Srpskoj potrebni drastični rezovi i promjene u sistemu

- Vratiti vjeru narodu da može živjeti i raditi u svojoj zemlji je prioritet politike Srpske demokratske stranke i predmet ozbiljne platforme za sveopštu reformu sistema i društva u Republici Srpskoj, kazao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

Republika Srpska 16.11.2023 | 11:14
Srpskoj potrebni drastični rezovi i promjene u sistemu

Miličević poručuje da Republika Srpska mora biti mjesto gdje njeni građani dostojanstveno žive od svog rada, penzioneri od  penzija, a porodice imaju adekvatne uslove i podršku za rađanje i odgoj djece, zaštićeni od kriminala i korupcije. 

„Realnost je, međutim, da je Republika Srpska na začelju Evrope po visini prosječnog ličnog dohotka, a  po visini prosječne penzije iza nas su samo Albanija i Ukrajina“, kaže Miličević. 

On upozorava da se ovdje rađa duplo manje djece u odnosu na period od prije 15 godina, a isto toliko je manje i prvačića. 

„Stanovništvo a pogotovo mladi masovno, privremeno ili trajno, napuštaju ove prostore. Odlaze jer nemaju povjerenje u korumpirane institucije vlasti“, navodi Miličević.

Ističe da su za poboljšanje i napredak Republike Srpske potrebni drastični rezovi i promjene ne samo u sistemu, već u kompletnom društvu Republike Srpske.

„Stotine miliona КM mogu se uštediti u budžetu Republike Srpske zaustavljanjem decenijske korupcije i rasipništva, koje su odlika sadašnje vlasti, a taj novac se mora usmjeriti u nove investicije, u podršku zapošljavanju, u penzioni fond, pronatalitetni fond. Već u prvih par godina svaki građanin Republike Srpske osjetio bi značajan napredak. Efikasno upravljanje budžetskom potrošnjom je jedan od ključnih prioriteta nacionalne politike“, ističe Miličević.

On napominje da Republika Srpska neće napredovati uz nove kredite za vraćanje prethodnih kredita uzetih, ne za razvoj, već za potrošnju, povećanje poreza ili štampanje novca. 

„Sa zaduženošću od gotovo 60% bruto društvenog proizvoda, Republika Srpska ne može sebi priuštiti nova zaduživanja, pogotovo ona koja ne doprinose razvoju. Samo u kamate za kredite bačeno je milijardu КM, što je značajan procenat izvornih prihoda Republike Srpske. Takvo zaduživanje mora se odmah prekinuti“, izričit je Miličević.

On ističe da je potrebna je pravičnija poreska politika koja razlikuje minimalne i najviše zarade, smanjujući teret na najniže plate i podstičući ekonomski rast. 

„Rasterećenjem privrede od parafiskalnih  i drugih nameta, stvorili bismo uslove za održiv rast plata, uz istovremeno povećanje potrošnje kroz veće plate. Reforma poreskog sistema bi takođe spriječila sivu ekonomiju, podstakla ekonomski rast, nove investicije, povećanje plata i bruto društvenog proizvoda. Ovo bi smanjilo potrebu za kreditima i smanjilo zaduženje Republike Srpske“, pojašnjava Miličević.

Smatra da su radikalne promjene nužne i u sektorima zdravstva i penzionog sistema, koji su suočeni s ozbiljnim dugovima, ali i u javnim preduzećima i ustanovama, koje su takođe prožete rasipništvom, korupcijom, milionskim dugovima.

„Vratiti vjeru u institucije i budući napredak ključno je za očuvanje stanovništva, prirodnih resursa i sveopšteg blagostanja u Republici Srpskoj“, rekao je on.

Miličević navodi da je očigledno da trenutni sistem ne funkcioniše. 

„Potrebne su temeljne promjene koje počinju od vrha, uz usvajanje pozitivnih rješenja i iskustava razvijenih i demokratskih zemalja. Sadašnja vlast se ponaša kao očajnik koji pokušava da izvuče neki novi kredit od Rusije, Azerbejdžana, Mađarske radi opstanka na vlasti. Primjer je pronatalitetni fond u Rusiji, gdje se za rođenje prvog djeteta  jednokratno isplaćuje 5.000 evra za prvo rođeno dijete, a 8.000 evra za drugo rođeno dijete, itd. progresivno, a podrškom države izgrađeno je više od milion novih stambenih jedinica za mlade bračne parove. Кod nas toga nema, iako sredstava za to ima i mora biti. To nije prioritet  ove vlasti već tajkunska pljačka budžeta i javnih resursa“, rekao je Miličević.

