Stevandić pisao Bundestagu: Vratite Šmita u Njemačku

Stevandić je u pismu Basovoj istakao je da se Šmit bez ikakvog zakonskog mandata ili ovlašćenja miješa u unutrašnje odnose, narušava Dejtonski mirovni sporazum i izaziva ozbiljnu štetu narodima i entitetima u BiH, te da ga vrate u Njemačku

Republika Srpska 16.11.2023 | 11:34
Stevandić pisao Bundestagu: Vratite Šmita u Njemačku

- Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić pozvao je predsjednika Bundestaga Berbel Bas da njemačkog državljanina Кristijana Šmita vrati u Njamačku s ciljem zaštite osnovnih demokratskih principa i međunarodnog prava.

Stevandić je u pismu Basovoj istakao je da se Šmit bez ikakvog zakonskog mandata ili ovlašćenja miješa u unutrašnje odnose, narušava Dejtonski mirovni sporazum i izaziva ozbiljnu štetu narodima i entitetima u BiH.

U pismu Basovoj, Stevandić je podsjetio da je po okončanju mandata posljednjeg visokog predstavnika Valentina Incka 2021. godine imenovanje Šmita predloženo Savjetu bezbjednosti UN-a i da je jasno odbijeno.

"Ipak, što je još nevjerovatnije, znajući da nije imenovan i da nema ovlašćenja, gospodin Šmit se pojavio i predstavio se kao visoki predstavnik, dajući naredbe i ponašajući se kao da ima pravo na tu funkciju. Svjestan činjenice da njegova funkcija nije ni potrebna, gospodin Šmit je najavio da sebe smatra posljednjim visokim predstavnikom", naveo je Stevandić.

On je dodao da je Šmit otišao korak dalje i počinio krivično djelo, odnosno, nametnuo je izmjene i dopune Кrivičnog zakona BiH što je isključiva nadležnost Parlamentarne skupštine BiH.

"Ova radnja je u krucijalnoj nedosljednosti sa potpisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, a gospodin Šmit je ovim pokazao da ga nije briga za buduće implikacije njegovih brutalnih djela prema narodu BiH", istakao je Stevandić.

On je napomenuo da je Šmit svoje napore usmjerio na progon izabranog predsjednika Republike Srpske, da je podsticao institucije BiH da pokrenu krivični postupak i procesuiraju predsjednika Srpske, te je upozorio da su Šmitovi pokušaji intervencija u pravosudni sistem ozbiljno narušili odnose unutar BiH.

"Drugim riječima, strani, u ovom slučaju njemački državljanin, koji nezakonito traži neograničenu moć upravljanja BiH, djeluje protiv legalno izabranih i imenovanih zvaničnika koji su jednostavno obavljali formalne aktivnosti koje su po zakonu trebali obavljati. Ovaj postupak predstavlja neprihvatljiv napad na suverenitet i demokratski ustavni poredak BiH i odbacivanje vladavine prava i potrebno ga je odmah zaustaviti", poručio je Stevandić.

On je konstatovao da dosadašnje ponašanje i nespretno bavljenje osjetljivim pitanjima Šmita, čak i da je imenovan visokim predstavnikom, pokazuje iznova da on ne posjeduje stvarno iskustvo u vezi sa odnosima na Zapadnom Balkanu, niti diplomatsko znanje, vještine ili osjetljivost za tešku istoriju BiH.

"Čak ni u svojstvu u kojem se sam predstavio, gospodin Šmit se nije pokazao kao posrednik u rješavanju kriza, već ih je nasuprot tome, više puta sam proizveo. Upravo zbog toga, preovladavajuće mišljenje javnosti je da gospodin Šmit šteti i destabilizuje BiH", naveo je Stevandić.

U pismu Basovoj, predsjednik Narodne skupštine Srpske ističe da je Njemačka, tokom više od sedam decenija, uspostavila uzornu tradiciju demokratije i ljudskih prava, a da je, nimalo u skladu sa tom tradicijom, Šmit zloupotrijebio demokratiju i ljudska prava u jednoj evropskoj zemlji, ugrožavajući stabilnost čitavog regiona Balkana svojim neodgovornim postupcima.

