Vlada odustala od Direkcije, jer nema sredstava

Vlada Republike Srpske je prije dvije godine dobila zeleno svjetlo za osnivanje Republičke direkcije za investicije, ali ovo tijelo još nije osnovano. To se neće desiti ni ove godine jer su sredstva planirana budžetom, rebalansom ukinuta.

Republika Srpska 14.11.2023 | 16:30
Vlada odustala od Direkcije, jer nema sredstava

Vlada je po hitnom postupku ovo pitanje pokrenula pred Narodnom skupštinom Republike Srpske (NSRS) pravdajući se potrebom unapređenja poslovnog ambijenta i stvaranja jedinstvene kontakt tačke sa investitorima.

Iako im se žurilo, budžetom za prošlu godinu novac za osnivanje nije bio predviđen. To se promijenilo kada je usvojen budžet za ovu godinu, gdje je za njen početak rada planirano 1,5 miliona maraka.

Međutim, početkom ovog mjeseca došlo je do novog zaokreta. Vlada je ocijenila da joj Direkcija više nije toliki prioritet pa je sav novac namijenjen njoj, preusmjerila u druge svrhe.

Tako u rebalansu za ovu godinu na stavci inicijalnih sredstava za početak rada nema više 1,5 miliona maraka već jedna velika nula.

Ekonomisti smatraju da je Vlada ovim potezom pokazala nedosljednost u sprovođenju svojih ideja. Ipak, pojedini su mišljenja da i nije toliko loše što novca nije bilo da se one sprovedu u djelo.

„Vlasti na svim nivoima će puno više privući investicija ako smanje poreze i druga opterećenja, ubrzaju i pojednostave administrativne postupke, jednom riječju olakšaju uslove poslovanja svima. Da ne pričam koliko bi tek pomogli smanjenjem korupcije“, kaže Igor Gavran.

Prema njegovim ocjenama, dodavanje još jedne nove institucije cijelom nizu postojećih jedino garantuje nove troškove.

„Naravno, ako bi Vlada RS stvorila nešto puno efikasnije od svih ostalih to bi moglo imati smisla, ali nemamo razloga da tako nešto očekujemo jer da je bilo dovoljno ozbiljnosti u ovoj najavi ne bi sad od nje odustajali“, zaključuje on.

Podsjećamo, pravdajući osnivanje Direkcije, premijer Vlade Radovan Višković je rekao kako pojedini službenici reketiraju investitore, zbog čega oni na kraju odustaju  od ulaganja svog novca u Srpskoj.

“Nemam problem da kažem da određeni pojedinci u određenim ustanovama te ljude reketiraju i traže uslugu da bi završili posao koji je u njihovoj nadležnosti”, kazao je Višković.

Tada je rekao i da ona neće dijeliti novac niti finansirati bilo kakve aktivnosti već da će biti servis gdje će se sa jednog mjesta rješavati sva otvorena pitanja koja su u datom momentu aktuelna za bilo kog investitora.

(Capital) Foto:BN

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Nostradamus

14.11.2023 16:36

Samo prave administraciju sta sve nece izmislite da pozaposljavaju familiju.

ODGOVORITE
Name

cico

14.11.2023 16:40

Ovi se Ponasaju ko da smo Centar SVIJETA. Nekih Komisija, Pa Sjednica, Pres Konferencija, Aviona Helikoptera, Milijardi,--- IZJAVA-- samo Kojih Izjava, kad ih Covjek slusa reko bi Svijet je NJIHOV. Ludilo Ja ne znam imajul Dovoljno LOVE za Penzije i Tekuce Racune a da ne UZMu negdje KREDIT I SVe im to Prolazi evo vec 20 tak GODINA

ODGOVORITE
Name

+

14.11.2023 16:49

Reketirali ste vi. Pa investicije su otišle AUTOBUSOM U EVROPU. ZNAMO MI PO LOKALNIM ZAJEDNICAMA. ZATO SE VE UNIŠTILO, A NIŠTA INVESTITOR. ODE INVESTITOR U DRUGU OPŠTINU. A MI POJEDINI U EVROPU.

ODGOVORITE
Name

Bobi

14.11.2023 16:51

Šteta!Mogao je prointer i tu da namakne dobru lovu.

ODGOVORITE
Name

Ma

14.11.2023 16:59

Ove strane investicije su lopovluk nevidjeni,sve rade tajno,niko ne vidi te njihove ugovore,a otimaju nam rudnike,rijeke,... i sva im se ekonomska politika svodi na dovodjenje stranih investitora, ustvari stranih hosoplera!!!

ODGOVORITE
Name

Cirkus Pelegrino

14.11.2023 17:10

Nije ta Direkcija ni potrebna. Invest konferencija, Invest forum, Invest ovo, Invest ono... IRBRS organizuje stalno neka okupljanja stranih investitora, tako da se svuda se grade nove fabrike. Pa realno, ta Direkcija nije ni potrebna.

ODGOVORITE
Name

Jadovan Nišković Balvo

14.11.2023 17:19

Nemamo investicija da pokrenemo Agenciju za investicije, šta da vam kažem, ne znam šta da vam rečem...

ODGOVORITE
Name

Posmatrac

14.11.2023 17:21

Ionako ima na pretek nepotrebnih direkcija koje nikakvu svrhu nemaju. Za investicije je potrebno imati stabilno dobre drzavne zakonodavne i izvršne vlasti. U nasem slučaju opstrukcija i kontradiktornih zakona niko nikada nece ulozi ti ni centa. Političari se sveli na Twitter prepucavanja i izvaljivanje gluposti

ODGOVORITE
Name

Raso

14.11.2023 17:48

Ahahaha...pa ovi nisu sposobni za nista osim za potrositi...😂😂😂...anti menadzerska koalicija...😂😂😂

ODGOVORITE
Name

Hro

14.11.2023 17:58

Zasto se jednostavno ne samoukinete?

ODGOVORITE
Name

Sale

14.11.2023 18:50

E tu je trebalo Mazalicu postaviti, šteta..on bih nas izvukao iz dubioze !!

ODGOVORITE
Name

Vlados

14.11.2023 19:28

Ma oni nemaju za suve špice, Ameri sprečavaju bilo kakve dotok novca. Pitanje je dana kad neće biti nizašta, gotovo je. Mislili ste da ćete ovako 1000 godina, ništa nije vječno. Naravno Ameri neće prljati ruke, narod će to uraditi. Ko je bio pametan shvatio je još na početku godine da je pravi trenutak da ove godine Milorad ide sa scene, ali on nije to shvatio, zato i leti. Kad MMF nije došao da da pare, sve je bilo jasno. Najesmješnije je u tome što on misli da kontroliše stvari i vodi igru, on nije shvatio da cijelu igru od početka do kraja Igraju Ameri, tako da ima mnogo jači manipulatori i igrač od kvaziobrazovani Milorada koji se okružio naravno još gorim. Oni su to bezbroj puta uradili i rade danas, oni upravljaju dešavanjima u svijetu. Milorade, zbogom!

ODGOVORITE
Name

Re

14.11.2023 20:23

Da je osnovana, bio bi komentar i kritika da se gomilaju nove agencije!

ODGOVORITE
Name

Obican covjek

14.11.2023 20:58

Direkcija i agencija je previše,a ništa ne rade,sve neki stručnjaci,a grcamo u dugovima,možda im fali i agencija za propuh

ODGOVORITE
Name

055

15.11.2023 07:27

Uuuuu...kolka bi to bila masina.. mislim za pranje para, na jednom i bezbjednom mjestu!

ODGOVORITE