Rusija je umiješana u sukob Izraela i Hamasa?

Rusija je umiješana u sukob Izraela i Hamasa, tvrde stručnjaci za bezbjednost navodeći da za te tvrdnje postoje i dokazi. U emisiji “Globalno” rečeno je i da će taj sukob da zapečati političku karijeru izraelskog  premijera Benjamina Netanijahua. Šta je sa rusko-ukrajinskim ratom?

Republika Srpska 15.11.2023 | 22:22
Rusija je umiješana u sukob Izraela i Hamasa?

Ko stoji iza napada u Gazi, odakle oružje Hamasu, ali i kako je izraelskoj vojnoj tajnoj službi promakla priprema za ovaj napad, utvrdiće istraga koja je u toku, kaže stručnjak za bezbjednost Darko Trifunović, tvrdeći da se može naslutiti akter iz pozadine:

“Imate nekoliko njihovih analitičara u Izraelu koji svakim danom kažu da nikad ovo neće zaboraviti Rusiji. Kasnije je Vladimir Putin porimio lidere Hamasa i cijeli svijet se kasnije prelomio. Postoje snimci gdje se čuju ruski instruktori sa ‘davaj davaj’“, kaže direktor Instituta za međunarodnu bezbjednost Darko Trifunović.

Za umiješanost Rusije u rat Izraela sa Hamasom ne postoje dokazi, kaže Vladimir Trapara iz  Institut  za međunarodnu politiku, navodeći kako to i nije nemoguće.

“Moguće da su Rusi sarađivali sa Hamasom u prethodnim godinama, a da nisu ni znali šta će ovaj na kraju da izvede”, navodi Vladimir Trapara iz Instituta za međunarodnu politiku.

Prošlomjesečni upad Hamasa u Izrael vjerojatno je zapečatio političku karijeru izraelskog  premijera Benjamina Netanijahua, smatra struka.

“Samom Netanijahuu su politički dani odbrojani, jer nije uspio da savuča nacionalnu bezbjednost Izraela. On je dopustio da se Izrael suoči sa napadom na svoju izvornu teritoriju kakav se nije desio od 1948. godine”, kaže Trapara.

Na drugoj liniji fronta, dvogodišnji rusko-ukrajinski sukob, ako potraje samo će da oslabi Ruse, smatra Trifunović, dok Trapara ističe da odugovlačenje i ratovanje godinama može biti posebno opasno.

“Preko Rusije nijedan avion ne leti, platni promet zaobilazi Rusiju, pitanje je koliko će to Rusima biti prihvatljivo. U ovom trenutku biti za Putina znači biti za predsjednika koji je na potjernici Međunarodnog krivičnog suda, države koja sistemski krši prava svojih građana”, kaže Trifunović.

“Sukob je praktično ušao u pat poziciju, zaglibila se i Rusija i Ukrajina u ideji da uspješno izvede kontraofannzivu uprkos ogromnom pristizanju naoružanja”, navodi Trapara.

Biti ratni lider i voditi naciju u ratu jeste umjetnost, ali još veća umjetnost i mudrost je neuvođenje nacije u rat i njeno čuvanje od unutrašnjih i spoljašnjih sukoba, istakli su stručnjaci u emisiji “Globalno” BN TV.

(BN)

Komentari / 38

Ostavite komentar
Name

A

15.11.2023 23:00

Svi ovi analitcari sjede udaljeni hiljade kilometara i palamude, nemaju oni pojma, ko stvarno upravlja desavanjima u svijetu?

ODGOVORITE
Name

Dejani

16.11.2023 02:36

Kada bi se neko zanimao tim analiticarima brzo bi ih srušio. Bas tako. Oni samo drobe gluposti, prepadaju narod kako je rizik od ovog ili onog sukoba, prosorice se na ovu zemlju, ovo bi moglo ovako, ono onako da se odvije, a na kraju nema pojma da se ista desilo od toga. Mogao bih i ja da budem dobar analiticar, ne treba ti za to neko znanje, samo lupetaj gluposti… Zao mi je naroda koji se primi na te priče i sasvim nepotrebno optereti mozak takvim glupostima.

Name

Zar rusi i ameri..

16.11.2023 06:18

umiješani u neke sukobe? Nemoguce

Name

Ma da

16.11.2023 08:16

Svi su oni na nečijem platnom spisku i pričaju ono za šta su plaćeni.

Name

DejanM

16.11.2023 09:26

ovo su neki izdajnici. šta prčaju lopovi vjerovatno za britance rade

Name

Pitam stručnjake

16.11.2023 09:31

.... mudrost je neuvođenje nacije u rat i njeno čuvanje od unutrašnjih i spoljašnjih sukoba... Da li "mirnim razdruživanjem" Dodik NEUVODI u rat?

Name

Iz supljeg prazno

15.11.2023 23:00

Naravno, Rusija je krivac za sve. Idemo dalje momci.