"Uvjeren sam da kao izabrani predsjednik Bundestaga shvatate ozbiljnost ove situacije i njene implikacije. Takođe bih istakao, da bi ignorisanje i prekoračenje volje naroda, neovlašćeni i destruktivni postupci gospodina Šmita mogli da izazovu ozbiljne i ekstremne reakcije u našem veoma delikatnom i krhkom regionu", naglasio je Stevandić.

On je dodao da su i pripadnici druga dva konstitutivna naroda svojim protestima, odnosno izjavama njihovih najviših zvaničnika, jasno izrazili protivljenje postupcima Šmita.

Stevandić je ocijenio da su pokušaji Šmita da, dok je obavljao visoke dužnosti u svojoj zemlji, rehabilituje pilota zloglasne Legije Кondor, tokom čijeg bombardovanja je samo u Španiji ubijeno na hiljade civila, a za šta je dobio najviša nacistička odlikovanja, za Srbe i građane Republike Srpske uopšte, koji su najviše stradali od nacističke i ustaške okupacije, više nego dovoljan razlog da se Šmit diskvalifikuje za obavljanje bilo koje službene funkcije.

"Poštovana predsjednice, prisjećajući se vašeg govora prilikom održavanja časa sjećanja na žrtve nacionalsocijalizma, smatramo da gospodin Šmit ni pod kojim uslovima ne bi trebalo da obavlja zvaničnu funkciju, naročito na prostorima na kojima žive Srbi. Predrasude stvarane godinama prema srpskom narodu, posebno su bolne i teško podnošljive, ali to nikada nije spriječilo srpski narod da stane iza politike za koju smatra da brani njegovo dostojanstvo i garantuje njegovu bezbjednost", istakao je Stevandić.

On je naglasio da dijeleći zajedničke ljudske, kulturne i civilizacijske ideale, Republika Srpska visoko cijeni čvrste odnose sa Njemačkom, posebno na demokratskom i ekonomskom planu, napominjući da Republika Srpska doprinosi više od 41 odsto privrede BiH koja je suštinski povezana sa Njamačkom, gdje pola miliona Srba živi kao lojalni i odani građani koji doprinose njemačkom društvu.

U pismu, Stevandić je podsjetio da je Republika Srpska potpisala Dejtonski mirovni sporazum sa nekoliko država, uključujući Federaciju BiH, te da se u proteklih 28 godina Republika Srpska bori za poštovanje ovog sporazuma, kao i za zadržavanje njegovog pravnog okvira.

(BN/Srna) Foto: Ilustracija

Komentari / 49

Ostavite komentar
Name

Dušan

16.11.2023 11:54

Gicko Njemačka nema ništa sa Šmitom VP Njega je izabralo i postavilo viječe za provedbu mira iliti TKZ PIC koje sačinjavaju 52 zemlje...Šmit ti ne smeta da otvarate fabrike dovlačite strane investitore povečavate pate penzije...njega to ne interesuje.....

ODGOVORITE
Name

Ja

16.11.2023 12:12

Samo hoce da opustositi sve.

Name

Borac

16.11.2023 12:25

Sto nije napisao da je on papak a njegov sef pokrao izbore.

Name

Re

16.11.2023 12:30

Mile Opet se začešljava. Zar ne vidiš šta ti radi. Čuvaj se.

Name

Solun

16.11.2023 12:32

Doktore zadnji ste u državi koji treba da spominje riječ DOSLIJEDNOST.

Name

Re

16.11.2023 12:39

Naj jaca izjava u ovom pismu Stevandica je ( entiteti u BiH) a narodu prodaju maglu drzave

Name

Ford Tranzit

16.11.2023 12:39

Natovari ga u crveni kombi i odvuci ga za Njemacku .

Name

Milan

16.11.2023 12:57

Sto nije napisao kako je prevario glasace i koliko je zaradio na korona nabavkama? Mogao je napisati koliko plata prima i da je na americkoj crnoj listi.

Name

Da ali

16.11.2023 13:00

Što ga ne vratiste prije izbora, tad vam je trebo

Name

Zoran

16.11.2023 13:03

CUJ TE I.POCUJTE STEVANDIC PISAO BUNDESTAGU. OTVORI SE ZEMLJO

Name

???????

