Русија је умијешана у сукоб Израела и Хамаса?

Русија је умијешана у сукоб Израела и Хамаса, тврде стручњаци за безбједност наводећи да за те тврдње постоје и докази. У емисији “Глобално” речено је и да ће тај сукоб да запечати политичку каријеру израелског  премијера Бењамина Нетанијахуа. Шта је са руско-украјинским ратом?

Република Српска 15.11.2023 | 22:22
Русија је умијешана у сукоб Израела и Хамаса?

Ко стоји иза напада у Гази, одакле оружје Хамасу, али и како је израелској војној тајној служби промакла припрема за овај напад, утврдиће истрага која је у току, каже стручњак за безбједност Дарко Трифуновић, тврдећи да се може наслутити актер из позадине:

“Имате неколико њихових аналитичара у Израелу који сваким даном кажу да никад ово неће заборавити Русији. Касније је Владимир Путин поримио лидере Хамаса и цијели свијет се касније преломио. Постоје снимци гдје се чују руски инструктори са ‘давај давај’“, каже директор Института за међународну безбједност Дарко Трифуновић.

За умијешаност Русије у рат Израела са Хамасом не постоје докази, каже Владимир Трапара из  Институт  за међународну политику, наводећи како то и није немогуће.

“Могуће да су Руси сарађивали са Хамасом у претходним годинама, а да нису ни знали шта ће овај на крају да изведе”, наводи Владимир Трапара из Института за међународну политику.

Прошломјесечни упад Хамаса у Израел вјеројатно је запечатио политичку каријеру израелског  премијера Бењамина Нетанијахуа, сматра струка.

“Самом Нетанијахуу су политички дани одбројани, јер није успио да савуча националну безбједност Израела. Он је допустио да се Израел суочи са нападом на своју изворну територију какав се није десио од 1948. године”, каже Трапара.

На другој линији фронта, двогодишњи руско-украјински сукоб, ако потраје само ће да ослаби Русе, сматра Трифуновић, док Трапара истиче да одуговлачење и ратовање годинама може бити посебно опасно.

“Преко Русије ниједан авион не лети, платни промет заобилази Русију, питање је колико ће то Русима бити прихватљиво. У овом тренутку бити за Путина значи бити за предсједника који је на потјерници Међународног кривичног суда, државе која системски крши права својих грађана”, каже Трифуновић.

“Сукоб је практично ушао у пат позицију, заглибила се и Русија и Украјина у идеји да успјешно изведе контраофаннзиву упркос огромном пристизању наоружања”, наводи Трапара.

Бити ратни лидер и водити нацију у рату јесте умјетност, али још већа умјетност и мудрост је неувођење нације у рат и њено чување од унутрашњих и спољашњих сукоба, истакли су стручњаци у емисији “Глобално” БН ТВ.

(БН)

Коментари / 38

Оставите коментар
Name

А

15.11.2023 23:00

Сви ови аналитцари сједе удаљени хиљаде километара и паламуде, немају они појма, ко стварно управља десавањима у свијету?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

16.11.2023 02:36

Када би се неко занимао тим аналитицарима брзо би их срушио. Бас тако. Они само дробе глупости, препадају народ како је ризик од овог или оног сукоба, просорице се на ову земљу, ово би могло овако, оно онако да се одвије, а на крају нема појма да се иста десило од тога. Могао бих и ја да будем добар аналитицар, не треба ти за то неко знање, само лупетај глупости… Зао ми је народа који се прими на те приче и сасвим непотребно оптерети мозак таквим глупостима.

Name

Зар руси и амери..

16.11.2023 06:18

умијешани у неке сукобе? Немогуце

Name

Ма да

16.11.2023 08:16

Сви су они на нечијем платном списку и причају оно за шта су плаћени.

Name

ДејанМ

16.11.2023 09:26

ово су неки издајници. шта прчају лопови вјероватно за британце раде

Name

Питам стручњаке

16.11.2023 09:31

.... мудрост је неувођење нације у рат и њено чување од унутрашњих и спољашњих сукоба... Да ли "мирним раздруживањем" Додик НЕУВОДИ у рат?

