Ако буде штрајка у Зеници, радници "Миттала" иду кући

Радници „АрцелорМиттала“ из Приједора са неизвјесночшћу очекују идућу седмицу за када је заказан штрајк у истоименом предузећу у Зеници. Наиме, уколико дође до потпуне обуставе рада у Зеници, већина радника рудника из Приједора ће бити послана на чекање.

Република Српска 15.11.2023 | 19:56
Ако буде штрајка у Зеници, радници "Миттала" иду кући

Главни одбор Синдиката “АрцелорМиттала” из Зенице је донио одлуку о ступању у генерални штрајк ако не буду испуњени њихови захтјеви за закључење појединачног колективног уговора за 2023/2024. годину уз повећање плата и накнада радницима због раста трошкова живота.

Међутим, како договор са послодавцем није постигнут радници у понедјељак, 20. новембра ступају у штрајк.

Овај штрајк аутоматски ће значити и обустављање процеса рада у „Арцелор Митталу“ Приједор који предузећу из Зенице испоручује руду.

Предсједник Синдикалне организације „АрецлорМиттала“ из Приједора Дарио Антонић за ЦАПИТАЛ каже да још није донесена одлука о чекању иако се о томе говори.

Истакао је и да је један број радника који нема посла тренутно користи годишњи одмор.

„Идуће седмице бисмо требали имати састанак са менаџментом како бисмо сагледали укупну ситуацију и донијели одлуку о томе који број радника би требао на чекање и која би то била надокнада за вријеме евентуалног чекања. Ако дефинитивно у понедјељак дође до штрајка у Зеници и потпуне обуставе производње већина наших радника би била послана на чекање“, казао је Антонић.

Он каже да је неизвјесност велика и да, иако се радници надају да је ово пролазног карактера, већина показатеља им не иде у прилог.

Истиче да су до сада када су били чекању примали 80 одсто плате, иако по колективном уговору имају право на 55 одсто од задње три просјесчне плате.

„Међутим, са садашњим изузетно високим цијенама, ако узмете и само пет или десет одсто плате,  веома је тешко живјети“, каже Антонић.

Додао је да су и они, попут колега у Зеници, обавијестили послодавца да желе разговарати о плати, али да њихови преговори почињу у првом кварталу наредне године.

Директор „Арцелор Миттала“ Приједор Младен Јелача за ЦАПИТАЛ каже да они морају ускладити свој рад са жељезаром у Зеници.

„Ситуација је апсолутно неизвјесна. У жељезари је најављен штрајк око 20. новембра, ми за њих испоручујемо руду и морамо ускладити наш рад са њиховим. Дакле, ова ситуација је узрокована дешавањима у жељезари“, рекао је Јелача.

Предсједник Синдикалне организације „Арцелор Миттала“ Зеница Рашид Фетић каже да радници дефинитивно у понедјељак иду у штрајк јер договор са послодавцем није постигнут.

„Разговарали смо са директором за југоисточну Европу, али ни са њим нисмо успјели да постигнемо договор. Тако да ми 20. новембра идемо у штрајк, мада су они већ зауставили производњу и то не само у Зеници, у којој само ради Коксара, већ и у двије жељезаре у Њемачкој и једној у Белгији на пет седмица, а као разлог су навели поскупљење готове робе из компаније“, рекао је Фетић.

Казао је да ће штрајк радника у Зеници вјероватно бити на дужи период и да ће њиме бити погођене и „Жељезнице РС“, „Жељезнице ФБиХ“ као и „Арцелор Миттал“ Приједор.

Истакао је да је добит компаније у задње двије године износила око 240 милиона КМ те да не пристају на приче о губитку за ову годину које им сервирају послодавци.

(Цапитал) 

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

ТЕШКО НАМА

15.11.2023 21:04

Шта ће јадни Јелача и остали руководећи кадар, како ће преживјети. Нема него на казан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ско нема посла

15.11.2023 21:33

Нема га за раднике али га онда нема ни за управу. Да видимо како ће бити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Они,

15.11.2023 21:37

Су у Зеницу угасили високу пећ, сад можете певати борбене. Ваљда знате шта то значи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ипе

15.11.2023 23:52

Серу.Дигли су цијену челика у грађевини са 1.40КМ/кг на 2,00КМ/кг,остала им иста цијена руде из приједора,иста цијена превоза жељезницом,влада ФБиХ дала електричну енергију по истим цијенама,ПРОФИТ 180 МИЛИОНА МАРАКА за Митал.Сад нешто галаме,гасимо производњу због плата радника.БАГРА

Name

Јоја

15.11.2023 21:53

Идизе у еу радити

ОДГОВОРИТЕ
Name

дака

16.11.2023 00:04

Јелача и његова сељанчура дебели ногу

ОДГОВОРИТЕ
Name

ШТА ЈЕ САД

16.11.2023 01:04

ПРИЈЕДОР СУЗЕ ЛИЈЕ ,ЗБОГ "ЗЕНИЧКОГ Б...ЈЕ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

16.11.2023 07:52

Е па због тебе и остали као ти, веселим се обустави производње у Зеници.

Name

небитно

16.11.2023 06:58

Нисам знао да нас брига ста се десава у другој дрзави. Ми нецемо никад висе с њима. Ста, зељезнице и рудари остају без посла? Нема везе, јесцемо траву. А нек Харис Силајдзиц опет за марку прода зељезару и то нас брига. Ма нема веце стоке од нас, са и без границе. Ми би гивикт покварили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре небитно

16.11.2023 11:01

Спусти се на земљу. Гдје ти уопште живиш? Коме се не свиђа држава може је напустити,ми смо слободни грађани.

Name

небитно

17.11.2023 07:11

Ре небитно Јеси ли ти икад цуо/ла за ријец сарказам? Ниси. Видим,хај сад мало прогуглај па онда се прави паметан.

Name

Нострадамус

16.11.2023 08:49

Сада це ови наси рудари из Приједора да оптузе ове рударе у Зеници .Онда це рудари у Зеници да се наорузају,па це онда и ови у Приједору исто да се наорузају.Тако је било и деведестих раднике заваде и онда им дају орузје да се униставају,а они се у рату богате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Његош

17.11.2023 02:01

Катастрофа

ОДГОВОРИТЕ