Аутопутеви РС троше пола милиона КМ на рекламирање

Набавка услуга медијског представљања започетих и изграђених дионица аутопута у Републици Српској коштаће ове године 595.000 КМ без ПДВ-а. Јавно предузеће Аутопутеви Републике Српске склопило је уговор са маркетиншком агенцијом МАНИА д.о.о из Бањалуке која је била једини понуђач на тендеру.

Република Српска 14.11.2023 | 22:33
Аутопутеви РС троше пола милиона КМ на рекламирање

Износом од 595 000 КМ без ПДВ-а Аутопутеви РС финансираће израду стратегије тржишне комуникације, израду новог логотипа предузећа, оглашавање и комуникацију путем друштвених мрежа, гостовања у ударним терминима у програмима радио и телевизијских станица, објаву текстова у штампаним медијима и интернет порталима.

“Уколико изузмемо могућност злоупотребе јавних средстава која се на овај начин додјељују подобним агенцијама и медијима, медијска промоција јавног предузећа упитна је из више аспеката” – каже Младен Бубоњић, комуниколог.

Према мишљењу Бубоњића, упитно је првенствено која је сврха промоције предузећа које има монопол на тржишту.

“Упитно је према коме је усмјерена промоција: корисницима аутопутева, односно возачима, потенцијалним инвеститорима или некој трећој страни? Такође, шта је коначни циљ промоције, додатно учвршћивање монопола? У принципу, све нас наводи на закључак да је вјероватнија почетна претпоставка него све остале, узевши у обзир досадашњу праксу владајућих и њихову злоупотребу јавних предузећа” – закључује Бубоњић.

“Наше искуство указује да се новац из јавних предузећа на овај и на друге начине извлачи како би се финансирале кампање и како би се на други начин утицало на уређивачку политику медија” – каже Срђан Траљић из Транспаренцy Интернатионал Босна и Херцеговина.

Према мишљењу Траљића, јавна предузећа која имају монопол на тржишту највећи су оглашивачи, што је један од начина контроле медија.

“Власт не само да контролише медије већ и финансира дио кампања политичких странака. Ми смо кроз мониторинг оглашавања на изборима примијетили значајну разлику између оног што странке пријаве и оног што утврдимо на терену. Утврдили смо да су највеће политичке партије прикриле између 1.5 и 2 милиона марака.

Тај износ је неко платио, и све индиције и истраге указују на то да новац тајно долази из јавног сектора и да се новцем из јавног сектора на бројне начине плаћају рекламе политичких партија. Заиста су бројне институције и бројна јавна предузећа издвајала бројна средства за рекламирање, а да за то није било неког оправданог основа” – закључује Траљић.

На питања како је формирана цијена услуга медијске промоције, да ли је цијена могла бити нижа, који су крајњи циљеви овог улагања, како мјере конкретне резултате ове инвестиције, Аутопутеви РС немају одговор.

У одговору достављеном ИнфоРадару напомињу да постоји огроман интерес јавности за сваки сегмент процеса реализације пројеката.

Благовремено информисање о пројектима који су у припреми и реализацији пратиће, кажу, креирање комуникационих порука, рекламирање на догађајима, едукацију запослених за јавни наступ, кризну комуникацију и комуникацију на друштвеним мрежама. Исправност приступа правдају подацима о повећању броја возила на већ изграђеним дионицама аутопутева и повећањем прихода предузећа.

“Става смо да у вријеме свеопште глобализације утицај медија може да буде од пресудног значаја за развој и раст било ког привредног субјекта. Како би одржали корак са временом, те омогућили што веће присуство у јавности, одлучили смо се на овај корак и спровели поступак јавне набавке медијског представљања.

У оквиру тога су предвиђени израда стратегије тржишне комуникације, израда новог логотипа предузећа, оглашавање и комуникација путем друштвених мрежа, гостовање у ударним терминима у програмима радио и телевизијских станица, објаве текстова у штампаним медијима и интернет порталима.

Поред тога, предвиђена је и израда мултимедијалног садржаја попут видеа, графика, фотографија” – наводи се у одговору Недељка Ћорића, в.д. директора Аутопутева РС.

(Инфорадар.ба)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Економиста

15.11.2023 04:18

Чорић конобар из хотела Јелена Брчко дистрикт В.Д. ЈП , па то смијешно , спрдачина , чуј он оглашава нешто мултимедијално , хаха 😆

ОДГОВОРИТЕ
Name

Профа

15.11.2023 15:40

Довољно је бити члан секте

Name

Мишо

15.11.2023 06:11

Има ли краја на шта се све бацају паре ова држава поред оваквих будала мора пропасти путеви су нам катастрофа рупа до рупе,гледам јуче иде камион Нискоградње брзом цестом од Залужана до Трна и лопатом избаце мало асфалта и преко тога прелазе возила угазе то и то им је поправак настале рупе на регистрацији плаћамо друмарину а у ствари за узврат добијемо рупарину.Нема нигдје лошијих путева а паре се бацају на глупости да ове агенције није народ неби знао да имамо такозвани ауто пут кои је коштао три пута више него што је реална цијена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бране Добој

15.11.2023 06:20

Изнишљају начине за узимање новца..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.11.2023 09:23

Имају бајаги аутопут, а немају таг нити га производе. Брука. Путеви су нам катастрофе. Да ми је дочекати дан да њихова дјеца морају да се возе путевима које су њихови очи "градили".

Name

Сале

15.11.2023 07:58

А гдје им је ово сједиште? Је л то она Чубриловићева зграда преко пута рупе у центру БЛ

ОДГОВОРИТЕ
Name

//

15.11.2023 08:14

Намијештају зараду својој дијеци заради , за никакво знање и никакав посао. Све само не производња, која једина даје крух. Јеб.м вам образ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не мрачи,попи свијетло

15.11.2023 08:14

Ок,вјероватно када кренемо негдје заборавимо да имамо аутопут па се неко сјетио како да нас подсјети.Мој приједлог је да се ангажују естрадне звијезде попут Баје Малог Книнџе да би рекламе биле ефикасније.Нема бизмиса без рекламисања!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Песимиста са разлогом

15.11.2023 11:53

Ово са овим великим ратно поратним смрадом Бајом етц.., и није лоша идеја. Народ га, како кажу, радо слуша, а газда га много и слуша и воле. Па за ангажман нема зиме.

Name

Видели од политицра

15.11.2023 08:45

Тако и они за Лобирањаа којекаква по бијелом свиету исисавају будзет дрзавни као Хијене! Политицке оартије тј групе лопова плијен партија крцме измедју себе будзет јавна предузеца ресурсе суме воде руде зло 21 вијекааа

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оли

15.11.2023 10:07

Ј... вас народ сто се не диже и не скида са власти него гледа зла очима🤬