Name

Из супљег празно

15.11.2023 23:00

Наравно, Русија је кривац за све. Идемо даље момци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идиот

15.11.2023 23:22

По овим НАТО лобистима, Русија је крива за све. Све стручњак до стручњака, све су промашили, а прича им је на основу наплате. Ко ове доводи на ТВ, а ко може да их слуша.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре:

16.11.2023 01:12

Доводи их лова, а у случају државних ТВ их доводи наредба. Богме, да ти плате колико волиш, пустио би ти њих у своју кућу и пажљиво их саслушао. Паре су ђавоља работа! Некад их саслушам, па знам да је права истина све супротно од њихових глупости. Има овај и двоје својих послушника, они кепеци Шахримањанка и ОбВадовић, у присилном браку, који су исто били и биће чести гости.

Name

Алан Форд

16.11.2023 02:44

Људи говоре реално стање. Авиони не лете, повукле се западне компаније..засто одмах тако реагујете кад цујете друго мисљење. Јест има и Русија своје прсте прекп Ирана.

Name

Руси

16.11.2023 10:11

Немају потребу за Западом, лети се гдје економија итд. захтјева....

Name

Додик и само Додик

15.11.2023 23:23

Нетанијаху није успио да сацува националну безбједност Израела, јер није водио политику помирења као нас велики, и непоновљиви предсједник Додик. Код нас се уз Додиков благослов и разумијевање, цак и Хрватско ордење дијели "бојовницима" у Републици Српској. Да је Нетан дао који орден Хамасовцима, и тако их придобио и омексао, били би му захвални и не би досло до овог рата.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деx

15.11.2023 23:36

Какве глупости лупате за паре па то је невидјено, јебо вас Запад...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

16.11.2023 07:14

..рече ти са запада, возећи мерцедес..

Name

Струцно…

16.11.2023 00:09

Па не треба бити аналитицар за ово. Мозда јесу а мозда и нису.Тако би и моја баба исто могла.Питам се да ли ови аналитицари имају вјеродостојан глас код доносења неких одлука јер ако имају онда ми је јасно засто нам је вањска политика као из каменог доба.а цу цује се давај давај.па могло се цут мозда и хајде болан, али то не знаци да су босанци закували тај рат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Али

16.11.2023 08:58

Овај Трифуновиц сере сваки дан против Русије. Он је чуо како разговарају војници Хамаса и чуо давај, давај. Која је ово љига од човјека и још га доводе на телевизије да блати Русију и Путина. Ко га толико плаца да је неуморан у безобразлуку и чак иде против Српских националних интереса. И ни једну позитивну ријец нема за Русију а једе хљеб у Србији и добро живи иако лаје против АВ и против Срба и против интереса Србије.

Name

МОСАДОВА ПОДВАЛА

16.11.2023 00:18

ИДФ ЈЕ ОРГАНИЗОВАО ГРУПУ ХАМАСОВАЦА,ПОВУКАО СЕ СА КОНТРОЛНИХ ТАЧАКА,НА КОЈИМ ИМ ЈЕ РЕЧЕНО ДА ИДУ РАЗВАЉИВАТИ ОГРАДУ,у кибуцу су ИДФ специјалци побили већину Јевреја! ОПЕРАЦИЈА ДА СЕ НА ДУЖЕ ВРЕМЕ,А МОЖДА И ТРАЈНО СКИНЕ ПОТАЊЕ ПАЛЕСТИНСКЕ ДРЖАВЕ СА ДНЕВНОГ РЕДА И ДА СЕ ПРОТЕРА СКОРО КОМПЛЕТНО ПАЛЕСТИНСКО СТАНОВНИШТВО ИЗ ИЗРАЕЛА! КАКВИ РУСИ И К...И ПАЛЦИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

јад и чемер

16.11.2023 00:25

А тек Анерика! Мени се чини да је све ово договор, Израелцима дозвољено да униште Палестинце а Русима да окупирају Украјину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Небојса

16.11.2023 00:42

Изгледа да је овај аналитицар промасио професију, када дава овакве анализе или је плацен да Тако анализира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИИИ

16.11.2023 01:10

Чоњеница, што дуже траје рат,држава је слабија. Украјинцима, одређени лобији, дају оружја тек толико да их Руси не прегазе. Идеално за ОДРЕЂЕНЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

16.11.2023 02:19

Лаз и ниста друго

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио Дјапа

16.11.2023 02:22

Сто би Русија имала везу са Хамасом када је није никада имала

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

16.11.2023 02:25

Марија Захарова нема право да се меса у конфликт измедју Израела и Хамаса они имају свој конфликт Русија Украјина Русија до победе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дејани

