Стевандић писао Бундестагу: Вратите Шмита у Њемачку

Стевандић је у писму Басовој истакао је да се Шмит без икаквог законског мандата или овлашћења мијеша у унутрашње односе, нарушава Дејтонски мировни споразум и изазива озбиљну штету народима и ентитетима у БиХ, те да га врате у Њемачку

Република Српска 16.11.2023 | 11:34
Стевандић писао Бундестагу: Вратите Шмита у Њемачку

- Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић позвао је предсједника Бундестага Бербел Бас да њемачког држављанина Кристијана Шмита врати у Њамачку с циљем заштите основних демократских принципа и међународног права.

Стевандић је у писму Басовој истакао је да се Шмит без икаквог законског мандата или овлашћења мијеша у унутрашње односе, нарушава Дејтонски мировни споразум и изазива озбиљну штету народима и ентитетима у БиХ.

У писму Басовој, Стевандић је подсјетио да је по окончању мандата посљедњег високог представника Валентина Инцка 2021. године именовање Шмита предложено Савјету безбједности УН-а и да је јасно одбијено.

"Ипак, што је још невјероватније, знајући да није именован и да нема овлашћења, господин Шмит се појавио и представио се као високи представник, дајући наредбе и понашајући се као да има право на ту функцију. Свјестан чињенице да његова функција није ни потребна, господин Шмит је најавио да себе сматра посљедњим високим представником", навео је Стевандић.

Он је додао да је Шмит отишао корак даље и починио кривично дјело, односно, наметнуо је измјене и допуне Кривичног закона БиХ што је искључива надлежност Парламентарне скупштине БиХ.

"Ова радња је у круцијалној недосљедности са потписаним Дејтонским мировним споразумом, а господин Шмит је овим показао да га није брига за будуће импликације његових бруталних дјела према народу БиХ", истакао је Стевандић.

Он је напоменуо да је Шмит своје напоре усмјерио на прогон изабраног предсједника Републике Српске, да је подстицао институције БиХ да покрену кривични поступак и процесуирају предсједника Српске, те је упозорио да су Шмитови покушаји интервенција у правосудни систем озбиљно нарушили односе унутар БиХ.

"Другим ријечима, страни, у овом случају њемачки држављанин, који незаконито тражи неограничену моћ управљања БиХ, дјелује против легално изабраних и именованих званичника који су једноставно обављали формалне активности које су по закону требали обављати. Овај поступак представља неприхватљив напад на суверенитет и демократски уставни поредак БиХ и одбацивање владавине права и потребно га је одмах зауставити", поручио је Стевандић.

Он је констатовао да досадашње понашање и неспретно бављење осјетљивим питањима Шмита, чак и да је именован високим представником, показује изнова да он не посједује стварно искуство у вези са односима на Западном Балкану, нити дипломатско знање, вјештине или осјетљивост за тешку историју БиХ.

"Чак ни у својству у којем се сам представио, господин Шмит се није показао као посредник у рјешавању криза, већ их је насупрот томе, више пута сам произвео. Управо због тога, преовладавајуће мишљење јавности је да господин Шмит штети и дестабилизује БиХ", навео је Стевандић.

У писму Басовој, предсједник Народне скупштине Српске истиче да је Њемачка, током више од седам деценија, успоставила узорну традицију демократије и људских права, а да је, нимало у складу са том традицијом, Шмит злоупотријебио демократију и људска права у једној европској земљи, угрожавајући стабилност читавог региона Балкана својим неодговорним поступцима.

"Увјерен сам да као изабрани предсједник Бундестага схватате озбиљност ове ситуације и њене импликације. Такође бих истакао, да би игнорисање и прекорачење воље народа, неовлашћени и деструктивни поступци господина Шмита могли да изазову озбиљне и екстремне реакције у нашем веома деликатном и крхком региону", нагласио је Стевандић.

Он је додао да су и припадници друга два конститутивна народа својим протестима, односно изјавама њихових највиших званичника, јасно изразили противљење поступцима Шмита.

Стевандић је оцијенио да су покушаји Шмита да, док је обављао високе дужности у својој земљи, рехабилитује пилота злогласне Легије Кондор, током чијег бомбардовања је само у Шпанији убијено на хиљаде цивила, а за шта је добио највиша нацистичка одликовања, за Србе и грађане Републике Српске уопште, који су највише страдали од нацистичке и усташке окупације, више него довољан разлог да се Шмит дисквалификује за обављање било које службене функције.

"Поштована предсједнице, присјећајући се вашег говора приликом одржавања часа сјећања на жртве националсоцијализма, сматрамо да господин Шмит ни под којим условима не би требало да обавља званичну функцију, нарочито на просторима на којима живе Срби. Предрасуде стваране годинама према српском народу, посебно су болне и тешко подношљиве, али то никада није спријечило српски народ да стане иза политике за коју сматра да брани његово достојанство и гарантује његову безбједност", истакао је Стевандић.