ODGOVORITE
Name

Idiot

15.11.2023 23:22

Po ovim NATO lobistima, Rusija je kriva za sve. Sve stručnjak do stručnjaka, sve su promašili, a priča im je na osnovu naplate. Ko ove dovodi na TV, a ko može da ih sluša.

ODGOVORITE
Name

Re:

16.11.2023 01:12

Доводи их лова, а у случају државних ТВ их доводи наредба. Богме, да ти плате колико волиш, пустио би ти њих у своју кућу и пажљиво их саслушао. Паре су ђавоља работа! Некад их саслушам, па знам да је права истина све супротно од њихових глупости. Има овај и двоје својих послушника, они кепеци Шахримањанка и ОбВадовић, у присилном браку, који су исто били и биће чести гости.

Name

Alan Ford

16.11.2023 02:44

Ljudi govore realno stanje. Avioni ne lete, povukle se zapadne kompanije..zasto odmah tako reagujete kad cujete drugo misljenje. Jest ima i Rusija svoje prste prekp Irana.

Name

Rusi

16.11.2023 10:11

Nemaju potrebu za Zapadom, leti se gdje ekonomija itd. zahtjeva....

Name

Dodik i samo Dodik

15.11.2023 23:23

Netanijahu nije uspio da sacuva nacionalnu bezbjednost Izraela, jer nije vodio politiku pomirenja kao nas veliki, i neponovljivi predsjednik Dodik. Kod nas se uz Dodikov blagoslov i razumijevanje, cak i Hrvatsko ordenje dijeli "bojovnicima" u Republici Srpskoj. Da je Netan dao koji orden Hamasovcima, i tako ih pridobio i omeksao, bili bi mu zahvalni i ne bi doslo do ovog rata.

ODGOVORITE
Name

Dex

15.11.2023 23:36

Kakve gluposti lupate za pare pa to je nevidjeno, jebo vas Zapad...

ODGOVORITE
Name

re

16.11.2023 07:14

..reče ti sa zapada, vozeći mercedes..

Name

Strucno…

16.11.2023 00:09

Pa ne treba biti analiticar za ovo. Mozda jesu a mozda i nisu.Tako bi i moja baba isto mogla.Pitam se da li ovi analiticari imaju vjerodostojan glas kod donosenja nekih odluka jer ako imaju onda mi je jasno zasto nam je vanjska politika kao iz kamenog doba.a cu cuje se davaj davaj.pa moglo se cut mozda i hajde bolan, ali to ne znaci da su bosanci zakuvali taj rat.

ODGOVORITE
Name

Ali

16.11.2023 08:58

Ovaj Trifunovic sere svaki dan protiv Rusije. On je čuo kako razgovaraju vojnici Hamasa i čuo davaj, davaj. Koja je ovo ljiga od čovjeka i još ga dovode na televizije da blati Rusiju i Putina. Ko ga toliko placa da je neumoran u bezobrazluku i čak ide protiv Srpskih nacionalnih interesa. I ni jednu pozitivnu rijec nema za Rusiju a jede hljeb u Srbiji i dobro živi iako laje protiv AV i protiv Srba i protiv interesa Srbije.

Name

MOSADOVA PODVALA

16.11.2023 00:18

IDF JE ORGANIZOVAO GRUPU HAMASOVACA,POVUKAO SE SA KONTROLNIH TAČAKA,NA KOJIM IM JE REČENO DA IDU RAZVALJIVATI OGRADU,u kibucu su IDF specijalci pobili većinu Jevreja! OPERACIJA DA SE NA DUŽE VREME,A MOŽDA I TRAJNO SKINE POTANJE PALESTINSKE DRŽAVE SA DNEVNOG REDA I DA SE PROTERA SKORO KOMPLETNO PALESTINSKO STANOVNIŠTVO IZ IZRAELA! KAKVI RUSI I K...I PALCI!

ODGOVORITE
Name

jad i čemer

16.11.2023 00:25

A tek Anerika! Meni se čini da je sve ovo dogovor, Izraelcima dozvoljeno da unište Palestince a Rusima da okupiraju Ukrajinu.

ODGOVORITE
Name

Nebojsa

16.11.2023 00:42

Izgleda da je ovaj analiticar promasio profesiju, kada dava ovakve analize ili je placen da Tako analizira.