16.11.2023 02:43

Ја сам одма посумњао на то да су Руси умијешани. Разлог је отварање нове сцене и усмјеравање медија на другу страну. Прво је био фокус Корона, доласком рата у Украјини изненада нестаде корона, а сада је народу већ досадио рат у Украјини и дошао прави тренутак да се упале свјетла на некој другој позорници. Прије свега је сумњиво то да се прица да Израел има најјачу одбрану и јаку тајну службу која је наводно распоредјена по гази и по ко зна још којим локацијама. Онда их одједном нападе Хамас. Кажу да се та акција спремала мјесец дана или мјесецима, не знам тачно. Да је мјесец дана како онда да није тајна служба провалила. Шта су радили онда тих 30 дана… Вјерујем да је пао договор измедју неких страна и због нечијег интереса се зазмирило на неке ствари како би се одвио тај сценарио… Е сада ко шта и како тешко је претпостављати нама обичним људима који идемо сваки дан на посао из разлога да прехранимо породицу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Казе неко искљуцио

16.11.2023 09:31

Све сензоре истрага це показати односно у цјеллокупној лази по наративу као одмах доказано ( а да се цује ) "давај, давај"....

Name

Ко ради,тај и греси

16.11.2023 06:14

Немам појма ста се догадја ту и тамо.Знам да сви радимо за плате код послодаваца. Сто се висе ради висе пара. Послови и одговорности су разлицити као и стете код гресака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стаљин

16.11.2023 06:43

Трифкун је плаћеник запада и амера одавно, стално је против Руса, не требате га више звати да прича лажи и не систине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дјука

16.11.2023 08:35

Ко још слуша ове НАТО плаћенике. Не доводите ову битангу Трифуновића. изгубиђете репутацију озбиљне телевизије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Триф..

16.11.2023 08:39

Школовани Натовац. Не желим га никада чути на омиљеној ТВ. Друге и не гледам.

ОДГОВОРИТЕ
Name

фреy40

16.11.2023 08:41

И Русија је на страни Израела.Сви руски олигарси, или бар већина су Јевреји. Путину не треба вјеровати ништа. Срби се надају помоћи Русије,а прошли би ко Палестинци кад би их напао НАТО поново. Путин је дио сценарија за уништење Русије,о чему САД машта 100 година.Русија је насјела на амерички план. Никад им неће укинути санкције,док их не исцрпе за 20 год,и у договору са Кином не подијеле Русију и униште. Већ се виде назнаке отопљавања америчко -кинеских односа,јер је Кина принуђена на то због лоших финансијских резултата у задње вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Појма немас

16.11.2023 11:25

САД висе нису главни полицајац ни це икада висе бити. Њихово друство се урусило изнутра сто није добро како за њих тако ни за свијет. Као партнер икоме у било ком смислу су јако ризицни... Процес слабљења се одвија дозирано а Кина вец јесте економска сила. Русија је Русија "специфицна" сила.

Name

Све у свему

16.11.2023 09:44

Осмисљена представа дресираних по наративу. Кривац је одмах Русија и сви руски ркономски партнери, арсини по правилима, извртање теза уз обавезну амнезију на истину и узрок свих десавања како код нас, тако на Б. Истоку, Русији и Цеценији, Украјини итд....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Калигула

16.11.2023 10:11

Трифуновиц је самопрогласени аналитицар за Америчке Доларе пун их је свет таквих.

ОДГОВОРИТЕ
Name

И овај други

16.11.2023 10:16

Је на истим таласима,мало перфидније док је овај вец излапио....

Name

Обични

16.11.2023 10:36

И безначајни брбљивац

Name

Марс

16.11.2023 10:30

Говна новинарска

ОДГОВОРИТЕ
Name

До те мјере

16.11.2023 15:00

Се избламирасе без и мало цасти и људског достојансрва да се и водитељ нелагодно осјецао...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рића

16.11.2023 18:42

Гледам БНТВ стално, ако буду више доводили овог лапрдала Трифуновића престаћу да је гледам. Нек он иде у Америку и нек тамо соли памет њима, једе хљеб у Србији и ништа фино о њој да каже а за све је крива Русија. Смрад

ОДГОВОРИТЕ