Када је у питању слобода медија нема оптимизма

Након измјена Кривичног законика Републике Српске којима је криминализована јавна ријеч, али и односа власти према новинарима и медијима у посљедње вријеме, не остаје пуно оптимизма када је у питању слобода медија, поручено је на дебати "Будућност медијских слобода и цивилног друштва у Републици Српској", која је одржана у Бањалуци.

Република Српска 17.11.2023 | 18:37
Када је у питању слобода медија нема оптимизма

Осим штурих информација о оснивању консултативне групе, нема довољно информација шта власт планира да уради када је у питању најављено доношење закона о медијима.

Тако се поставља питање да ли је намјера увођење реда на медијску сцену или доношење нових прописа који би додатно ограничили медијске слободе?

Новинари сматрају да ће власт ускоро ићи ка усвајању закона о медијима.

"Мислим да смо сви свјесни да ће овај закон бити усвојен и то врло брзо и мислим да је један од разлога управо неки потез који је направила Европска унија. Она је усвојила Закон о слободи медија и БиХ као кандидат за чланство ће бити обавезна да проводи тај закон који ће ступити на снагу сљедеће године. Мислим да се властима у Републици Српској жури да можда донесу неки закон који ћемо онда као и овај који тренутно имамо можда поправљати 26 година", сматра новинар Ердуан Катана.

О криминализацији јавне ријечи, поручено је на дебати, најбоље говори то што је само бањалучком Окружном тужилаштву већ поднесено 17 кривичних пријава за клевету.

"Дешава се оно што смо се и прибојавали, пљуште кривичне пријаве. Просто немамо судску праксу и бојим се тог првог случаја који ће да доведе до отварања истраге или поступка како ће то да изгледа? Али је очигледно да се обилато користе измјене Кривичног законика", сматра уредник у Независним Новинама Сандра Гојковић - Арбутина.

Упозорено је и на опасност због такозваног закона о невладиним организацијама, гдје ће се на удару наћи бројни медији и организације цивилног друштва, посебно, како је поручено, они који се критички односе према актуелној власти.

(БН) Фото: БН

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Тд

17.11.2023 19:40

Када би избори могли нешто променити, укинули би их. (Превер)

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нормалан

17.11.2023 19:43

Колико мораш бити глуп да не сконташ да ова власт ради само у своју корист и доноси законе да заштити покрадено од народа, а исти тај народ гладан и биједан гласа за њих, лудило

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре нормалан

18.11.2023 11:05

Да ли су Народ и сендвицари исто?

Name

цуј,слобода медија!

19.11.2023 12:32

Где то има,кад је то било а ста је то? Не бих био новинар у овим временима ни за какве паре.

ОДГОВОРИТЕ