Kada je u pitanju sloboda medija nema optimizma

Nakon izmjena Krivičnog zakonika Republike Srpske kojima je kriminalizovana javna riječ, ali i odnosa vlasti prema novinarima i medijima u posljednje vrijeme, ne ostaje puno optimizma kada je u pitanju sloboda medija, poručeno je na debati "Budućnost medijskih sloboda i civilnog društva u Republici Srpskoj", koja je održana u Banjaluci.

Republika Srpska 17.11.2023 | 18:37
Kada je u pitanju sloboda medija nema optimizma

Osim šturih informacija o osnivanju konsultativne grupe, nema dovoljno informacija šta vlast planira da uradi kada je u pitanju najavljeno donošenje zakona o medijima.

Tako se postavlja pitanje da li je namjera uvođenje reda na medijsku scenu ili donošenje novih propisa koji bi dodatno ograničili medijske slobode?

Novinari smatraju da će vlast uskoro ići ka usvajanju zakona o medijima.

"Mislim da smo svi svjesni da će ovaj zakon biti usvojen i to vrlo brzo i mislim da je jedan od razloga upravo neki potez koji je napravila Evropska unija. Ona je usvojila Zakon o slobodi medija i BiH kao kandidat za članstvo će biti obavezna da provodi taj zakon koji će stupiti na snagu sljedeće godine. Mislim da se vlastima u Republici Srpskoj žuri da možda donesu neki zakon koji ćemo onda kao i ovaj koji trenutno imamo možda popravljati 26 godina", smatra novinar Erduan Katana.

O kriminalizaciji javne riječi, poručeno je na debati, najbolje govori to što je samo banjalučkom Okružnom tužilaštvu već podneseno 17 krivičnih prijava za klevetu.

"Dešava se ono što smo se i pribojavali, pljušte krivične prijave. Prosto nemamo sudsku praksu i bojim se tog prvog slučaja koji će da dovede do otvaranja istrage ili postupka kako će to da izgleda? Ali je očigledno da se obilato koriste izmjene Krivičnog zakonika", smatra urednik u Nezavisnim Novinama Sandra Gojković - Arbutina.

Upozoreno je i na opasnost zbog takozvanog zakona o nevladinim organizacijama, gdje će se na udaru naći brojni mediji i organizacije civilnog društva, posebno, kako je poručeno, oni koji se kritički odnose prema aktuelnoj vlasti.

(BN) Foto: BN

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Td

17.11.2023 19:40

Kada bi izbori mogli nešto promeniti, ukinuli bi ih. (Prever)

ODGOVORITE
Name

Normalan

17.11.2023 19:43

Koliko moraš biti glup da ne skontaš da ova vlast radi samo u svoju korist i donosi zakone da zaštiti pokradeno od naroda, a isti taj narod gladan i bijedan glasa za njih, ludilo

ODGOVORITE
Name

re normalan

18.11.2023 11:05

Da li su Narod i sendvicari isto?

Name

cuj,sloboda medija!

19.11.2023 12:32

Gde to ima,kad je to bilo a sta je to? Ne bih bio novinar u ovim vremenima ni za kakve pare.

ODGOVORITE