Он је нагласио да дијелећи заједничке људске, културне и цивилизацијске идеале, Република Српска високо цијени чврсте односе са Њемачком, посебно на демократском и економском плану, напомињући да Република Српска доприноси више од 41 одсто привреде БиХ која је суштински повезана са Њамачком, гдје пола милиона Срба живи као лојални и одани грађани који доприносе њемачком друштву.

У писму, Стевандић је подсјетио да је Република Српска потписала Дејтонски мировни споразум са неколико држава, укључујући Федерацију БиХ, те да се у протеклих 28 година Република Српска бори за поштовање овог споразума, као и за задржавање његовог правног оквира.

(БН/Срна) Фото: Илустрација

Коментари / 49

Оставите коментар
Name

Душан

16.11.2023 11:54

Гицко Њемачка нема ништа са Шмитом ВП Њега је изабрало и поставило вијече за проведбу мира илити ТКЗ ПИЦ које сачињавају 52 земље...Шмит ти не смета да отварате фабрике довлачите стране инвеститоре повечавате пате пензије...њега то не интересује.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

16.11.2023 12:12

Само хоце да опустосити све.

Name

Борац

16.11.2023 12:25

Сто није написао да је он папак а његов сеф покрао изборе.

Name

Ре

16.11.2023 12:30

Миле Опет се зачешљава. Зар не видиш шта ти ради. Чувај се.

Name

Солун

16.11.2023 12:32

Докторе задњи сте у држави који треба да спомиње ријеч ДОСЛИЈЕДНОСТ.

Name

Ре

16.11.2023 12:39

Нај јаца изјава у овом писму Стевандица је ( ентитети у БиХ) а народу продају маглу дрзаве

Name

Форд Транзит

16.11.2023 12:39

Натовари га у црвени комби и одвуци га за Њемацку .

Name

Милан

16.11.2023 12:57

Сто није написао како је преварио гласаце и колико је зарадио на корона набавкама? Могао је написати колико плата прима и да је на америцкој црној листи.

Name

Да али

16.11.2023 13:00

Што га не вратисте прије избора, тад вам је требо

Name

Зоран

16.11.2023 13:03

ЦУЈ ТЕ И.ПОЦУЈТЕ СТЕВАНДИЦ ПИСАО БУНДЕСТАГУ. ОТВОРИ СЕ ЗЕМЉО

Name

???????

16.11.2023 13:20

Душане "Због комплексности с којима су суочене, Стране захтијевају постављање Високога повјереника, који ће бити именован у складу с релевантним резолуцијама Вијећа сигурности Уједињених народа, како би странама олакшао напоре, покренуо и, ако је прикладно, усклађивао активности организација и агенција које су ангажиране у цивилном аспекту мировнога рјешења на тај начин што ће проводити задаће повјерене резолуцијом Вијећа сигурности Уједињених народа, како је наведено у даљњем тексту." ово је из Дејтона видиш ли ти игдје овдје да се спомиње ПИК.

Name

Јоја

16.11.2023 17:29

Када добије одговор да он повуце смита.

Name

Ненад-Нострадамус

16.11.2023 11:56

Навукао Додик опозицију и коалиционе партнере да лају на Сцхмита,а он се са Сцхмитом договара.Какав це договор бити видјет цемо.Ја мислим да це Додик да оснује нову партију и да це затразити од Сцхмита да ове псе сто лају на Сцхмита посмјењује и забрани им политицко дјеловање.Тако це Додик из поцетка са два делегата да прави власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

16.11.2023 11:57

Како било добро и пожељно да се ти вратиш у Дрвар, да нам овдје не ствара проблеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2023 13:32

немој тако , па он је узор за ову дјецу како треба да изгледа 'чоек из дрвара, ем дебо , 'ем фрфља, 'ем био борац, 'ем нема даље како успјешан , 'ем паметан, 'ем нема много таких у дрвару и петровцу сме њега и Шпиркета...оба имају говорне мане ....ал' с парама знају ..што јес' јес'...

Name

Дрвар

16.11.2023 12:02

Причају да је Стевандић оболио изгледа да је истина здрав је до врата спорно је оно изнад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

16.11.2023 12:06

Ето сад ће Њемачка повући Шмита, само је чекала писмо Стевандица😄

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вепар

16.11.2023 12:06

Па Миле и Смит пију кафуа ти као љутис се

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

16.11.2023 12:08

Овим писмом показујете колико сте мали и небитни,само ви цврљајте по папиру нико вас не шљиви ни 2%,смијесни сте,сви вам се смију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

мигрант

16.11.2023 12:16

Ако је мигрант,нема од уласка у Њемачку ништа.Можда покушати комбијем?!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вишеград

16.11.2023 12:16

Најбоље би било и тебе са њим послати за њемачку.Ниси ни ти РС од неке користи.Можете повести и ону ању љубојевић,вулићку,шулића,ону ђукин,.....пошто сте ви велики стручњаци,а додик каже да је њемачка у већој кризи него РС,па би им ваша стручност добро дошла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Граница Постоји

16.11.2023 12:23

Ако Шмита не смијене нека одмах сви наши врате из Њемачке у Републику Српску, плате ће обезбиједити из буџета Републике Српске!

