Српској потребни драстични резови и промјене у систему

- Вратити вјеру народу да може живјети и радити у својој земљи је приоритет политике Српске демократске странке и предмет озбиљне платформе за свеопшту реформу система и друштва у Републици Српској, казао је Милан Миличевић, предсједник Српске демократске странке.

Република Српска 16.11.2023 | 11:14
Српској потребни драстични резови и промјене у систему

Миличевић поручује да Република Српска мора бити мјесто гдје њени грађани достојанствено живе од свог рада, пензионери од  пензија, а породице имају адекватне услове и подршку за рађање и одгој дјеце, заштићени од криминала и корупције. 

„Реалност је, међутим, да је Република Српска на зачељу Европе по висини просјечног личног дохотка, а  по висини просјечне пензије иза нас су само Албанија и Украјина“, каже Миличевић. 

Он упозорава да се овдје рађа дупло мање дјеце у односу на период од прије 15 година, а исто толико је мање и првачића. 

„Становништво а поготово млади масовно, привремено или трајно, напуштају ове просторе. Одлазе јер немају повјерење у корумпиране институције власти“, наводи Миличевић.

Истиче да су за побољшање и напредак Републике Српске потребни драстични резови и промјене не само у систему, већ у комплетном друштву Републике Српске.

„Стотине милиона КМ могу се уштедити у буџету Републике Српске заустављањем деценијске корупције и расипништва, које су одлика садашње власти, а тај новац се мора усмјерити у нове инвестиције, у подршку запошљавању, у пензиони фонд, пронаталитетни фонд. Већ у првих пар година сваки грађанин Републике Српске осјетио би значајан напредак. Ефикасно управљање буџетском потрошњом је један од кључних приоритета националне политике“, истиче Миличевић.

Он напомиње да Република Српска неће напредовати уз нове кредите за враћање претходних кредита узетих, не за развој, већ за потрошњу, повећање пореза или штампање новца. 

„Са задуженошћу од готово 60% бруто друштвеног производа, Република Српска не може себи приуштити нова задуживања, поготово она која не доприносе развоју. Само у камате за кредите бачено је милијарду КМ, што је значајан проценат изворних прихода Републике Српске. Такво задуживање мора се одмах прекинути“, изричит је Миличевић.

Он истиче да је потребна је правичнија пореска политика која разликује минималне и највише зараде, смањујући терет на најниже плате и подстичући економски раст. 

„Растерећењем привреде од парафискалних  и других намета, створили бисмо услове за одржив раст плата, уз истовремено повећање потрошње кроз веће плате. Реформа пореског система би такође спријечила сиву економију, подстакла економски раст, нове инвестиције, повећање плата и бруто друштвеног производа. Ово би смањило потребу за кредитима и смањило задужење Републике Српске“, појашњава Миличевић.

Сматра да су радикалне промјене нужне и у секторима здравства и пензионог система, који су суочени с озбиљним дуговима, али и у јавним предузећима и установама, које су такође прожете расипништвом, корупцијом, милионским дуговима.

„Вратити вјеру у институције и будући напредак кључно је за очување становништва, природних ресурса и свеопштег благостања у Републици Српској“, рекао је он.

Миличевић наводи да је очигледно да тренутни систем не функционише. 

„Потребне су темељне промјене које почињу од врха, уз усвајање позитивних рјешења и искустава развијених и демократских земаља. Садашња власт се понаша као очајник који покушава да извуче неки нови кредит од Русије, Азербејџана, Мађарске ради опстанка на власти. Примјер је пронаталитетни фонд у Русији, гдје се за рођење првог дјетета  једнократно исплаћује 5.000 евра за прво рођено дијете, а 8.000 евра за друго рођено дијете, итд. прогресивно, а подршком државе изграђено је више од милион нових стамбених јединица за младе брачне парове. Код нас тога нема, иако средстава за то има и мора бити. То није приоритет  ове власти већ тајкунска пљачка буџета и јавних ресурса“, рекао је Миличевић.

(БН) Фото: Архива

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Апсолутно

16.11.2023 11:33

Ту и лезе сви проблеми.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

16.11.2023 12:04

Неце комунисти да мијењају Систем они само мијењају странке.У овом Систему њима је свима добро и сто би мијењали да им буде мало лосије.

Name

Ре

16.11.2023 12:34

А зашто ти идеш на састанке и дајеш легитимитет таквој политици. Јеси ли опозиција или папак

Name

Па

16.11.2023 14:36

Обавља дузност

Name

прво

16.11.2023 14:39

тебе смјенити гдје ти се деде Радовиц тво пљувацки кадар

Name

Граница постоји

16.11.2023 11:35

Сви на границу за Предсједника Милорада Додика!!! Одбраном Милорда Додика јацамо Републику Српску!

ОДГОВОРИТЕ
Name

!!!

16.11.2023 14:28

Граница је само у празним главама, твој пресједник ако је за ŝта крив нека и одговора.

Name

Али

16.11.2023 16:05

Безобразлук је то без граница.

Name

Ало

16.11.2023 12:04

Добро јутро Коломбо. С које ти планете стиже ође међу нас

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стефан

16.11.2023 12:18

Прво ти објасни како локалне изборе побиједиш,а када су опсти избори изгуби и СДС и кандидати опозиције?Тако радиш годинама и глумиш опозицију.Странка ти се распада.А ово ниси написао ти, вец си се само потписао,јер појма немаш о томе.Штета за СДС сто није препознао неког младјег као сто је Маринко Бозовиц,Љубиса Петровиц или бар Вукота Говедарица. Ти или Саровиц свеједно је,народ вам не вјерује,јер сте исти и само себе гледате.Иди лијечи људе није ово за тебе,само ћеш странку урушити и нема ништа од ње.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

16.11.2023 13:35

Све што си рекао,можеш постићи победом на изборима,а до тада......

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побједи

16.11.2023 13:42

Ови из опозиције праве рацун без крцмара! После Руменог који це промјенити изборни закон ево сад и овај ткз председник СДС тврди како це они несто измјенити али обојица треба да знају да они немају капацитет било ста промјенити! Господо опозиционари прво освојите власт па онда мјењајте ста зелите!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рамбо

16.11.2023 16:02

Да требају промјене и резови,слазем се!Али то ти тако килав и твоја странка,пуна старих дзабалебароса,немозете направити!Колико имате одборника у највецем граду у РС?Оно сто Вукан изговори банди,ви несмијете ни помислити!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Приједорчанин М.

16.11.2023 18:02

Миличевићу,ваљда би приоритет одмах требао бити измјена закона о изборима,увођење скенирање гласова и спречавања крађе,ако остане по старом многи неће изаћи гласати као и ја,иначе опет губите изборе 100%.

Name

БОБА

16.11.2023 21:45

Све је то лијепо рецено али кад се људи претворе у мајмуне и скацу из парије у партију ради позиције е онда је то забрињавајуце.Лицни интерес је изнад свега.Такве ликове ниста не дотице само његов дзеп али наравно са грбаце народа .Њих народ не занима то се показало ових 30 год.Таквих је много висе него цасних и постених који би несто да ураде али то је не могуце зато сто све предуго траје да би било боље.

ОДГОВОРИТЕ