Влада одустала од Дирекције, јер нема средстава

Влада Републике Српске је прије двије године добила зелено свјетло за оснивање Републичке дирекције за инвестиције, али ово тијело још није основано. То се неће десити ни ове године јер су средства планирана буџетом, ребалансом укинута.

Република Српска 14.11.2023 | 16:30
Влада одустала од Дирекције, јер нема средстава

Влада је по хитном поступку ово питање покренула пред Народном скупштином Републике Српске (НСРС) правдајући се потребом унапређења пословног амбијента и стварања јединствене контакт тачке са инвеститорима.

Иако им се журило, буџетом за прошлу годину новац за оснивање није био предвиђен. То се промијенило када је усвојен буџет за ову годину, гдје је за њен почетак рада планирано 1,5 милиона марака.

Међутим, почетком овог мјесеца дошло је до новог заокрета. Влада је оцијенила да јој Дирекција више није толики приоритет па је сав новац намијењен њој, преусмјерила у друге сврхе.

Тако у ребалансу за ову годину на ставци иницијалних средстава за почетак рада нема више 1,5 милиона марака већ једна велика нула.

Економисти сматрају да је Влада овим потезом показала недосљедност у спровођењу својих идеја. Ипак, поједини су мишљења да и није толико лоше што новца није било да се оне спроведу у дјело.

„Власти на свим нивоима ће пуно више привући инвестиција ако смање порезе и друга оптерећења, убрзају и поједноставе административне поступке, једном ријечју олакшају услове пословања свима. Да не причам колико би тек помогли смањењем корупције“, каже Игор Гавран.

Према његовим оцјенама, додавање још једне нове институције цијелом низу постојећих једино гарантује нове трошкове.

„Наравно, ако би Влада РС створила нешто пуно ефикасније од свих осталих то би могло имати смисла, али немамо разлога да тако нешто очекујемо јер да је било довољно озбиљности у овој најави не би сад од ње одустајали“, закључује он.

Подсјећамо, правдајући оснивање Дирекције, премијер Владе Радован Вишковић је рекао како поједини службеници рекетирају инвеститоре, због чега они на крају одустају  од улагања свог новца у Српској.

“Немам проблем да кажем да одређени појединци у одређеним установама те људе рекетирају и траже услугу да би завршили посао који је у њиховој надлежности”, казао је Вишковић.

Тада је рекао и да она неће дијелити новац нити финансирати било какве активности већ да ће бити сервис гдје ће се са једног мјеста рјешавати сва отворена питања која су у датом моменту актуелна за било ког инвеститора.

(Цапитал) Фото:БН

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Нострадамус

14.11.2023 16:36

Само праве администрацију ста све неце измислите да позапосљавају фамилију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицо

14.11.2023 16:40

Ови се Понасају ко да смо Центар СВИЈЕТА. Неких Комисија, Па Сједница, Прес Конференција, Авиона Хеликоптера, Милијарди,--- ИЗЈАВА-- само Којих Изјава, кад их Цовјек слуса реко би Свијет је ЊИХОВ. Лудило Ја не знам имајул Довољно ЛОВЕ за Пензије и Текуце Рацуне а да не УЗМу негдје КРЕДИТ И СВе им то Пролази ево вец 20 так ГОДИНА

ОДГОВОРИТЕ
Name

+

14.11.2023 16:49

Рекетирали сте ви. Па инвестиције су отишле АУТОБУСОМ У ЕВРОПУ. ЗНАМО МИ ПО ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА. ЗАТО СЕ ВЕ УНИШТИЛО, А НИШТА ИНВЕСТИТОР. ОДЕ ИНВЕСТИТОР У ДРУГУ ОПШТИНУ. А МИ ПОЈЕДИНИ У ЕВРОПУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боби

14.11.2023 16:51

Штета!Могао је проинтер и ту да намакне добру лову.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма

14.11.2023 16:59

Ове стране инвестиције су лоповлук невидјени,све раде тајно,нико не види те њихове уговоре,а отимају нам руднике,ријеке,... и сва им се економска политика своди на доводјење страних инвеститора, уствари страних хосоплера!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Циркус Пелегрино

14.11.2023 17:10

Није та Дирекција ни потребна. Инвест конференција, Инвест форум, Инвест ово, Инвест оно... ИРБРС организује стално нека окупљања страних инвеститора, тако да се свуда се граде нове фабрике. Па реално, та Дирекција није ни потребна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јадован Нишковић Балво

14.11.2023 17:19

Немамо инвестиција да покренемо Агенцију за инвестиције, шта да вам кажем, не знам шта да вам речем...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посматрац

14.11.2023 17:21

Ионако има на претек непотребних дирекција које никакву сврху немају. За инвестиције је потребно имати стабилно добре дрзавне законодавне и извршне власти. У насем случају опструкција и контрадикторних закона нико никада неце улози ти ни цента. Политичари се свели на Тwиттер препуцавања и изваљивање глупости

ОДГОВОРИТЕ
Name

Расо

14.11.2023 17:48

Ахахаха...па ови нису способни за ниста осим за потросити...😂😂😂...анти менадзерска коалиција...😂😂😂

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хро

14.11.2023 17:58

Засто се једноставно не самоукинете?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

14.11.2023 18:50

Е ту је требало Мазалицу поставити, штета..он бих нас извукао из дубиозе !!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Владос

14.11.2023 19:28

Ма они немају за суве шпице, Амери спречавају било какве доток новца. Питање је дана кад неће бити низашта, готово је. Мислили сте да ћете овако 1000 година, ништа није вјечно. Наравно Амери неће прљати руке, народ ће то урадити. Ко је био паметан схватио је још на почетку године да је прави тренутак да ове године Милорад иде са сцене, али он није то схватио, зато и лети. Кад ММФ није дошао да да паре, све је било јасно. Најесмјешније је у томе што он мисли да контролише ствари и води игру, он није схватио да цијелу игру од почетка до краја Играју Амери, тако да има много јачи манипулатори и играч од квазиобразовани Милорада који се окружио наравно још горим. Они су то безброј пута урадили и раде данас, они управљају дешавањима у свијету. Милораде, збогом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

14.11.2023 20:23

Да је основана, био би коментар и критика да се гомилају нове агенције!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Обицан цовјек

14.11.2023 20:58

Дирекција и агенција је превише,а ништа не раде,све неки стручњаци,а грцамо у дуговима,можда им фали и агенција за пропух

ОДГОВОРИТЕ
Name

055

15.11.2023 07:27

Ууууу...колка би то била масина.. мислим за прање пара, на једном и безбједном мјесту!

ОДГОВОРИТЕ