Ako bude štrajka u Zenici, radnici "Mittala" idu kući

Radnici „ArcelorMittala“ iz Prijedora sa neizvjesnočšću očekuju iduću sedmicu za kada je zakazan štrajk u istoimenom preduzeću u Zenici. Naime, ukoliko dođe do potpune obustave rada u Zenici, većina radnika rudnika iz Prijedora će biti poslana na čekanje.

Republika Srpska 15.11.2023 | 19:56
Ako bude štrajka u Zenici, radnici "Mittala" idu kući

Glavni odbor Sindikata “ArcelorMittala” iz Zenice je donio odluku o stupanju u generalni štrajk ako ne budu ispunjeni njihovi zahtjevi za zaključenje pojedinačnog kolektivnog ugovora za 2023/2024. godinu uz povećanje plata i naknada radnicima zbog rasta troškova života.

Međutim, kako dogovor sa poslodavcem nije postignut radnici u ponedjeljak, 20. novembra stupaju u štrajk.

Ovaj štrajk automatski će značiti i obustavljanje procesa rada u „Arcelor Mittalu“ Prijedor koji preduzeću iz Zenice isporučuje rudu.

Predsjednik Sindikalne organizacije „AreclorMittala“ iz Prijedora Dario Antonić za CAPITAL kaže da još nije donesena odluka o čekanju iako se o tome govori.

Istakao je i da je jedan broj radnika koji nema posla trenutno koristi godišnji odmor.

„Iduće sedmice bismo trebali imati sastanak sa menadžmentom kako bismo sagledali ukupnu situaciju i donijeli odluku o tome koji broj radnika bi trebao na čekanje i koja bi to bila nadoknada za vrijeme eventualnog čekanja. Ako definitivno u ponedjeljak dođe do štrajka u Zenici i potpune obustave proizvodnje većina naših radnika bi bila poslana na čekanje“, kazao je Antonić.

On kaže da je neizvjesnost velika i da, iako se radnici nadaju da je ovo prolaznog karaktera, većina pokazatelja im ne ide u prilog.

Ističe da su do sada kada su bili čekanju primali 80 odsto plate, iako po kolektivnom ugovoru imaju pravo na 55 odsto od zadnje tri prosjesčne plate.

„Međutim, sa sadašnjim izuzetno visokim cijenama, ako uzmete i samo pet ili deset odsto plate,  veoma je teško živjeti“, kaže Antonić.

Dodao je da su i oni, poput kolega u Zenici, obavijestili poslodavca da žele razgovarati o plati, ali da njihovi pregovori počinju u prvom kvartalu naredne godine.

Direktor „Arcelor Mittala“ Prijedor Mladen Jelača za CAPITAL kaže da oni moraju uskladiti svoj rad sa željezarom u Zenici.

„Situacija je apsolutno neizvjesna. U željezari je najavljen štrajk oko 20. novembra, mi za njih isporučujemo rudu i moramo uskladiti naš rad sa njihovim. Dakle, ova situacija je uzrokovana dešavanjima u željezari“, rekao je Jelača.

Predsjednik Sindikalne organizacije „Arcelor Mittala“ Zenica Rašid Fetić kaže da radnici definitivno u ponedjeljak idu u štrajk jer dogovor sa poslodavcem nije postignut.

„Razgovarali smo sa direktorom za jugoistočnu Evropu, ali ni sa njim nismo uspjeli da postignemo dogovor. Tako da mi 20. novembra idemo u štrajk, mada su oni već zaustavili proizvodnju i to ne samo u Zenici, u kojoj samo radi Koksara, već i u dvije željezare u Njemačkoj i jednoj u Belgiji na pet sedmica, a kao razlog su naveli poskupljenje gotove robe iz kompanije“, rekao je Fetić.

Kazao je da će štrajk radnika u Zenici vjerovatno biti na duži period i da će njime biti pogođene i „Željeznice RS“, „Željeznice FBiH“ kao i „Arcelor Mittal“ Prijedor.

Istakao je da je dobit kompanije u zadnje dvije godine iznosila oko 240 miliona KM te da ne pristaju na priče o gubitku za ovu godinu koje im serviraju poslodavci.

(Capital

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

TEŠKO NAMA

15.11.2023 21:04

Šta će jadni Jelača i ostali rukovodeći kadar, kako će preživjeti. Nema nego na kazan.

ODGOVORITE
Name

Sko nema posla

15.11.2023 21:33

Nema ga za radnike ali ga onda nema ni za upravu. Da vidimo kako će biti.

ODGOVORITE
Name

Oni,

15.11.2023 21:37

Su u Zenicu ugasili visoku peć, sad možete pevati borbene. Valjda znate šta to znači.

ODGOVORITE
Name

Ipe

15.11.2023 23:52

Seru.Digli su cijenu čelika u građevini sa 1.40KM/kg na 2,00KM/kg,ostala im ista cijena rude iz prijedora,ista cijena prevoza željeznicom,vlada FBiH dala električnu energiju po istim cijenama,PROFIT 180 MILIONA MARAKA za Mital.Sad nešto galame,gasimo proizvodnju zbog plata radnika.BAGRA

Name

Joja

15.11.2023 21:53

Idize u eu raditi

ODGOVORITE
Name

daka

16.11.2023 00:04

Jelača i njegova seljančura debeli nogu

ODGOVORITE
Name

ŠTA JE SAD

16.11.2023 01:04

PRIJEDOR SUZE LIJE ,ZBOG "ZENIČKOG B...JE"

ODGOVORITE
Name

Re

16.11.2023 07:52

E pa zbog tebe i ostali kao ti, veselim se obustavi proizvodnje u Zenici.

Name

nebitno

16.11.2023 06:58

Nisam znao da nas briga sta se desava u drugoj drzavi. Mi necemo nikad vise s njima. Sta, zeljeznice i rudari ostaju bez posla? Nema veze, jescemo travu. A nek Haris Silajdzic opet za marku proda zeljezaru i to nas briga. Ma nema vece stoke od nas, sa i bez granice. Mi bi givikt pokvarili.

ODGOVORITE
Name

Re nebitno

16.11.2023 11:01

Spusti se na zemlju. Gdje ti uopšte živiš? Kome se ne sviđa država može je napustiti,mi smo slobodni građani.

Name

nebitno

17.11.2023 07:11

Re nebitno Jesi li ti ikad cuo/la za rijec sarkazam? Nisi. Vidim,haj sad malo proguglaj pa onda se pravi pametan.

Name

Nostradamus

16.11.2023 08:49

Sada ce ovi nasi rudari iz Prijedora da optuze ove rudare u Zenici .Onda ce rudari u Zenici da se naoruzaju,pa ce onda i ovi u Prijedoru isto da se naoruzaju.Tako je bilo i devedestih radnike zavade i onda im daju oruzje da se unistavaju,a oni se u ratu bogate.

ODGOVORITE
Name

Njegoš

17.11.2023 02:01

Katastrofa

ODGOVORITE