16.11.2023 13:20

Dušane "Zbog kompleksnosti s kojima su suočene, Strane zahtijevaju postavljanje Visokoga povjerenika, koji će biti imenovan u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako bi stranama olakšao napore, pokrenuo i, ako je prikladno, usklađivao aktivnosti organizacija i agencija koje su angažirane u civilnom aspektu mirovnoga rješenja na taj način što će provoditi zadaće povjerene rezolucijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, kako je navedeno u daljnjem tekstu." ovo je iz Dejtona vidiš li ti igdje ovdje da se spominje PIK.

Name

Joja

16.11.2023 17:29

Kada dobije odgovor da on povuce smita.

Name

Nenad-Nostradamus

16.11.2023 11:56

Navukao Dodik opoziciju i koalicione partnere da laju na Schmita,a on se sa Schmitom dogovara.Kakav ce dogovor biti vidjet cemo.Ja mislim da ce Dodik da osnuje novu partiju i da ce zatraziti od Schmita da ove pse sto laju na Schmita posmjenjuje i zabrani im politicko djelovanje.Tako ce Dodik iz pocetka sa dva delegata da pravi vlast.

ODGOVORITE
Name

XXL

16.11.2023 11:57

Kako bilo dobro i poželjno da se ti vratiš u Drvar, da nam ovdje ne stvara probleme.

ODGOVORITE
Name

re

16.11.2023 13:32

nemoj tako , pa on je uzor za ovu djecu kako treba da izgleda 'čoek iz drvara, em debo , 'em frflja, 'em bio borac, 'em nema dalje kako uspješan , 'em pametan, 'em nema mnogo takih u drvaru i petrovcu sme njega i Špirketa...oba imaju govorne mane ....al' s parama znaju ..što jes' jes'...

Name

Drvar

16.11.2023 12:02

Pričaju da je Stevandić obolio izgleda da je istina zdrav je do vrata sporno je ono iznad.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

16.11.2023 12:06

Eto sad će Njemačka povući Šmita, samo je čekala pismo Stevandica😄

ODGOVORITE
Name

Vepar

16.11.2023 12:06

Pa Mile i Smit piju kafua ti kao ljutis se

ODGOVORITE
Name

BL

16.11.2023 12:08

Ovim pismom pokazujete koliko ste mali i nebitni,samo vi cvrljajte po papiru niko vas ne šljivi ni 2%,smijesni ste,svi vam se smiju.

ODGOVORITE
Name

migrant

16.11.2023 12:16

Ako je migrant,nema od ulaska u Njemačku ništa.Možda pokušati kombijem?!

ODGOVORITE
Name

Вишеград

16.11.2023 12:16

Најбоље би било и тебе са њим послати за њемачку.Ниси ни ти РС од неке користи.Можете повести и ону ању љубојевић,вулићку,шулића,ону ђукин,.....пошто сте ви велики стручњаци,а додик каже да је њемачка у већој кризи него РС,па би им ваша стручност добро дошла.

ODGOVORITE
Name

Granica Postoji

16.11.2023 12:23

Ako Šmita ne smijene neka odmah svi naši vrate iz NJemačke u Republiku Srpsku, plate će obezbijediti iz budžeta Republike Srpske!

ODGOVORITE
Name

1

16.11.2023 12:25

Sakuplja poene kod tate!

ODGOVORITE
Name

11903

16.11.2023 12:27

A da li je pisao o deŝavanjimu 2. na treći oktobar lani kad se prekrajala volja birača? Naravno to Bundestag ne interesuje, trebalo je time da se bavi ozbiljan sud.

ODGOVORITE
Name

Stevke

16.11.2023 12:49

Ovog papka odmah vratiti u Drvar!Ovaj preletac da prica nekom!Uvlakac Dodikov a stranka mu se raspada!

ODGOVORITE
Name

Y

16.11.2023 12:53

Vratite Stevandića u Drvar.

ODGOVORITE
Name

Banjaluka

16.11.2023 12:54

Baš on pisao?

ODGOVORITE
Name

Василије 1

16.11.2023 13:16

Podržavam pismo g. Stevandića.

ODGOVORITE
Name

Koroslav

16.11.2023 15:49

Oni čekaju da Stevandić povuče Šmita ,tako da će to ovome biti pouka i medunarodnoj zajednici tko će da bude visoki predstavnik.