ОДГОВОРИТЕ
Name

1

16.11.2023 12:25

Сакупља поене код тате!

ОДГОВОРИТЕ
Name

11903

16.11.2023 12:27

А да ли је писао о деŝавањиму 2. на трећи октобар лани кад се прекрајала воља бирача? Наравно то Бундестаг не интересује, требало је тиме да се бави озбиљан суд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стевке

16.11.2023 12:49

Овог папка одмах вратити у Дрвар!Овај прелетац да прица неком!Увлакац Додиков а странка му се распада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Y

16.11.2023 12:53

Вратите Стевандића у Дрвар.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалука

16.11.2023 12:54

Баш он писао?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Василије 1

16.11.2023 13:16

Подржавам писмо г. Стевандића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корослав

16.11.2023 15:49

Они чекају да Стевандић повуче Шмита ,тако да ће то овоме бити поука и медународној заједници тко ће да буде високи представник.

Name

Заиста се питам

16.11.2023 13:34

на цему су ови наси политицари?! Подхитно увести тестирање на наркотике медју политицарима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

кк

16.11.2023 13:36

Ако си писо ћирилицу џаба си писо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Назад

16.11.2023 13:51

у Дрвар хитно

ОДГОВОРИТЕ
Name

душан

16.11.2023 14:02

@за ????????? ПИК је основан на конференцији у Лондону 1995 год.Што, како, које су надлежности, ко га признаје, не признаје прочитај немам намјеру да те убијеђујем и нешто што ти не разумијеш...Ал ниси ти крив природа је крива.Само укуцај ПИК и све прочитај жив мајци био.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

16.11.2023 14:16

Њемачка ће уважити његово писмо по хитном поступку !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боже сачувај

16.11.2023 14:23

Стевандићу ти си смијешан хаха. То што радиш је смишљено наравно, за ове овце којима је мозак испран. Али зар стварно мислиш да неко нормалан тебе узима за озбиљно? Човјече удри се мокром чарапом, тебе нико не шљиви, нити остале будале на власти, сви само чекамо да сјашете са народа, и да одговарате за све што сте урадили наравно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хм

16.11.2023 15:36

То писмо це заврсити у првој канти за смеце ако стигне до Њемацке,а и да га процитају кад виде ко га писе само це се насмијати и у канту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Е земљо отвори се

16.11.2023 15:41

Тешко држави у којој Дрварчани и Гламочани воде политику и њено уређење кад се из опанка додје у ципелу јадни ти га мајка.До јуче титова слика им на зиду висила,сахранили без попа ,славе нису славили а сад ко велики срби патриоте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Гицко, имас опомену

16.11.2023 16:22

Није ти то Народна Скупстина, врати се на тацку дневног реда

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац

16.11.2023 16:43

Сад га је додик исплатио могао би мирно да иде куци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ало бреее

16.11.2023 18:59

Ако је гицко ово написао ја ћу лајати на звезде 10 ноћи.Он незна просто-проширену реченицу саставити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РокРок

16.11.2023 19:11

Овог лика да су моторкама обликовали имао би љепси изглед и памет

ОДГОВОРИТЕ
Name

Прле

16.11.2023 19:21

Њемачка је у паници послије писма овог јако утицајног политичара!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

16.11.2023 19:37

Њих уопсте не интересује ста народ мисли о њима.Нити то њих дотице .Пуни су као бродови а апетити не вјероватни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2023 19:45

Браво Стевандићу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Шчепо

16.11.2023 21:29

Зашто се овај вепар не процесуира за ратне злочине,црвени комби

ОДГОВОРИТЕ
Name

Корона профитер

16.11.2023 23:02

и Милокрадов папцина који га је костао као Роналдо се огласава.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идеално

17.11.2023 00:18

Ајде Стевандицу не глупирај се и не будали... Сто га не ухитис и депортујес за Њемацку, ако си толики дзек...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ибрахим

17.11.2023 18:17

Ма пусти Смита, потпуно невазан тип. Оно сто вриједи јесте данас само квалитет и морал!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саггитариус

17.11.2023 18:21

Господин Стевандић као предсједник Скупштине РС, са оваквим ставом, у којем институцију ОХР-а сматра туристичким бироом, а високога представника госн. Шмита којега подржава цијела међународна заједница сматра туристом, испада смијешан а истовремено наноси штету себи као "политићару", и Скупштини РС као институцији, којом председава!!

ОДГОВОРИТЕ