi. To je posebno značajno kod nabavki kompleksnih radova, jer je razumno očekivati da će, primjera radi, firma koja ima uspješno iskustvo u izgradnji autoputeva, taj posao uraditi bolje i brže nego neka firma koja nema to iskustvo.

Međutim, kao što je to nerijetko slučaj u bh. praksi, i ova zakonska mogućnost se ponekad zloupotrebljava ili se, u najmanju ruku, pretjeruje.

Tako je prije nekoliko dana Elektroprivreda Republike Srpske raspisala tender za nabavku reklamnih proizvoda s logom ovog mješovitog holdinga, u vrijednosti od 25.000 KM bez PDV-a.

Sama nabavka nije previše kompleksna, iako su neki proizvodi (pre)detaljno opisani. Uprkos tome što se traže veće količine reklamnih proizvoda, personalizovane olovke, upaljače, kese, kalendare, rokovnike, čestitke, satove, fascikle može napraviti veliki broj i manjih i većih firmi.

No, v.d. direktora Luka Petrović i njegove kolege odlučili su da otežaju posao potencijalnim ponuđačima, pa se osim uspješnog iskustva u realizaciji najmanje jednog ugovora o nabavci predmetne robe u vrijednosti ne manjoj od 25.000 KM bez PDV-a u posljednjoj godini, traži i to da ponuđači imaju na raspolaganju minimalno dva članatehničkog osoblja, i to minimalno jednog inžinjera grafičke tehnologije, te minimalno jedno lice sa sertifikatom iz oblasti grafičkog dizajna.

S obzirom na ovako postavljen uslov, ne bi bilo iznenađenje da za ovako jednostavan tender stigne veoma mali broj ponuda.

Na kraju recimo da se, kada je riječ o vrsti postupka javne nabavke, koristi konkurentski zahtjev, da je kriterijum za dodjelu ugovora najniža cijena, te da je tender otvoren do 27. novembra, za kad je zakazano i otvaranje ponuda.

(Pratimotendere) Foto: Pratimotendere

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Da,molim..

20.11.2023 09:01

Mogli su tako obrazovane i kod sebe zapošljavati.

ODGOVORITE
Name

Re

20.11.2023 09:07

👏👏👏

Name

Ma

20.11.2023 09:17

To trebo onaj Kinez radit pa zaboravili da je u zatvoru. Zato on otiso da to očas posla napravi pa se vraća odmah nazad.

Name

HET

20.11.2023 09:54

Tako je , strucni kadrovi trebaju, u struci kadrovi ,a ne profesori fizickog vaspitanja i mnoge druge skole koje nisu povezane sa elektroprivredom, zalosno

Name

Soko

20.11.2023 09:15

Pa ljudi moji jel moguce da se nista bez namjestanja ne moze uraditi. Da li ovi prokletnici imaju granice i u cemu,da li su svjesni da niko srecan na tudjoj nesreci nije ostao.

ODGOVORITE
Name

MILORAD

20.11.2023 11:25

E elekto Bijeljini uz otpremnine otpušteno 450 radnika, novi direktor Marko primio novih 400 radnika starleta većinom u upravu.

Name

Re

20.11.2023 11:27

Zato je i rs prokleta.

Name

Re

20.11.2023 14:29

Sekta tako stalno radi. Pljačkaju i kradu javno. Zato i jesu na crnoj listi. Vođa ima 65 firmi što je objavljeno, a gdje su one što nisu na spisku? RS privatna svojina lopova.

Name

Radnik zavisnih preduzeća

20.11.2023 09:16

Luka svim radnicima podijeli i olovke i kalendare i rokovnike, dok zavisna preduzeća samo dijele olovke i kalendare a bani mojoj treba rokovnik a prošlih godina šefovima dijelili rokovnike zadnje dvije godine nema ni šefovima nema se para sljuljali su zavisna preduzeća u ravan.

ODGOVORITE
Name

A

20.11.2023 10:16

ti bi i ordenje da dobiješ aaaa ordenje ordenje ordenje! 🤣🤣🤣

Name

Eto Vidiš

20.11.2023 10:19

Da bi prenio sito štampu na olovke i upaljače, moraš biti doktor nauka ! Šta ti je uređena država, nema zajebancije !

ODGOVORITE
Name

Vuk

20.11.2023 10:24

Ovcama treba čoban, da ih redovno šiša, a po potrebi i guli kožu. Luka Petrović je pravi čoban, dobro guli kožu ovcama u Republici Srpskoj. Luka, samo nastavi. Stoka nije drugačije ni zaslužila.

ODGOVORITE
Name

Jaffa

20.11.2023 10:44

Jedna od najvećih krađa je kroz javne nabavke, a OHR i strane diplomate to "ne vide".... zanimljivo.

ODGOVORITE
Name

Србо

20.11.2023 10:51

Што Додик каже нигдје криминала нити ми могу прићи криминалци,прије пар дана новинарки каже да њој ништа не замјера већ кући у којој ради то је на конференцији а онда њу позове кад се неснима и онда је извријеђа,он је произвео папке, па се сјетите првих папака Митровића у поплави 2014 у оној води и шта је говорио и Стеванчевић кои је ћерку запослио у некој агенцији а остао радити иако је давно требао у пензију,па Бојић кои је захваљујући СДС био на функцијама а које су важне 25 година, Чавић и његов син Стрибор и дрога што је исто Додик причао, па Стевандић, Бањац и најновији Селак и Нешић па како онда неповјеровати за Шмита а он каже да ови из ПДП лажу итд итд, криминала у РС нема само тамо гдје није откривен.

ODGOVORITE
Name

Derventa

20.11.2023 11:31

Za šta će vam reklame,kada ,svakako,držite monopol u elektro-privrednoj djelatnosti!To je samo bacanje novca potrošača,,,

ODGOVORITE
Name

Arsa

20.11.2023 11:44

Možda bi to mogla nabaviti turistička agencija kad je u vrijeme korone nabavljala zaštitnu odeću, maske i respiratore ovo je manje zahtevno samo trebaju prijaviti dva inženjera te struke i Luka će im obezbediti posao.Kad posao prođe tu dvojicu inženjera obavezno da otpuste na biro za zapošljavanje.

ODGOVORITE
Name

Betoven

20.11.2023 11:54

Luka ni upaljače ne propušta da nešto zavrne. To je samo za džeparac.

ODGOVORITE
Name

Ре

20.11.2023 12:52

Зато и опстаје толико ,пошто је највећи донатор туђих пара за црвену секту, зато нико и непита откуд му хацијенда од 2 милиона а ви трчите па био то било ко и гласајте за сендвић.