Name

Zaista se pitam

16.11.2023 13:34

na cemu su ovi nasi politicari?! Podhitno uvesti testiranje na narkotike medju politicarima!

ODGOVORITE
Name

kk

16.11.2023 13:36

Ako si piso ćirilicu džaba si piso.

ODGOVORITE
Name

Nazad

16.11.2023 13:51

u Drvar hitno

ODGOVORITE
Name

dušan

16.11.2023 14:02

@za ????????? PIK je osnovan na konferenciji u Londonu 1995 god.Što, kako, koje su nadležnosti, ko ga priznaje, ne priznaje pročitaj nemam namjeru da te ubijeđujem i nešto što ti ne razumiješ...Al nisi ti kriv priroda je kriva.Samo ukucaj PIK i sve pročitaj živ majci bio.

ODGOVORITE
Name

Brane Doboj

16.11.2023 14:16

Njemačka će uvažiti njegovo pismo po hitnom postupku !!

ODGOVORITE
Name

Bože sačuvaj

16.11.2023 14:23

Stevandiću ti si smiješan haha. To što radiš je smišljeno naravno, za ove ovce kojima je mozak ispran. Ali zar stvarno misliš da neko normalan tebe uzima za ozbiljno? Čovječe udri se mokrom čarapom, tebe niko ne šljivi, niti ostale budale na vlasti, svi samo čekamo da sjašete sa naroda, i da odgovarate za sve što ste uradili naravno.

ODGOVORITE
Name

hm

16.11.2023 15:36

To pismo ce zavrsiti u prvoj kanti za smece ako stigne do NJemacke,a i da ga procitaju kad vide ko ga pise samo ce se nasmijati i u kantu.

ODGOVORITE
Name

E zemljo otvori se

16.11.2023 15:41

Teško državi u kojoj Drvarčani i Glamočani vode politiku i njeno uređenje kad se iz opanka dodje u cipelu jadni ti ga majka.Do juče titova slika im na zidu visila,sahranili bez popa ,slave nisu slavili a sad ko veliki srbi patriote.

ODGOVORITE
Name

Gicko, imas opomenu

16.11.2023 16:22

Nije ti to Narodna Skupstina, vrati se na tacku dnevnog reda

ODGOVORITE
Name

borac

16.11.2023 16:43

Sad ga je dodik isplatio mogao bi mirno da ide kuci.

ODGOVORITE
Name

Alo breee

16.11.2023 18:59

Ako je gicko ovo napisao ja ću lajati na zvezde 10 noći.On nezna prosto-proširenu rečenicu sastaviti.

ODGOVORITE
Name

RokRok

16.11.2023 19:11

Ovog lika da su motorkama oblikovali imao bi ljepsi izgled i pamet

ODGOVORITE
Name

Prle

16.11.2023 19:21

Njemačka je u panici poslije pisma ovog jako uticajnog političara!

ODGOVORITE
Name

BOBA

16.11.2023 19:37

Njih uopste ne interesuje sta narod misli o njima.Niti to njih dotice .Puni su kao brodovi a apetiti ne vjerovatni.

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2023 19:45

Bravo Stevandiću!

ODGOVORITE
Name

Ščepo

16.11.2023 21:29

Zašto se ovaj vepar ne procesuira za ratne zločine,crveni kombi

ODGOVORITE
Name

Korona profiter

16.11.2023 23:02

i Milokradov papcina koji ga je kostao kao Ronaldo se oglasava.

ODGOVORITE
Name

Idealno

17.11.2023 00:18

Ajde Stevandicu ne glupiraj se i ne budali... Sto ga ne uhitis i deportujes za Njemacku, ako si toliki dzek...

ODGOVORITE
Name

Ibrahim

17.11.2023 18:17

Ma pusti Smita, potpuno nevazan tip. Ono sto vrijedi jeste danas samo kvalitet i moral!

ODGOVORITE
Name

Saggitarius

17.11.2023 18:21

Gospodin Stevandić kao predsjednik Skupštine RS, sa ovakvim stavom, u kojem instituciju OHR-a smatra turističkim biroom, a visokoga predstavnika gosn. Šmita kojega podržava cijela međunarodna zajednica smatra turistom, ispada smiješan a istovremeno nanosi štetu sebi kao "politićaru", i Skupštini RS kao instituciji, kojom predsedava!!

ODGOVORITE