ODGOVORITE
Name

III

16.11.2023 01:10

Čonjenica, što duže traje rat,država je slabija. Ukrajincima, određeni lobiji, daju oružja tek toliko da ih Rusi ne pregaze. Idealno za ODREĐENE

ODGOVORITE
Name

Dario Djapa

16.11.2023 02:19

Laz i nista drugo

ODGOVORITE
Name

Dario Djapa

16.11.2023 02:22

Sto bi Rusija imala vezu sa Hamasom kada je nije nikada imala

ODGOVORITE
Name

Dario

16.11.2023 02:25

Marija Zaharova nema pravo da se mesa u konflikt izmedju Izraela i Hamasa oni imaju svoj konflikt Rusija Ukrajina Rusija do pobede

ODGOVORITE
Name

Dejani

16.11.2023 02:43

Ja sam odma posumnjao na to da su Rusi umiješani. Razlog je otvaranje nove scene i usmjeravanje medija na drugu stranu. Prvo je bio fokus Korona, dolaskom rata u Ukrajini iznenada nestade korona, a sada je narodu već dosadio rat u Ukrajini i došao pravi trenutak da se upale svjetla na nekoj drugoj pozornici. Prije svega je sumnjivo to da se prica da Izrael ima najjaču odbranu i jaku tajnu službu koja je navodno rasporedjena po gazi i po ko zna još kojim lokacijama. Onda ih odjednom napade Hamas. Kažu da se ta akcija spremala mjesec dana ili mjesecima, ne znam tačno. Da je mjesec dana kako onda da nije tajna služba provalila. Šta su radili onda tih 30 dana… Vjerujem da je pao dogovor izmedju nekih strana i zbog nečijeg interesa se zazmirilo na neke stvari kako bi se odvio taj scenario… E sada ko šta i kako teško je pretpostavljati nama običnim ljudima koji idemo svaki dan na posao iz razloga da prehranimo porodicu.

ODGOVORITE
Name

Kaze neko iskljucio

16.11.2023 09:31

Sve senzore istraga ce pokazati odnosno u cjellokupnoj lazi po narativu kao odmah dokazano ( a da se cuje ) "davaj, davaj"....

Name

Ko radi,taj i gresi

16.11.2023 06:14

Nemam pojma sta se dogadja tu i tamo.Znam da svi radimo za plate kod poslodavaca. Sto se vise radi vise para. Poslovi i odgovornosti su razliciti kao i stete kod gresaka.

ODGOVORITE
Name

Staljin

16.11.2023 06:43

Trifkun je plaćenik zapada i amera odavno, stalno je protiv Rusa, ne trebate ga više zvati da priča laži i ne sistine.

ODGOVORITE
Name

Djuka

16.11.2023 08:35

Ko još sluša ove NATO plaćenike. Ne dovodite ovu bitangu Trifunovića. izgubiđete reputaciju ozbiljne televizije.

ODGOVORITE
Name

Trif..

16.11.2023 08:39

Školovani Natovac. Ne želim ga nikada čuti na omiljenoj TV. Druge i ne gledam.

ODGOVORITE
Name

frey40

16.11.2023 08:41

I Rusija je na strani Izraela.Svi ruski oligarsi, ili bar većina su Jevreji. Putinu ne treba vjerovati ništa. Srbi se nadaju pomoći Rusije,a prošli bi ko Palestinci kad bi ih napao NATO ponovo. Putin je dio scenarija za uništenje Rusije,o čemu SAD mašta 100 godina.Rusija je nasjela na američki plan. Nikad im neće ukinuti sankcije,dok ih ne iscrpe za 20 god,i u dogovoru sa Kinom ne podijele Rusiju i unište. Već se vide naznake otopljavanja američko -kineskih odnosa,jer je Kina prinuđena na to zbog loših finansijskih rezultata u zadnje vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Pojma nemas

16.11.2023 11:25

SAD vise nisu glavni policajac ni ce ikada vise biti. Njihovo drustvo se urusilo iznutra sto nije dobro kako za njih tako ni za svijet. Kao partner ikome u bilo kom smislu su jako rizicni... Proces slabljenja se odvija dozirano a Kina vec jeste ekonomska sila. Rusija je Rusija "specificna" sila.

Name

Sve u svemu

16.11.2023 09:44

Osmisljena predstava dresiranih po narativu. Krivac je odmah Rusija i svi ruski rkonomski partneri, arsini po pravilima, izvrtanje teza uz obaveznu amneziju na istinu i uzrok svih desavanja kako kod nas, tako na B. Istoku, Rusiji i Ceceniji, Ukrajini itd....

ODGOVORITE
Name

Kaligula

16.11.2023 10:11

Trifunovic je samoproglaseni analiticar za Američke Dolare pun ih je svet takvih.

ODGOVORITE
Name

I ovaj drugi

16.11.2023 10:16

Je na istim talasima,malo perfidnije dok je ovaj vec izlapio....

Name

Обични

16.11.2023 10:36

И безначајни брбљивац

Name

Mars

16.11.2023 10:30

Govna novinarska

ODGOVORITE
Name

Do te mjere

16.11.2023 15:00

Se izblamirase bez i malo casti i ljudskog dostojansrva da se i voditelj nelagodno osjecao...

ODGOVORITE
Name

Рића

16.11.2023 18:42

Гледам БНТВ стално, ako буду више доводили овог лапрдала Трифуновића престаћу да је гледам. Нек он иде у Америку и нек тамо соли памет њима, једе хљеб у Србији и ништа фино о њој да каже а за све је крива Русија. Смрад

ODGOVORITE