(BN) Foto: Arhiva

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Apsolutno

16.11.2023 11:33

Tu i leze svi problemi.

ODGOVORITE
Name

Nostradamus

16.11.2023 12:04

Nece komunisti da mijenjaju Sistem oni samo mijenjaju stranke.U ovom Sistemu njima je svima dobro i sto bi mijenjali da im bude malo losije.

Name

Re

16.11.2023 12:34

A zašto ti ideš na sastanke i daješ legitimitet takvoj politici. Jesi li opozicija ili papak

Name

Pa

16.11.2023 14:36

Obavlja duznost

Name

prvo

16.11.2023 14:39

tebe smjeniti gdje ti se dede Radovic tvo pljuvacki kadar

Name

Granica postoji

16.11.2023 11:35

Svi na granicu za Predsjednika Milorada Dodika!!! Odbranom Milorda Dodika jacamo Republiku Srpsku!

ODGOVORITE
Name

!!!

16.11.2023 14:28

Granica je samo u praznim glavama, tvoj presjednik ako je za ŝta kriv neka i odgovora.

Name

Ali

16.11.2023 16:05

Bezobrazluk je to bez granica.

Name

Ало

16.11.2023 12:04

Добро јутро Коломбо. С које ти планете стиже ође међу нас

ODGOVORITE
Name

Stefan

16.11.2023 12:18

Prvo ti objasni kako lokalne izbore pobijediš,a kada su opsti izbori izgubi i SDS i kandidati opozicije?Tako radiš godinama i glumiš opoziciju.Stranka ti se raspada.A ovo nisi napisao ti, vec si se samo potpisao,jer pojma nemaš o tome.Šteta za SDS sto nije prepoznao nekog mladjeg kao sto je Marinko Bozovic,Ljubisa Petrovic ili bar Vukota Govedarica. Ti ili Sarovic svejedno je,narod vam ne vjeruje,jer ste isti i samo sebe gledate.Idi liječi ljude nije ovo za tebe,samo ćeš stranku urušiti i nema ništa od nje.

ODGOVORITE
Name

OO7

16.11.2023 13:35

Sve što si rekao,možeš postići pobedom na izborima,a do tada......

ODGOVORITE
Name

Pobjedi

16.11.2023 13:42

Ovi iz opozicije prave racun bez krcmara! Posle Rumenog koji ce promjeniti izborni zakon evo sad i ovaj tkz predsednik SDS tvrdi kako ce oni nesto izmjeniti ali obojica treba da znaju da oni nemaju kapacitet bilo sta promjeniti! Gospodo opozicionari prvo osvojite vlast pa onda mjenjajte sta zelite!

ODGOVORITE
Name

Rambo

16.11.2023 16:02

Da trebaju promjene i rezovi,slazem se!Ali to ti tako kilav i tvoja stranka,puna starih dzabalebarosa,nemozete napraviti!Koliko imate odbornika u najvecem gradu u RS?Ono sto Vukan izgovori bandi,vi nesmijete ni pomisliti!

ODGOVORITE
Name

Prijedorčanin M.

16.11.2023 18:02

Miličeviću,valjda bi prioritet odmah trebao biti izmjena zakona o izborima,uvođenje skeniranje glasova i sprečavanja krađe,ako ostane po starom mnogi neće izaći glasati kao i ja,inače opet gubite izbore 100%.

Name

BOBA

16.11.2023 21:45

Sve je to lijepo receno ali kad se ljudi pretvore u majmune i skacu iz parije u partiju radi pozicije e onda je to zabrinjavajuce.Licni interes je iznad svega.Takve likove nista ne dotice samo njegov dzep ali naravno sa grbace naroda .Njih narod ne zanima to se pokazalo ovih 30 god.Takvih je mnogo vise nego casnih i postenih koji bi nesto da urade ali to je ne moguce zato sto sve predugo traje da bi bilo bolje.

ODGOVORITE